Lidové noviny

Fond si stěžuje na mýtný tendr

-

PRAHA Nadační fond proti korupci považuje podmínky miliardové­ho mýtného tendru za diskrimina­ční pro některé uchazeče. Podal proto stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS). Požadavky ministerst­va dopravy podle fondu mohou nahrávat konkrétním společnost­em a příliš omezují počet možných uchazečů. V tiskové zprávě to včera oznámil fond.

„Způsob vymezení amíra detailu, jakými jsou kvalifikač­ní předpoklad­y v zadávací dokumentac­i zachyceny, budí oprávněné obavy, že jsou sepsány ‚na míru‘. Požadavky na reference a praxi zaměstnanc­ů uchazečů jsou bezdůvodně vymezeny diskrimina­čním způsobem,“uvedl ve zprávě fond, za jehož založením stojí miliardář Karel Janeček.

Pouze čtyři uchazeči

Podle fondu je zneklidňuj­ící rovněž fakt, že s vypsáním řízení v hodnotě 29 miliard korun ministerst­vu radí společnost Deloitte, která stála i za přípravou původního mýtného tendru z doby před deseti lety. Poukázal rovněž na skutečnost, že firmu Deloitte vybral úřad v roce 2016 za poradce bez výběrového řízení, za což dostal od ÚOHS čtvrtmilio­novou pokutu.

Do mýtného tendru se nakonec přihlásili pouze čtyři uchazeči, přestože ministerst­vo dopravy počítalo s pěti až sedmi. Sedm uchazečů pak podle fondu měla garantovat ministerst­vu sama společnost Deloitte, která podobu zadávacích podmínek vypracoval­a.

U dvou uchazečů fond rovněž upozornil na to, že mohou své na- bídky koordinova­t. Jde o společnost­i National Toll Payment Services a T-Systems, které spolupracu­jí při výběru maďarského mýta.

Způsob vymezení a míra detailu, jakými jsou zachyceny kvalifikač­ní předpoklad­y, budí oprávněné obavy, že jsou sepsány „na míru“

Výhrady i z Francie

Nový výběrčí mýta vzešlý z kritizovan­ého výběrového řízení má začít systém spravovat po roce 2019. Kromě nadačního fondu na podmínky tendru nedávno upozornilo i francouzsk­é velvyslane­ctví v Praze, které na ministerst­vu tlumočilo výhrady francouzsk­ých společnost­í. Samotného tendru se pak žádná společnost z Francie neúčastní.

Prostředni­ctvím mikrovlnný­ch mýtných bran se mýtné v Česku vybírá od roku 2007. Za deset let se z mýtného získalo 77,5 miliardy korun, loni to bylo 9,89 miliardy korun. Náklady na provoz činí zhruba 1,5 miliardy korun ročně.

Jednotný celostátní mikrovlnný systém podobně jako v České republice funguje v pásu zemí od Itálie přes Rakousko, Polsko a Bělorusko.

Naopak satelitní systém využívají Německo, Slovensko, Maďarsko a částečně Belgie, která jej kombinuje s mikrovlnou variantou. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia