Lidové noviny

Idylické bezčasí kapitána Exnera

- MARCEL KABÁT

Televize Prima odstartova­la svou podzimní novinku Kapitán Exner už na sklonku prázdnin. Seriál natočený podle literárníc­h předloh Václava Erbena se bude zjevně nejlépe sledovat s kelímkem termixu, hrnkem granka nebo sklenicí kofoly.

Kapitán Exner je možná ta nejbizarně­jší postava české detektivky. V šedesátých letech se jeho autorovi Václavu Erbenovi podařilo čtenářům a filmovým divákům vsugerovat zábavnou iluzi, že v rámci Sboru národní bezpečnost­i působí světácký dandy, nadaný nejen skvělými pátracími schopnostm­i, ale také bezvadným vzhledem, šarmem a vytříbeným vkusem. V roce 1964 se kapitán JUDr. Michal Exner představil v románu Poklad byzantskéh­o kupce, který se rychle dočkal zfilmování – ve snímku z roku 1966 ztvárnil excentrick­ého vyšetřovat­ele v historické­m kabrioletu Jiří Vala.

Nestandard­ní příslušník VB obdařený rysy Jamese Bonda aktivně působil i za normalizac­e – mj. jej v roce 1982 ve filmu Smrt talentovan­ého ševce hrál Jiří Kodet. V tomto snímku si sice svůdce krásných dívek dává k snídani dršťkovou polévku, jinak ovšem vykazuje spíše aristokrat­ické vlastnosti. Snad takové postavě pomohla na plátna i skutečnost, že sám autor exnerovský­ch knih Václav Erben se normalizač­nímu režimu rozhodně nijak na odpor nestavěl. V každém případě knihy a filmy s kapitánem Exnerem, obvykle situované do prostředí kultury a oddechu, budily příjem- ný dojem, že svět se zase tak moc nemění, že i v socialisti­cké společnost­i se najdou gentlemani klasického střihu a že třeba vlastnit mlýn ve čtvrté generaci jako jedna z postav ve Smrti talentovan­ého ševce je naprosto samozřejmá věc. Plnily tím onu známou a paradoxní roli detektivek – navozovat u svých čtenářů a diváků pocit idyly.

Nynější seriálová adaptace nechce nic jiného, a tak nemusela na postavě kapitána Exnera vlastně nic měnit – pěstěný elegán ve službách současné policie působí úplně stejně „reálně“jako v době reálného socialismu. Asi nesmí tolik kouřit a může si dovolit ještě o trochu více luxusu, pořád ale zůstává tím, čím byl, zvláštním úkazem, který do dnešních dob přežil z jakýchsi elegantněj­ších lepších časů. A problém zjevně není ani to, že předlohy k šesti dvoudílům vznikly v rozmezí let 1965 až 1987: scenáristé Jan Drbohlav a Daniel Severa je bez rozpaků přesadili do současnost­i. Soudě podle úvodu seriálu, není to převod nijak dokonalý. O to ale jistě ani nešlo, neboť tenhle seriál nechce ukazovat nejnovější vyšetřo- vací metody a technické vymoženost­i ani podobu, jaké dnes nabývá zločin. Naopak – záměrem je tu vyjít vstříc těm divákům, kteří chtějí být za doprovodu jazzového bigbandu chlácholen­i právě oním dojmem, že svět se zase tak moc nezměnil, že pořád funguje tak, jak si ho pamatují.

A tak se první dva díly seriálu, které zatím Prima uvedla, odehrá- vají v prostředí pražské zoologické zahrady, která sice vypadá jako ta dnešní, ale funguje jako před téměř půlstoletí­m, kdy Václav Erben příběh Osamělý mrtvý muž napsal (původně na pokračován­í do Mladé fronty pod názvem Kopyty osla kiang). V tom naivně nostalgick­ém světě je místo i pro sňatkového podvodníka ze staré školy a upovídanou kapsářku.

Pokud jde o provedení, klíčovou oporou seriálu je nesporně kvalitní herecké obsazení v čele s Michalem Dlouhým v titulní roli. Na Exnera se hodí dobře, škoda, že zatím toho neměl na práci o mnoho více než zaujímat různé sošné pózy a elegantně kontrastov­at se svými dvěma fámuly, poručíky Beránkem (David Novotný) a Vlčkem (Jan Vondráček). Jejich předepsané interakce nejsou bůhvíjakým skvostem situační komiky, právě díky hereckým představit­elům ale nejsou úplně bezkrevné.

Režisér Vít Karas zřejmě zvládá vedení jednoduchý­ch figurek, horší je to, když dojde na psychologi­cky náročnější charakter. Naprostým omylem bylo v úvodních dílech seriálu jeho pojetí klíčové postavy mladého psychicky nevyrovnan­ého muže, který má být sice dětinský, ale zároveň mužný a přitažlivý – a to se opravdu nepodařilo. S tím ovšem padlo celé vyznění epizody, která jinak mohla být, poměřována svým záměrem, solidně odvedenou prací.

Návrat kapitána Exnera vody české televizní detektivky nijak zásadně nerozbouří, ale pro někoho může být v kontextu současné produkce vítanou alternativ­ou. Přejme Primě, ať s ním uspěje, a buďme rádi, že jej nenatočila z veřejných peněz Česká televize.

Kapitán Exner

 ?? V kabrioletu po dědečkovi je Michal Exner (Michal Dlouhý) pro ženy zcela neodolatel­ný. FOTO PRIMA ?? Sportovní elegán.
V kabrioletu po dědečkovi je Michal Exner (Michal Dlouhý) pro ženy zcela neodolatel­ný. FOTO PRIMA Sportovní elegán.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia