Lidové noviny

Banka chce miliony po oběti zločinu

- KRISTIÁN LÉKO

Případ, jaký ani otrlí dluhoví poradci nepamatují. Komerční banka vehnala do exekuce dívku, kterou k uzavření úvěru donutil její tyranský otec. Banka soudí, že by z odsouzenéh­o muže nic nedostala, a tak žaluje oběť jeho činů.

PRAHA Dnes šestadvace­tiletá žena (jméno redakce zná, ale na její žádost jej nezveřejňu­je) prožila těžké dětství. Matku a všechny sourozence totiž dlouhé roky týral otec v rodinném domě na Benešovsku. Denně je bil, nutil je hodiny klečet na zemi, zakazoval jim používat toaletu bez souhlasu.

Když bylo dívce čerstvých osmnáct a studovala na stavařském učilišti, otec vymyslel léčku, jak získat peníze. Psychickým i fyzickým násilím dceru donutil, aby si u Komerční banky vzala hypotéku na necelé dva miliony korun. Aby úvěr dostala, otcovi kumpáni fingovali prodej domku na Berounsku a vyrobili i nepravdivý doklad, že dívka pracuje v autoservis­u.

Okresní soud v Mělníku je potrestal za úvěrový podvod a otce, protřelého recidivist­u se šesti záznamy v rejstříku, poslal na sedm let do vězení. S nárokem na náhradu škody však soudkyně Marcela Buštová odkázala Komerční banku do občanskopr­ávního řízení. „Bylo by potřeba provádět další dokazování, které by protáhlo trestní řízení,“uvedla.

Nepochopit­elné!

Jenže banka k vymáhání svých dvou milionů přikročila způsobem, který je pro běžného člověka sotva pochopitel­ný. „Komerční banka po vydání trestního rozsudku zažalovala onu týranou dívku a uvalila na ni exekuci. Banka se přitom účastnila trestního řízení proti jejímu otci jako poškozená, takže musela vědět, že tu smlouvu nemohla moje klientka nikdy platně uzavřít, když byla obětí trestného činu,“říká advokát Petr Němec, jenž se zaměřuje na boj proti protiprávn­ím exekucím. Dívku na něj odkázali pracovníci poradny provozovan­é Exekutorsk­ou komorou ČR.

Exekuci se povedlo prozatím zastavit z formálních důvodů, protože Okresní soud v Benešově dívce doručoval písemnosti na špatnou adresu. „Komerční banka ale stále požaduje zaplacení více než 2,5 milionu korun. Nyní se před soudem budeme bránit, že smlouva nebyla uzavřena svobod- ně a banka má žalovat pachatele úvěrového podvodu,“říká advokát Němec.

Do dluhových problémů navíc otec uvrhl i dívčina bratra. I jeho jako středoškol­áka donutil vzít si v bance úvěr v řádu stovek tisíc korun. Peníze pak utratil a dlužné peníze pak strhával exekutor z platu dnes sedmadvace­tiletého muže.

Komerční banka svým postupem proti oběti trestného činu překvapila i otrlé dluhové poradce. „Setkávám se s lecčím, ale s ničím podobným jsem se zatím nesetkal. Z mého pohledu není postup banky asi protizákon­ný, ale rozhodně je v hrubém rozporu se společensk­ou odpovědnos­tí,“řekl LN Radek Hábl z vládní Agentury pro sociální začleňován­í.

Věřitelé zneužívají slabosti

Samotná banka se ke konkrétním­u případu odmítla vyjádřit s ohledem na bankovní tajemství. Obecně však svůj postup hájí. „Banka může vymáhat pohledávku jak po samotném dlužníkovi, tak i po osobách, které byly označeny jako pachatelé trestného činu souvisejíc­ího se vznikem pohledávky. Při zvažování konkrétníh­o způsobu vymáhání však banka musí zohlednit náklady spojené s vymáháním pohledávky a stejně tak se musí zabývat i tím, jestli je vymáhání po těchto osobách, například s ohledem na majetkové poměry pachatelů trestné činnosti, vůbec efektivní,“sdělil LN mluvčí banky Pavel Zúbek.

Co o takové argumentac­i soudí advokát? „Tím vlastně říkají, že po pachatelíc­h ve vězení by toho moc nevymohli, tak raději zažalují oběť, která jemladá a může splácet. Vůbec nereflektu­jí, že oběť nemůže být z té smlouvy jakkoliv zavázána, maximálně nějakým bezdůvodný­m obohacením, kdy- by jí v dispozici nějaké peníze zůstaly. Prostě spoléhají na to, že ti lidé se nebudou umět bránit,“kritizuje banku advokát Němec.

S podobným postupem se přitom setkávají i v organizaci Člověk v tísni. „Potýkáme se s tím, že věřitel se snaží za každou cenu se uspokojit a zneužívá při tom slabost a neznalost dlužníků,“sdělil LN její dluhový expert Daniel Hůle.

Ke konkrétním­u případu se nemohl vyjádřit ani finanční arbitr, řízení totiž nevedl a ani nemá k dispozici potřebné podklady. Obecně se však někdy setkává s případy, kdy ve sporech hraje roli kriminální jednání. „Pokud se jej dovolává spotřebite­l proti finanční instituci nebo třetí osobě, finanční arbitr ho vždy poučí, aby podal trestní oznámení,“řekla LN mluvčí arbitra Gabriela Dufková.

Nejčastěji se s kriminální­m jednáním setkává ve sporech z platebního styku. „Finanční arbitr však často musí rozhodnout tak, že škodu v podobě ztráty peněz na účtu, byť způsobenou protiprávn­ím jednáním jiné osoby, nese klient banky, neboť jednal hrubě nedbale a neochránil svoji platební kartu, přístup do internetov­ého bankovnict­ví, heslo či jiné bezpečnost­ní prvky proti krádeži a zneužití,“doplňuje mluvčí finančního arbitra.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia