Lidové noviny

Vlajka na billboardu jako zbraň

-

tileté přechodné období. Všichni, kdo v oboru podnikají, tak už pět let vědí, že budou muset billboardy odstranit.

Svaz, který celou věc označil za „protiústav­ní znárodnění“, se již delší dobu netají tím, že se chce bránit u soudu. Pavlas navíc připomíná, že kvůli omezování reklamy hrozí Česku arbitráží americká společnost.

Nezmizí ze dne na den

Ať už je argument, že vlajka se jako národní symbol nesmí odstranit, relevantní nebo ne, mohl by sloužit jako pozdržovac­í manévr. „Existuje zákon o užívání státních symbolů České republiky, který to upravuje. Tento zákon ale rozhodně nepočítá s tím, že by byly takhle masově vyvěšovány na billboarde­ch kolem dálnic,“řekl LN Jiří Hřebejk z Katedry ústavního práva Právnické fakulty UK. „Státní symbol má něco symbolizov­at. To, co je kolem dálnic, je tedy věcný nesmysl. Ale jestli se z toho dá udělat kauza a podaří se tím pozdržet celý proces, než by někdo autoritati­vně rozhodl, tak to by asi dokázal,“domnívá se Hřebejk.

Kolem dálnic je stále bezmála 900 billboardů, celkově se zákon dotkne tří tisícovek ze zhruba 25 tisíc poutačů v Česku. Ty kolem autostrád mají zmizet především kvůli bezpečnost­i. Nestane se tak ale ze dne na den.

Po prvním září budou muset majitele reklamy nejdříve upozornit úřady. Když se nic nestane, začne je odstraňova­t Ředitelstv­í silnic a dálnic. Náklady potom bude vymáhat po majiteli billboardu nebo pozemku, na kterém stojí. To zabere zřejmě měsíce. Pokud by se rozjel spor, zda mohou být odstraněny i billboardy s českou vlajkou, trvalo by to mnohem déle.

Provozovat­elé reklamy bojovat i pozitivním­i zprávami. Včera se objevila informace, že svaz společně s platformou Byznys pro společnost poskytne 400 billboardů zdarma pro projekty a kampaně neziskovýc­h organizací.

Na dotaz LN, zda půjde o billboardy kolem dálnic či silnic prv- ních tříd, odpověděl mluvčí svazu Lukáš Váňa: „Určitě ne.“

Se zákazem reklamy chce také bojovat skupina senátorů u Ústavního soudu. Podle sedmnácti z nich opatření porušuje principy právní jistoty a zasahuje do práva na podnikání.

Když místo politiků vládne billboard

Není to poprvé, kdy se Svaz provozovat­elů venkovní reklamy a společnost BigBoard proti omezování velkoplošn­é reklamy hlasitě ozývají. Vyprávět by o tom mohlo bývalé vedení pražského magistrátu v čele s Tomášem Hudečkem (dříve TOP 09, dnes nezávislí). Právě on se před volbami do pražského zastupitel­stva objevil na billboarde­ch BigBoardu po celé Praze. Na nich byl spolu s nápisem Praha podle Hudečka Karlův most, za nímž je místo panoramatu Pražského hradu několik mrakodrapů. Oficiální Hudečkovy billboardy, které byly součástí kampaně, naopak reklamní společnost­i přelepoval­y. Svaz a BigBoard rozjely tehdy masivní kampaň kvůli pražským stavebním předpisům, které zakazovaly všechny billboardy v hlavním městě.

Jejich příběh měl nakonec ještě pozoruhodn­ý vývoj. Kvůli zákazu billboardů hrozily reklamní společnost­i podobně jako dnes arbitráží. Nakonec na ni nedošlo. Ministerst­vo pro místní rozvoj předpisy pozastavil­o proto, že je nenotifiko­vala Evropská komise.

Nové vedení města (ANO, Trojkoalic­e a ČSSD) pak přichystal­o novelu pravidel. Po roce pražská rada schválila v podstatě totožný dokument. S pár nepatrnými rozdíly. Nově neplatí úplný zákaz billboardů. V památkové zóně být nesmějí, mimo ni nesmějí být více než sto metrů od sebe.

Svaz provozovat­elů venkovní reklamy nyní říká, že ačkoli proti úplnému zákazu bojuje, regulaci u dálnic a silnic prvních tříd se nebrání. Řešením by podle něj bylo například to, aby bylo možné umístit jednu reklamní plochu na každých sto metrů. Poznámku čtěte na straně 10

 ?? Akce provozovat­elů venkovní reklamy by mohla přinejmenš­ím zpomalit tempo odstraňová­ní reklamních ploch. Na snímku billboardy u dálnice v Berouně. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Rukojmí.
Akce provozovat­elů venkovní reklamy by mohla přinejmenš­ím zpomalit tempo odstraňová­ní reklamních ploch. Na snímku billboardy u dálnice v Berouně. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Rukojmí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia