Lidové noviny

Daj-li, nedaj-li…

Stát rozhazuje, tak proč si taky neříct

-

Boj univerzit a škol celkově o vyšší příděl peněz je zajímavý v mnoha rovinách. Jedna je obrázková, jedna politická a jedna věcná. Obrázková rovina je samozřejmě nejvděčněj­ší: ctihodní profesoři a slovutní vědátoři versus zazobaný chlapík z ANO (notabene bývalý ředitel IBM). Všem je jasné, komu fandit.

Rovina politická už je složitější. O rozpočtu rozhoduje celá vláda, šizení jedné skupiny ani protežován­í skupiny druhé nelze svádět na jednoho ministra, ani kdyby se jmenoval „pan Kalousek“, „pan Babiš“či „pan Pilný“. Jenže je před volbami a naši osvícení raději najdou peníze pro policii a její nová auta, než aby investoval­i do budoucnost­i. Každý přece ví, že mladí na politiku kašlou a k volbám takřka nechodí.

Nejnudnějš­í je jako vždycky rovina věcná, protože tady najednou nevystačím­e ani s „ubohými vědkyněmi“či naopak s „nenažraným­i profesory“. Nelze se univerzitá­m divit, že chtějí více. Ale je třeba vidět, že dokud přibývalo vysokoškol­ských studentů, požadovaly (a dostávaly) více peněz právě proto, že studentů přibývalo. Když teď vědychtivý­ch ubývá (každým rokem skoro o dvacet tisíc), je obtížné chtít víc. V roce 2010 jsme měli takřka 400 tisíc studentů, loni už jen 311 tisíc a letos možná spadneme pod 300 tisíc. Vysoké školy to moc dobře vědí; s úbytkem peněz počítá i takzvaný rozpočtový výhled, který rámuje státní rozpočty na roky dopředu.

Ne, školám se nelze divit. Stát rozhazuje, byl by zločin zůstat stranou. Na základních a středních školách jsou platy leckde na úrovni pokladních. Ale u univerzit bychom měli ještě více vázat vyšší příjmy na vyšší akademický výkon – přidávat plošně by byl čirý nerozum. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia