Lidové noviny

Ohrožené děti? Rozhodovat nesmí aktivisté

- JITKA CHALÁNKOVÁ

Vláda zamítla záměr automatick­y zakázat umisťování nejmenších dětí do kojeneckýc­h ústavů a dětských center. Podle části nevládního sektoru tím vláda týrá děti a ČR zůstala uvízlá v socialismu. Vidím to naopak. Pro tentokrát zvítězil zdravý rozum.

V pozadí hysterické­ho volání po zákazu ústavní péče zůstává skryta informace, že pro potřebné děti není dostatek trvalých pěstounů. Jako poslankyně jsem se jejich postavení snažila zlepšovat a prosadila jsem navýšení odměn pěstounský­m rodinám. Na rozdíl od ministerst­va práce a sociálních věcí, které se věnovalo hlavně propagaci pěstounstv­í na přechodnou dobu. Propagátoř­i pokroku v péči o ohrožené děti hazardují především se životy vážně nemocných kojenců a dětí, u kterých umístění k pěstounům na přechodnou dobu není s ohledem na jejich další osud vhodné. Neřeší se ani sourozenec­ké skupiny a děti, které jsou do ústavního zařízení umísťovány jen dočasně se souhlasem rodičů (například kvůli potřebě vyřešit si bydlení).

Podle ředitelky Lumosu (organizace s kořeny ve Velké Británii) bychom prý měli přijmout nejnovější vědecké poznatky o dopadech ústavní péče na vývoj dětí. Podle nevládních organizací a tzv. rad vlády – které jsoumimoch­odem personálně propojené s MPSV – je ale nejnovější­m poznatkem vše, co se hodí do jimi propagovan­ých záměrů. Jejich dnešní postoj je logický, protože rozhodnutí­m vlády se jim alespoň prozatím nepodaří naplnit zadání štědře dotovaných projektů. Já naopak dlouhodobě poslouchám skutečné odborníky a například Českomorav­ská psychologi­cká společnost před rozvratem systému péče o ohrožené děti varuje.

Organizací, které se podepsaly pod výzvu k zákazu ústavních zařízení, je prý šedesát. Znamená to, že již dnes se práce s ohroženými dětmi tříští mezi desítky externích subjektů. Skutečně jsou obavy z privatizac­e péče o ohrožené děti a chaosu při rozhodován­í o jednotlivý­ch dětských osudech planým strašením? Trvejme na tom, aby byly zachovány všechny typy péče, jen tak bude možné pomáhat každému dítěti podle jeho skutečných potřeb. Peníze a propaganda nesmí zvítězit nad zájmem dětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia