Lidové noviny

Když se u Kobani bojuje za Prahu

Syrské bojiště může být soudobou obdobou španělské války. Zrodí se nové Interbrigá­dy?

-

Vtureckém vězení sedí dva Češi za údajný podíl na ozbrojeném boji syrských Kurdů. Jejich osud je vlastně kamínkem v mozaice dlouhé západní tradice těch, kdo odcházejí bojovat do vzdálených zemí za cizí věc.

Je to vlastně jeden z velkých fenoménů novodobého Západu, jakási sekulární moderní forma rytířství: svobodný jedinec vidí nespravedl­nost a je ochoten vzdát se kvůli boji za věc svého pohodlí a třeba i riskovat život. Velkým předobraze­m všech dobrovolný­ch účastníků cizích válek je asi George Byron.

Tento romantický básník odešel bojovat za řeckou svobodu proti osmanským Turkům. V roce 1824 zemřel daleko od domova v pouhých šestatřice­ti letech. V Řecku je stále velmi ctěn, ale jeho velkolepý příběh má dva kazy. Nezemřel se zbraní v ruce, ale na nachlazení, ještě než se zapojil do boje. A za druhé, kdyby to náhodou Turci projeli, počítalo se prý s jeho jmenováním řeckým králem. Je to příběh idealisty, dobrodruha, zvědavce, smolaře i marnivce v jednom.

Měl ale mnoho následovní­ků v řadě dalších vznešených bitev. Třeba Josepha Pulitzera, který se v pouhých sedmnácti vypravil z rodných Uher bojovat do Ameriky proti otrokářské­mu Jihu. Tiskový magnát se z něj stal mnohem později. Velkým příběhem dvacátého století byla španělská občanská válka, která přitáhla desetitisí­ce dobrovolní­ků, i když se později ukázalo, že někteří z nich byli vlastně spíš agenti. Její mýtus (a antimýtus) pomáhali vytvářet její přímí účastníci, z nichž se stali literární velikáni, jako byli Orwell, Koestler nebo Auden.

Byla to i naše válka, mnozí Češi uvěřili, že „u Madridu se bojuje i za Prahu“. Bylo jich tam kolem dvou tisíc a nejen vzhledem k lidnatosti a vzdálenost­i patřili občané ČSR k největším národnostn­ím skupinám. Také z jejich řad vzešly nejednozna­čné příběhy a osobnosti našich novodobých dějin, pachatelé i oběti příštích zločinů, včetně vojenského lékaře Františka Kriegela.

Vtéže době se začali objevovat dobrovolní­ci na opačném konci Středomoří, zejména anglosaští křesťanští sionisté, kteří se chtěli podílet na obnově židovského státu. Třeba Angličan Orde Wingate, odborník na speciální pha Robinsona se zkušeností z nasazení v Afghánistá­nu. Roku 2015 se přidal k YPG a zapojil se do jejich činnosti. Jeho neopatrné jednání může někomu něco připomínat. Nechal se fotografov­at v uniformě s kurdskými nášivkami a snímky umisťoval na internet, poskytoval také rozhovory britským novinám. Nakonec si jel od války odpočinout k moři a zcela nepochopit­elně si vybral turecké letovisko. Kdosi bdělý zavolal policii a ta si pro něj neprodleně přišla. Robinson tvrdí, že v kurdské Rojavě nebojoval, prý pouze poskytoval zdravotní pomoc. Turecké noviny ovšem mají jasno a referovaly o něm jako o „militantov­i YPG“.

Robinson je možná idealista, ale také naivka a ješita. Jeho příběh však není zdaleka jediný – o některých jiných bojovnícíc­h se lze dočíst třeba na facebookov­é stránce Lions of Rojava. Zatím zahraniční dobrovolní­ci bojují s Kurdy proti islamistům. Nová fáze nastane, až se situace změní a bude se bojovat za nezávislý Kurdistán. Zrodí se nové interbrigá­dy, nebo se tito lidé vrátí domů?

Paradoxní je, že zmíněný Robinson byl už dříve za své syrské aktivity v Británii stíhán, na rozdíl od řady Britů, kteří odešli k IS. Na téměř dva roky do vězení šla také tehdy osmnáctile­tá Silhan Özçeliková, Britka kurdského původu, kterou zatkli roku 2015 po návratu ze Sýrie. Tam podle svých slov vykonávala humanitárn­í práci. Vězení hrozí i Joanně Palaniové, kurdské Dánce, která bojovala proti IS jako sniperka, a podle vlastního tvrzení zabila sto džihádistů – jak lze i na internetu zjistit z jejího pečlivě budovaného veřejného image novodobé Amazonky.

Přitom právě v Dánsku pracují na experiment­u, podle kterého by se navrátilci od IS neměli vyšetřovat a stíhat, ale co nejrychlej­i začleňovat do studijního a pracovního života, v naději, že se tito zbloudilci odvrátí od radikalism­u. Džihádisté jsou tedy „nemocní“, ale jejich protivníci jsou „zdraví“, a proto trestně zodpovědní.

České společnost­i se takové obtíže týkají jen velmi okrajově, i když se ví o jednom muži, který se pokusil přidat k IS, a jiný Čech snad padl v řadách Kurdů. Máme své vlastní verze těchto dilemat. Už nějakou dobu se proslýchá o Češích na východní Ukrajině, z neznámých důvodů na „ruské“straně. Porušují zákaz bojovat v cizí armádě podle Zákona o branné povinnosti anebo §311 Trestního zákoníku o terorismu? A jsme ochotni se na ně dívat jako na idealisty, kteří šli bojovat za své chápání dobra (za Prahu?), nebo jako na naši vlastní verzi džihádistů, nebezpečný­ch i své vlasti?

 ?? Sniperka, hrozí doma vězení. Kurdské Dánce Joanně Palaniové, která bojovala proti IS jako FOTO ARCHIV JOANNY PALANIOVÉ ?? Zabila jsem sto džihádistů.
Sniperka, hrozí doma vězení. Kurdské Dánce Joanně Palaniové, která bojovala proti IS jako FOTO ARCHIV JOANNY PALANIOVÉ Zabila jsem sto džihádistů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia