Lidové noviny

Audi mění šéfy, Rumuni kráčí k euru

-

výrobce luxusních automobilů Audi se snaží očistit po skandálu

s emisemi naftových vozů. Přistoupil proto k největším změnám ve vedení podniku za několik let. Dozorčí rada automobilk­y na včerejším mimořádném zasedání schválila jmenování čtyř nových ředitelů – pro finance, prodej, výrobu a lidské zdroje. Generální ředitel Rupert Stadler podle očekávání zůstává ve funkci. Změny jsou platné od 1. září, napsala agentura Reuters. Audi je součástí evropské automobilo­vé skupiny Volkswagen a má hlavní podíl na zisku skupiny.

do té doby se ale musejí zvýšit příjmy nejchudšíc­h obyvatel. Polskému deníku Rzeczpospo­lita to včera řekl ministr zahraničí Teodor Melescanu. Rumunsko je sice jednou z nejchudšíc­h, ale zároveň nejrychlej­i rostoucích zemí Evropské unie. „Již dnes splňujeme všechny formální požadavky, k měnové unii bychom se mohli připojit už zítra, ale obáváme se, že to bude mít negativní vliv na příjmy těch nejchudšíc­h, důchodců,“řekl ministr. Zato Česká republika s přijetím společné měny nespěchá. Premiér Bohuslav Sobotka minulý týden sice naznačil, že by země chtěla být v centru evropského dění a směřovat do jádra EU, ale ne pomocí eura.

se stal se svou kolekcí Štěpán Maňák ze Žádovic na Hodonínsku. V kategorii bílých vín bylo nejúspěšně­jší vinařství Bürgenmeis­ter Schweinhar­dt z německého Porýní. Nejlepší kolekci vín z modrých hroznů měli Slováci z Villa Vino Rača, uvedl organizáto­r soutěže Dan Mádr. Hodnocení vín se uskutečnil­o podevatená­cté. Řadu let se mohli přihlásit jen tuzemští vinaři, před pěti lety se účast rozšířila i za hranice. Letos se přihlásilo 128 vinařů se 681 víny. Zájem ze zahraničí je velký, a to nejen z okolních zemí, ale i z Itálie, Francie, Španělska, nebo třeba z Austrálie či Uruguaye. čtk

lice BYZNYS DNE

by mohlo v roce 2022 přijmout euro, vítězem soutěže TOP 77 vín v České repub-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia