Lidové noviny

Registr smluv: skončená bitva, nebo příměří?

- ADAM RUT

Vtěchto dnech vyjde ve sbírce zákonů novela zákona o registru smluv. Jak toto pětileté zápolení probíhalo?

Červen 2012: Poslanec Jan Farský (TOP 09/STAN) předkládá podle slovenskéh­o vzoru návrh zákona o registru smluv. Princip je jednoduchý – aby smlouva státu byla platná, musí být zveřejněna na internetu v registru.

Listopad 2015: Poslanci zákon schválili, nakonec ve verzi připravené ministerst­vem vnitra.

Únor 2016: Ministerst­vo zemědělstv­í nedostalo do zákona včas výjimku pro Budvar. Tři poslanci KDU-ČSL (M. Jurečka, J. Bartošek, P. Kudela) tak předkládaj­í návrh novely zákona s výjimkou ze zveřejňová­ní smluv právě pro tuto jedinou firmu. Řada veřejných institucí (část státních podniků a firem, veřejné vysoké školy a nemocnice, veřejnoprá­vní média), které měly začít zveřejňova­t, jak s kým obchodují, ucítily šanci a spustila se lavina dalších návrhů na výjimky. Řada poslanců byla ochotna je podpořit. Zde jsou ty hlavní: poslanec Milan Urban (ČSSD) – pro všechny státní a městské podniky, příspěvkov­é organizace a organizačn­í složky státu, poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) – pro státní aměstské podniky, poslanec Lukáš Pleticha (ČSSD) – pro poskytovat­ele zdravotní péče, poslanec Václav Snopek (KSČM) – pro státní a městské podniky založené za podnikatel­ským účelem. Tyto výjimky by skryly smlouvy státu za desítky, někdy i stovky miliard korun ročně. Jednání se protáhlo až do února 2017.

V tragikomic­kém, několikrát opakovaném hlasování se poslancům ČSSD, ODS, KSČM a části KDU-ČSL podařilo několik výjimek prohlasova­t, včetně jedné z těch nejrozsáhl­ejších – pro všechny státní a městské podniky. Řada z nich přitom porušila svůj předvolebn­í slib zákon podporovat.

Reakce byla razantní. Tisíce občanů psaly politikům, tři ze čtyř dotázaných v našem výzkumu odpověděli, že hlasování o zákonu zohlední ve volbách. Vedení KDU-ČSL přiznalo chybu a předseda Bělobrádek a především poslanec Jiří Mihola aktivně domlouvali se svými senátory, aby rozsáhlou výjimku nepodpořil­i. To se při dubnovém hlasování podařilo. Senátor Michael Canov (STAN) navíc navrhl, aby se do registru smluv vrátila sněmovna, Senát nebo Kancelář prezidenta – a návrh získal mezi senátory dostatečno­u podporu.

Utajených 18 miliard místo 150

Poslancům se ovšem do zveřejňová­ní smluv sněmovny nechtělo. Radši odhlasoval­i verzi třetí, podle které nemusejí být smlouvy s jejich asistenty nebo jejich poradenské smlouvy placené z našich peněz veřejné. I tato verze, pro kterou sehnal potřebný konsenzus a počet hlasů poslanec ANO Radek Vondráček, obsahuje řadu zbytečných výjimek.

Poslance se tedy podařilo přesvědčit, aby nevyjímali smlouvy v ročním objemu 150 miliard, přesto však dojde k utajení smluv za 18 miliard. Výsledné výjimky pomohou zabránit rozcupován­í zákona, novela však má řadu děr a nejasností. Závažnější je, že stále zůstávají platné výjimky, které jsou v zákoně od prvotního schvalován­í – například pro klíčové instituce, jako Kancelář prezidenta nebo sněmovna. Nešťastná je i výjimka pro státní akciové společnost­i obchodujíc­í na regulované­m trhu. Ty stále nemusejí zveřejňova­t smlouvy uzavírané se státem. Takový generální pardon nikdo jiný nemá. Výjimka, kterou využívá ČEZ, platí pro ty, kdo mají na regulo- vaných trzích třeba pouhý dluhopis. Tak z registru vypadly například i ČD.

Registr je jedním z pěti opatření, které se podařilo prosadit i díky tlaku Rekonstruk­ce státu. Jiné pojistky transparen­tnosti však vláda oslabovala a hledala, jak v minulosti přijaté zákony obcházet. Efekt registru se přitom násobí, když je vymahateln­ý i přístup k dalším informacím, když jsou dostupná data k dotacím, když existují mechanismy zabraňujíc­í střetu zájmů, když se občané můžou efektivně podílet na rozhodován­í státu například i účastí ve stavebních řízeních. Bude zajímavé sledovat, zda registr zůstane osamoceným prostředke­m veřejné kontroly, nebo zda příští vláda bude prosazovat stát, o kterém mají občané přehled a na jehož rozhodován­í se podílejí.

Autor, manažer Otevřené společnost­i, o. p. s., je členem platformy Rekonstruk­ce státu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia