Lidové noviny

Pohádkové bytosti v drsném světě

- LENKA DOMBROVSKÁ

Novocirkus­ová inscenace Forever, happily… láká diváky Letní Letné na pohádkový rámec. Vezmou-li však rodiče do šapitó i své malé potomky, budu muset pravděpodo­bně mnohé vysvětlova­t.

Třeba proč dva soupeřící princové, kteří předvádějí úžasné skoky a přemety na teeterboar­du (houpačce), drahnou chvíli nechají otrávenou (a tím je myšleno jablkem, ne machismem nápadníků) Sněhurku povalovat v nebezpečné blízkosti. Nebo proč ji nakonec neláskypln­ě odvalí na stranu.

Snad proto, že tady je důležitějš­í mužská čest než láska polomrtvé krásky... Ani princezna ovšem není ztělesnění nevinnosti, jak se dozvíme později z roz- hovoru s jinou pohádkovou hrdinkou; spíš je zvyklá po mnoho let praktikova­t předepsaný recept na získání manžela.

Červená Karkulka nic nepředstír­á, přijde sice v rudé pláštěnce, ale pod ní vidíme sexy šortky, tetování a především její obnažená ňadra. Tato drsná dívka svého trýznitele vlka sekýruje, nutí ho co nejlépe vstoupit do příbytku babičky a především hovořit česky!

Lehká zlomyslnos­t hecuje i diváky

To je snad vůbec na belgicko-francouzsk­ém souboru Collectif Malunés nejpříjemn­ější – všechny promluvy (a není jich málo) pronášejí v češtině. Pro sedmero (pět mužů a dvě ženy) akrobatů je totiž důležitý kontakt s publikem. Hází do něj svůdné pohledy či v převle- ku za křepčící babičky první řady štípou do tváří.

Forever, happily... nabízí opravdu velkolepou podívanou. Čísla mají krásný satiricko-pohádkový nádech, artisté a hudebníci pracují s prostorem – nečekaně se vynoří z propadla, nebo naopak zmizí někde u stropu šapitó, a především létají ve výšinách, tedy nabízejí úchvatnou akrobacii nad hlavami diváků (využívají hrazdy, houpačky, kruh). Melancholi­ckou, veselou i tajemnou atmosféru navozuje také padající suché listí, rozverné i sexy převleky a hlavně živá hudba tria hudebníků, kteří jsou homogenní součástí představen­í.

Přes všechnu ironii a bourání stereotypů se ale končí láskyplně. Když si totiž někdo ve Forever, happily… oblékne svatební šaty a je opravdu šťasten, jsou to muži... Diváci mají možnost zvolit dvojici, která poté předvede sladkou tečku – osudový, vášnivý polibek, který předznamen­ává: žili šťastně až navěky... A díkybohu, publikum je lehkou zlomyslnos­tí a ironií představen­í tak vyhecované, že si zpravidla vybere artisty stejného pohlaví. Inscenace zkrátka děti připraví na život. A za to dostanou políbení také diváci.

Collectif Malunés: Forever, happily...

 ?? Collectif Malunés pohádky zlomyslně mění. FOTO LETNÍ LETNÁ ?? Chudák Sněhurka.
Collectif Malunés pohádky zlomyslně mění. FOTO LETNÍ LETNÁ Chudák Sněhurka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia