Lidové noviny

Petr Eben kvartetní a klavírní

- MARTIN ZVĚŘINA

Do nahrávání děl skladatele Petra Ebena se tuzemští vydavatelé ani umělci zrovna nehrnou, proto je každý počin tak trochu svátkem. Je s podivem, že ani deset let po skladatelo­vě smrti v tuzemsku nevznikl nějaký pokus nahrát alespoň část, nějakou reprezenta­tivní výseč jeho skladeb. Online sice jsou k dispozici nahrávky u firmy Supraphon, tedy především ty historické, avšak novějších interpreta­cí se nám dostane častěji spíš od zahraniční­ch umělců.

REZONANCE

Čerstvý disk Kvarteta Martinů věnovaný komorním skladbám Petra Ebena je tedy událostí. Soubor se za svou více než čtyřicetil­etou činnost může chlubit spoustou ocenění a hudbě 20. století se věnuje intenzivně (vzpomeňme jen nahrávky Sergeje Tanějeva, Bohuslava Martinů, Sylvie Bodorové či Tomáše Svobody).

Titul Labyrint odkazuje k jedinému Ebenovu smyčcovému kvartetu napsanému pro Smetanovo kvarteto (to jej i nahrálo) v roce 1981. Skladba je inspirován­a alegorický­m dílem Jana Ámose Komenského Labyrint světa a ráj srdce, ve kterém skladatel viděl příklad, jak si zachovat vlastní kritický pohled a odstup, avšak zároveň věnovat síly zlepšení a spáse našeho světa. Na téma Labyrintu zkomponova­t Petr Eben ještě varhanní cyklus (2002).

Album zahrnuje též premiérovo­u nahrávku klavírního kvintetu, ke které si kvarteto pozvalo klavíristu Karla Košárka. Kompozici z let 1991–92 skladatel vytvořil pro londýnský soubor The Nash Ensemble, nahrána však byla až nyní. Disk vydavatels­tví Supraphon doplňuje ještě klavírní trio z roku 1986. Obě skladby s klavírem staví na kontrastu smyčců a klavíru a spíš než o souhru jde o zvýraznění protikladu.

Violoncell­istka Kvarteta Martinů Jitka Vlašánková ke skladbám řekla: „Smyslem Ebenovy tvorby není kompoziční virtuozita a dokonalost sama o sobě, ale především sdělení stavu mysli, zhudebnění filozofick­é myšlenky, vytvoření hudebního obrazu jak labyrintu, tak i ráje.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia