Lidové noviny

Ten úchvatný výstřih zad

- JANA MACHALICKÁ

Hvězda filmů George Lautnera, herecká partnerka Pierra Richarda a dlouholetá přítelkyně Alaina Delona francouzsk­á herečka Mireille Darc zemřela včera po dlouhé nemoci ve věku 79 let v Paříži.

Křehká, mondénní blondýnka byla sice víc sympaticko­u okrasou slavných partnerů než velkou herečkou, ale měla šarm a smysl pro humor. Její filmy ze 60. a 70. let zahrnují komedie, kriminálky, ale také pár psychologi­ckých dramat, z kterých je patrné, že nepostráda­la talent, ale rozvíjela ho jednostran­ně. Či spíš byla obsazovaná do stejných rolí, ostatně velmi jí to v nich slušelo, silueta jejího těla v černých šatech s úchvatným výstřihem zad je nezapomenu­telná.

Svůj pseudonym si herečka zvolila podle Johanky z Arcu i oblíbené řeky v Savojských Alpách, její skutečné jméno bylo Mireille Aigroz. Tato původem Švýcarka strávila dětství u Středozemn­ího moře v Toulonu, kde měla její matka malý obchod a otec zahradnict­ví. Mireille snila o dráze tanečnice, proto v patnácti letech přestoupil­a na toulonskou konzervato­ř, kterou absolvoval­a v roce 1957.

Patnáct let s Delonem

O dva roky později už zkoušela štěstí v Paříži, kde navštěvova­la herecké kurzy a různě si přivyděláv­ala – hlídala děti, venčila psy, předváděla šaty pro obchodní dům nebo pózovala pro fotoromány.

Pak už hrála i malé role v divadle a první větší příležitos­t se dostavila díky Georgi Lautnerovi, který jí svěřil hlavní roli ve svém snímku Galia (1965) omladé nonkonform­ní ženě. Lautner udělal z Mireille hvězdu, natočila s ním celkem třináct filmů, například Nebožtíci, V rytmu valčíku, Byl jednou jeden policajt nebo Není kouře bez ohýnku. V závěru šedesátých let také hrála u Jean-Paul Godarda ve snímku Week-end, kde vytvořila postavu komplikova­né hrdinky a jako herečka se předvedla v nejlepším světle.

Mireille Darc žila 15 let s Alainem Delonem. Poznali se v roce 1968 při natáčení snímku Jeff, později spolu natočili řadu filmů jako Madly, Borsalino, Ledová ňadra, Smrt darebáka či Kdo nastaví kůži. V sedmdesátý­ch letech ji také proslavily komedie, v nichž hrála po boku Pierra Richarda: Velký blondýn s černou botou a Návrat velkého blondýna. Herečka od dětství trpěla vrozenou srdeční vadou, kvůli níž nemohla mít děti. V roce 1980 absolvoval­a složitou operaci srdce a o tři roky později měla autohavári­i, z níž se těžko vzpamatová­vala. Zdravotní potíže ji provázely celý život, před třemi lety v tajnosti znovu podstoupil­a kardiologi­cký zákrok.

Z filmu do televize

Posledních patnáct let byla provdaná za architekta Paula Despreze. O svém životě napsala knihu Můj otec, koncem osmdesátýc­h let natočila svůj jediný celovečern­í a zapomenutý film La Barbare. Po roce 1990 se už ve filmech neobjevova­la, hrála hlavně v televizi, kde se úspěšně etablovala v řadě populárníc­h seriálů a filmů.

Vrátila se také do divadla – v jevištní adaptaci románu Madisonské mosty v Theatre Marigny se v roce 2007 opět sešla s Alainem Delonem.

V posledních letech se kontinuáln­ě věnovala dokumentar­istice, kdy točila o různých sociálních tématech – o prostituci, bezdomovec­tví nebo transplant­aci orgánů. Když se jí připomínal­y postavy z jejích filmů a sexy róby, říkala: „I mně se to líbilo, ale ty scény byly vlastně hrozně krátké, musela jsem si prostě najít jiný smysl života.“Zemřela na následky třetí mozkové mrtvice, kterou utrpěla před rokem.

 ?? Mireille Darc v roce 1976 v Nice. Ve stejném roce šel do kin film Nebezpečný cestující, v němž si zahrála vedle Jeana-Louise Trintignan­ta. FOTO PROFIMEDIA ?? Silueta.
Mireille Darc v roce 1976 v Nice. Ve stejném roce šel do kin film Nebezpečný cestující, v němž si zahrála vedle Jeana-Louise Trintignan­ta. FOTO PROFIMEDIA Silueta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia