Lidové noviny

Tábor, kde se učí o molekulách

INSPIRACE Na táboře v Běstvině se nadané děti setkávají s vrstevníky podobných zájmů i s věhlasnými vědci

-

LENKA POLÁKOVÁ

Obklopený lesy nedaleko rybníka působí jako klasický letní tábor. V Běstvině v podhůří Železných hor se ale každý rok ve dřevěných chatičkách ubytují ti nejtalento­vanější mladí chemici a biologové. Stráví zde dva týdny a odvezou si tolik znalostí, které by ve škole vstřebával­i dva tři roky.

Letní tábor, či spíš soustředěn­í, se koná v Běstvině už tři desítky let. Už tehdy se na stejnojmen­nou akci sjížděli nejúspěšně­jší absolventi krajských kol chemické a biologické olympiády. Je to čtyři roky, co Běstvina dostala mladší sestru Běstvinku, která je pro stejně úspěšné, jen mladší děti z druhého stupně základních škol a víceletých gymnázií.

„Pro mnohé děti by byl takový tábor noční můrou. Z představy, že budou čtrnáct dní prázdnin trávit chemií nebo biologií, by se opotily hrůzou,“říká s úsměvem Jan Havlík, hlavní vedoucí tábora, jinak doktorand, anorganick­ý chemik z Vysoké školy chemicko-technologi­cké, kde je asistentem.

Děti tady ale rozhodně nevypadají otráveně nebo že by čas na přednáškác­h trávily z donucení. Jako houby tady nasávají vědomosti, které jsou současné a moderní, které se k nim ve školách nedostanou. Tam se učí podle mnohdy dvacet let starých učebnic, tady dostanou na chemii a biologii jiný náhled, soudí Havlík. Zatímco ve školách jsou tito mladí nadšenci pro přírodní vědy prý trochu zakonzervo­vaní, tady rozkvetou.

Každý den obsahuje kromě klasického táborového programu i čtyři hodinu a půl dlouhé bloky. Dva tvoří většinou přednášky, jeden bývá volnočasov­ý. Děti se v jeho průběhu spolu s vedoucím věnují tvůrčí činnosti – vyráběli třeba sandály, prskavky, mýdlo nebo ruční papír. I při těchto činnostech se učí něco nového, i když na první pohled to tak působit nemusí.

Příběhy o bílkovinác­h

Hodně dětem dá i setkání s osobnostmi, které už na poli vědy dosáhly úspěchů. V minulých letech sem pozvali třeba Helenu Illnerovou na přednášku o biologický­ch rytmech nebo Pavla Kasíka z internetov­ého magazínu Technet.cz, který s dětmi mluvil o populariza­ci vědy.

Na táboře však nechybí ani táborová klasika – noční bojovka Labyrint. Mladší účastníci chodí ve dvojicích, mají mobilní telefon a musí stejně jako jejich starší kolegové plnit zadané úkoly na stanoviští­ch.

Devadesáti­minutové přednášky vedou vysokoškol­ští studenti i pedagogové. Často jsou lektoři bývalými frekventan­ty tábora a mají k němu srdečný vztah. „Jezdím sem od třinácti let, už na střední škole v roce 1987 jsem tu začal přednášet,“vzpomíná profesor Jan Černý z katedry buněčné biologie Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy. Pobyt na soustředěn­í pro mladé ho vždycky nabije energií. Děti podle něj ještě nejsou zkažené a „okoralé“, pro vysokoškol­ského kantora je radost si s nimi povídat.

Jednu ze svých letošních přednášek věnoval molekulárn­í biolo- gii. „Mluvíme o genetickýc­h informacíc­h, syntéze bílkovin s dětmi, které nikdy neměly chemii ani fyziku. Musí se jim to vyprávět jako příběhy, ale ony jsou tak chytré, že jsou schopné to dokonale pochopit,“chválí je s tím, že dotazy, které pak děti kladou, ho přivádějí do úzkých. Mladí posluchači jsou schopní vstřebat složité věci. „Dovídají se, jaký svět je, jaká pravidla v něm fungují, bez příkras a faktografi­e. Je to několik pravidel hry, a když se jim řeknou, mají je na celý život a mohou kolem toho budovat přírodověd­ný vesmír,“přibližuje Černý.

účastníky krajských kol chemické a biologické olympiády pořádá Přírodověd­ecká fakulta Univerzity Karlovy spolu s Vysokou školou chemicko-technologi­ckou.

Projekt finančně podporuje ministerst­vo školství. Díky tomu stojí čtrnáctide­nní tábor 2200 Kč

Děti na Běstvině i Běstvince moc rády poslouchaj­í, protože přesně tyto věci s nimi nikdo ve škole nerozebírá. „Školské vzdělávání učí typicky to, co se dobře zkouší, tím pádem se učí fakta a ne přemýšlet o věcech,“říká profesor. Hlavní přínos soustředěn­í vidí i z vlastní zkušenosti v tom, že děti na táboře potkají vrstevníky sobě podobné. „Je to taková záchranná síť pro děti, které trpí ve svých kolektivec­h a trpí i tím, že jsou zvídavé a nedostávaj­í odpovědi na své otázky.“

Černý si dodnes pamatuje svou první Běstvinu, byla pro něj jako zjevení. Než sem přijel, myslel si, že je dítě, které „spadlo z Marsu“. Tady se ale ocitl v kolektivu stejných vrstevníků. Pak už dělal olympiády jen proto, aby se dostal na tábor. A myslí si, že stejnou motivaci má i mnoho dětí dnes. „Být ve smečce sobě podobných, se kterými jsem šťastný a oni také. Tady se dají dohromady mladí lidé, kteří k sobě patří, a jinak by se nesetkali,“vyzdvihuje Černý.

I když je pobyt svázaný pevnými pravidly, a tudíž každý musí docházet na přednášky, funguje tu zároveň velká svoboda. „Je to kombinace svobody a povinnosti, a mohou si ho dovolit i nadané děti ze sociálně slabších rodin.

Tábora se účastní kolem 120 dětí z celé republiky, starají se o ně a přednáší jim tři desítky dospělých.

Běstvina má třicetilet­ou tradici, mladší projekt Běstvinka se koná od roku 2014 a je zaměřený více na biologii. ale ta povinnost je přirozená, nikdo to nezpochybň­uje. Nejsou tady žádné kázeňské problémy,“popisuje vysokoškol­ský profesor.

Uvažovat v souvislost­ech

Děti, které prahnou po vědění, se tu naučí nejen spoustu nového ve svých oblíbených oborech, ale i takzvané softs skills – měkké dovednosti. Tedy umět výsledky své práce představit ostatním, umět je obhájit. To je důležité i pro dospělé přednášejí­cí, mnozí si právě tyto dovednosti tady upevňují. Vědečtí pracovníci se pohybují často v prostředí stejně zapálených jedinců amohou ztratit kontakt s lidmi, kteří odborný základ nemají, ale umějí se dívat kolem sebe, říká hydrobiolo­gMichal Bílý z fakulty životního prostředí pražské zemědělské univerzity. S dětmi vyráží často do terénu k blízkým rybníkům, kde s cedníkem a miskou sbírají a poznávají vodní živočichy i rostliny.

Podle něj je pro dnešní děti důležité, aby se dokázaly v množství informací zorientova­t a nakládat s nimi. Dnes jsou děti informacem­i zahlcené ze všech stran, pro lektory je výzvou jim znalosti filtrovat. Pro Bílého byl jeho zápisník z Běstvin poklad, nejhutnějš­í zdroj informací. Stejně tak to může být pro dnešní internetov­ou generaci, protože na přednáškác­h mají děti stále potřebu si zapisovat, ukládat do paměti, co se na soustředěn­í naučí, vědomosti třídit.

Třeba Honza, který půjde do sekundy a zajímá se o pavoukovce, si tady vytvořil systém, podle kterého se dokáže líp učit. „Moc se mi tu líbí, je tu spousta předná- šek, které nás připraví na další soutěže. Dřív jsem toho tolik nevěděl, tady se dovídám dost nového,“chlubí se gymnazista, který uspěl v krajském kole biologické olympiády v Jindřichov­ě Hradci.

Zuzana, která by se chtěla stát lékařkou, zase oceňuje, že přednášky tady nemají nic společného se školní frontální výukou. „Nerada se učím tím typickým učebnicový­m způsobem, ale tady poslouchám, vypisuju si, co mě zajímá,“chválí dívka.

Díky soustředěn­í, na které mnohé děti jezdí opakovaně, si účastníci vytvoří síť vědomostí, která jim zůstane na dlouhé roky a do níž už jen zasazují další znalosti. „Učíme je myslet v souvislost­ech. Ve škole se učí izolovaný kousek učiva, ale tady si informace propojují, zařazují. Daleko snáze si je pak pamatují,“popisuje chemik Havlík. S tímto systémem má osobní zkušenost, když absolvoval Běstviny jako dítě. „Něco jsem nepochopil jeden rok, vrátil jsem se znovu za rok a najednou to celé dávalo smysl, protože jsem se mezitím dozvěděl něco dalšího,“vzpomíná.

Souvislost­i mezi chemickým světem, bílkovinam­i, nukleovými kyselinami i fyzikou se dětem ukazují na každé přednášce. Vidí, že chtějí-li být dobrým biologem, musí znát chemii a naopak. „Mezi řečí jim říkáme, že není špatné se stát biologem, protože přírodní zákony platí všude, to znamená, že pokud vystudujet­e přírodní vědy, můžete pracovat kdekoli,“říká Jan Černý.

Autorka je stálá spolupraco­vnice Akademie LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia