Lidové noviny

Bída Arsenalu. Tým zpohodlněl

- JIŘÍ ČIHÁK

PRAHA Fanoušci, kteří sledovali popravu fotbalistů Arsenalu přímo v Liverpoolu na stadionu Anfield, se chytali za hlavu. Když se trenér Ars`ene Wenger ve druhém poločase zvedl z lavičky, bučeli na něj. Z výkonu jim muselo být stydno. Porážka 0:4 s rivalem však nebyla výjimkou, stává se z toho tradice.

Nemusíte dlouho pátrat v paměti, abyste si vybavili podobný propadák. Na Manchester­u United (2:8), na Manchester­u City (3:6), na Chelsea (0:6), na Liverpoolu (1:5)...

Právě tam se to v neděli stalo znovu – přišel další direkt.

A to byl výsledek 0:4 ještě milosrdný... Nebýt Petra Čecha, rozdíl mohl být výraznější. „Prohrát se může, ale tímhle způsobem? Neakceptov­atelné,“prohlásil český brankář.

Trenér Wenger ho doplnil: „Katastrofá­lní výkon. Od první do poslední minuty bylo všechno špatně. Soupeři jsme zápas usnadnili. Po fyzické i mentální stránce jsme nebyli na odpovídají­cí úrovni.“

To rozhodně ne. Vždyť za celých devadesát minut Arsenal ani nevystřeli­l na bránu, byl bezradný.

Tolik vychvalova­ná formace se třemi obránci a takzvanými halfbeky, kterou Wenger objevil na jaře, nefungoval­a. Střed zálohy totálně propadal, záložníci Xhaka s Ramseym otevírali prostory pro jednoduché útoky domácích. Obránci nevěděli, kdo má bránit Maného se Salahem, rychlá křídla Liverpoolu. Nebo tak

alespoň působili. Jednoduché taktické chyby navíc ještě zvýraznily individuál­ní kiksy.

„Takhle naivní výkon jsem dlouho neviděl,“rozčílil se bývalý hráč Arsenalu Martin Keown, dnes televizní expert v BBC.

„Do toho ta poslední rozhodnutí v klubu. Absolutně jim nerozumím. Gabriel? Dost možná nejlepší obránce v týmu odešel. Mustafi, který přišel teprve před rokem, je také na odchodu. A proč vlastně na Liverpoolu nehrály posily?“ptal se nechápavě.

Odpovědi zná jen Wenger. Ten po dvou ligových zápasech posadil jak obránce Seada Kolašinace, tak především útočníka Alexandra Lacazetta, nejdražšíh­o hráče v historii klubu.

Nastoupil tak alespoň už uzdra- vený Alexis Sánchez, hlavní hvězda, okolo které se v Arsenalu celé léto točí veškeré dění. Odejde? Zůstane? Podepíše novou smlouvu?

„Divil bych se, kdyby po tomhle výkonu v klubu zůstal. Proč by to dělal?“ptá se Thierry Henry, legendární útočník, který má před stadionem Arsenalu dokonce sochu.

Dnes v Anglii působí jako televizní expert a i jemu už s Arsenalem dochází trpělivost, o kterou trenér Wenger úpěnlivě prosí. „Myslel jsem, že to nedokoukám, že odejdu. Bylo to už za hranou. Nekoukatel­né,“podotkl Henry.

„Jestli někteří lidé myslí, že já jsem ten problém, je mi to líto. Chceme, aby s námi naši fanoušci drželi i po porážkách,“říká Wenger, který na tiskové konferenci po zápase zůstal jen dvě minuty.

Už sedmašedes­átiletý francouzsk­ý manažer je sice nezpochybn­itelnou klubovou ikonou. Vítěz tří anglických titulů, nejúspěšně­jší kouč v historii anglického FA Cupu. Ale stačí to?

„Arsenal zpohodlněl, stagnuje. Chybí potřebný tlak, vysoké nároky, které by v takovém klubu měly být samozřejmé,“tvrdí Henry a ještě jednou se vrátil k nedělnímu debaklu.

Majitel klubu Američan Stan Kroenke však Wengera obdivuje, uznává a především: pořád mu věří. To stejné se zdaleka nedá říct o části fanoušků i bývalých hráčů, již nechápou některé kroky klubu, který už třináct let čeká na anglický titul. A co víc, za celou tu dlouhou dobu se k němu ani nepřiblíži­l.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia