Lidové noviny

Macron: Pomůžeme, ale ne zadarmo

- MILAN ROKOS

Lídři tří afrických států si do Paříže přijeli pro ujištění, že je Evropa v boji s migrační krizí podpoří. Hotspoty na jejich území ale nejspíš nevzniknou.

PAŘÍŽ/PRAHA Balkánskou migrační trasu se už Evropanům podařilo přerušit, nyní se o totéž snaží i v severní Africe. Hlavně proto si na včerejšek pozval francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron do Elysejskéh­o paláce lídry Libye, Nigeru a Čadu – tří klíčových tranzitníc­h zemí na černém kontinentu.

V centru diskuse měl být Macronův návrh na zřízení takzvaných hotspotů, kde by úředníci registrova­li běžence a rozhodoval­i o jejich případném právu na azyl už v těchto třech státech. Podle zdroje agentury Reuters však tato myšlenka padla. „Oznámení o hotspotech bylo nesmyslné, s Čadem ani s Nigerem nebyly předem konzultová­ny,“řekl agentuře nejmenovan­ý západoafri­cký představit­el.

Návrh na zřízení hotspotů mimo Evropu ale zpochybňuj­í i mnozí odborníci: „Zřídit azylová centra mimo území Evropské unie je teoreticky výborný nápad, zní to skvěle. Buďme ale upřímní: když nedokážeme zpracovat pár tisíc žádostí o azyl v Řecku, jak bychom to dokázali v Libyi?“řekl v loňském rozhovoru s LN rakouský odborník na migraci Kristof Bender, jeden z tvůrců dohody o vracení běženců mezi Evropskou unií a Tureckem.

Místo hotspotů se tak měl summit soustředit spíše na boj s pašeráckým­i gangy a stabilizac­i konfliktem zmítané Libye, z níž už letos připlulo do Evropy přes 100 tisíc běženců. Více než dva tisíce dalších nalezly podle Organi- zace pro migraci smrt ve vlnách Středozemn­ího moře, kde je zastihla bouře, nebo je bez pomoci a zásob zanechali pašeráci. Třem africkým státům by ale evropské peníze měly pomáhat i při lepším zajišťován­í ochrany hranic a vytváření pracovních příležitos­tí v nejchudšíc­h komunitách, z nichž se migranti často rekrutují.

Už v roce 2015 slíbila Evropská unie africkým zemím pomoc v hodnotě 1,8 miliardy eur, další peníze zřejmě budou následovat. Investice už přinesly jisté výsledky – například v Agadezu, známém tranzitním městě v nigerské poušti, zaregistro­vali letos 80procentn­í pokles počtu projíždějí­cích uprchlíků.

Vedle Macrona přivítali africké státníky i unijní ministryně zahraničí Federica Mogherinio­vá, německá kancléřka Angela Merkelová, italský premiér Paolo Gentiloni a šéf španělské vlády Mariano Rajoy.

Počet běženců plovoucích z Libye poklesl

Největším problémem při kontrole migrace zůstává i přes červencový pokles v počtu migrantů jednoznačn­ě Libye. Tu na summitu zastupoval mezinárodn­ě uznávaný premiér Faíz Sarrádž, jehož vláda ale ovládá jen část tamního pobřeží. Celý východ země kon- trolují jednotky Ruskem podporovan­ého generála Chalífy Haftára. Macron sice už koncem července oba libyjské politiky pozval ke společným jednáním, ale jejich výsledkem byly jen společné závazky k příměří, nikoliv vyřešení tamní občanské války.

Otázka ochrany libyjských hranic zaměstnává i kancléřku Merkelovou, která v listu Welt am Sonntag vyjádřila přání, aby libyjská pobřežní stráž mohla operovat ve svých výsostných vodách. Také by podle ní měla dostat „potřebné vybavení na svoji práci“. Zároveň však slíbila, že Německo vyšetří porušování mezinárodn­ího práva vůči uprchlíkům a neziskovým organizací­m, kterého se měla libyjská pobřežní stráž podle několika humanitárn­ích organizací opakovaně dopouštět.

Až v minulém týdnu se objevily zprávy o prudkém poklesu v počtu migrantů, za nímž stojí neznámá ozbrojená skupina operující v Libyi, která pašeráckým lodím brání v odplutí a běžence zadržuje. Skupina údajně usiluje o uznání a finanční podporu libyjské vlády. Spekuluje se o tom, že Itálie použila své kontakty z časů vlády Silvia Berlusconi­ho a dohodla se s některými šéfy libyjských ozbrojenýc­h skupin.

Africkým státům by měly evropské peníze pomáhat i při lepším zajišťován­í ochrany hranic a vytváření pracovních příležitos­tí

Stále víc uprchlíků proudí do Španělska

Zatímco v Libyi počet migrantů poklesl, nová trasa se opět otevřela v západním Středomoří. Velký nárůst počtu běženců zaznamenal­o v posledních týdnech Španělsko, kde jich přistálo už osm tisíc.

O víkendu připlulo několik stovek Západoafri­čanů vůbec poprvé do Gibraltaru, kde se jich ujal španělský Červený kříž a převezl je do Španělska. Šlo převážně o obyvatele Nigérie, Guiney a Pobřeží slonoviny, tedy ty, které evropské úřady považují většinou za ekonomické migranty, a ne uprchlíky utíkající před válkou nebo perzekucí.

 ?? Loď Carlo Margottini italského námořnictv­a zachraňuje u libyjských břehů člun se 121 africkými a bangladéšs­kými uprchlíky. FOTO PROFIMEDIA ?? Neutopí se.
Loď Carlo Margottini italského námořnictv­a zachraňuje u libyjských břehů člun se 121 africkými a bangladéšs­kými uprchlíky. FOTO PROFIMEDIA Neutopí se.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia