Lidové noviny

V Houstonu upouští přehrady, voda stoupá

- HOUSTON

Nejméně pět mrtvých si v USA vyžádal Harvey, který nejdříve jako hurikán a poté jako bouře zasáhl americký stát Texas. Bilance obětí pochází od několika místních úřadů, na státní úrovni zatím oficiálně potvrzena nebyla. Většina lidí zahynula v Houstonu a jeho okolí. Město se potýká s katastrofá­lními záplavami, hladina vody zde zřejmě ještě stoupne, neboť podle houstonské­ho starosty Sylvestera Turnera ženisté začali upouštět vodu z přehrad, aby snížili tlak na hráze.

Americká Národní meteorolog­ická služba (NWS) uvedla, že v souvislost­i se záplavami zahynuli v Houstonu a jeho okolí dva lidé, jednu utonulou pak ohlásil úřad koronera okresu Harris, jehož správním střediskem je Houston. Další dva lidé zahynuli v pobřežním okrese Galvestone nedaleko Houstonu.

Záplavy v Houstonu se podle Turnera zřejmě zhorší kvůli upouštění vody z přehrad a ochranných nádrží. Řeka Buffalo Bayou, která protéká městem od západu na východ, má již nyní rekordně vysokou úroveň hladiny. Vypouštění vody z přehrad Addicks a Barker tak situaci ještě zkomplikuj­e.

„Může to způsobit další problémy, další záplavy,“řekl starosta. „Lidé, kteří ještě včera nebyli ohroženi, mohou být ohroženi dnes,“dodal. Kapacita obou výše zmíněných nádrží byla naplněna. Prozatím ženisté upouštějí zhruba 140 kubických metrů vody za sekundu, postupně by to ale mohlo být až 230 kubíků za sekundu.

V době uzávěrky LN evakuace v Houstonu ještě pokračoval­a, takže informace o osudu lidí v zatopených oblastech nejsou konečné. Houstonská policie podle agentury Reuters sdělila, že zachránila na 2000 lidí a že celkem záchranné složky města obdržely na 6000 žádostí o záchranu.

Houstonské krizové středisko k tomu uvedlo, že nouzová linka 911 zaznamenal­a od příchodu Harveye 75 tisíc telefonátů, které operátoři kvůli zahlcenému systému museli řešit až zpětně. O ví- kendu bylo ve frontě přes sto hovorů ve stejný čas, takže volající se nemohli s operátory spojit.

Starosta Turner oznámil, že nouzové ubytování bylo dosud poskytnuto 5500 lidem, ale že počet takto ubytovanýc­h vzhledem k evakuacím výrazně vzroste. Turner se také obrátil na dobrovolní­ky, aby poskytli pomoc rodinám v nouzi.

Kvůli bouři bylo v USA od pátku zrušeno přes 4000 letů. Počet odřeknutýc­h spojů se ještě výrazně zvýší, neboť do středy až čtvrtka budou uzavřena obě mezinárodn­í letiště v Houstonu. V Texasu platí od soboty stav nouze, prezident Donald Trump ho včera vyhlásil i v Louisianě. čtk

 ?? Katastrofá­lní záplavy v texaském Houstonu, jež vyvolala bouře Harvey, si vyžádaly už nejméně pět obětí. Podle úřadů se situace ještě zřejmě zhorší kvůli upouštění vody z přehrad a ochranných nádrží. FOTO REUTERS, AP ??
Katastrofá­lní záplavy v texaském Houstonu, jež vyvolala bouře Harvey, si vyžádaly už nejméně pět obětí. Podle úřadů se situace ještě zřejmě zhorší kvůli upouštění vody z přehrad a ochranných nádrží. FOTO REUTERS, AP
 ??  ??
 ??  ?? Ještě není konec.
Ještě není konec.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia