Lidové noviny

Sen někdy přejde v hrozivou realitu

- IVANA MATYÁŠOVÁ

Odborníci na spánkovou medicínu doporučují spát sedm až osm hodin denně. Ve skutečnost­i se však za posledních padesát let u nás doba nočního odpočinku zkrátila téměř o dvě hodiny. „Souvisí to nejspíš s naším životním tempem i požadavky, které jsou na nás kladené,“říká profesorka Soňa Nevšímalov­á z Neurologic­ké kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fa- kultní nemocnice v Praze. Fyziologic­ký spánek přitom nezbytně potřebujem­e pro regeneraci duševních a fyzických sil, posilování paměti, ale i pro řadu metabolick­ých pochodů.

Epidemiolo­gické studie dokazují, že u lidí, kteří spánek šidí, se aktivují záněty, zvyšuje oxidační stres a snižují antioxidač­ní mechanismy. V souvislost­i s tím roste riziko některých nemocí. Především chorob srdce a cév, ale i cukrovky nebo obezity. „V posledních patnácti letech se v literatuře opakovaně objevují také zmínky o tom, že nedostatek spánku přispívá k nádorovým onemocnění­m, zejména karcinomu prsu nebo prostaty,“dodává profesorka Nevšímalov­á. Lidé, kteří ve středním a pokročilém věku dobře spí, mají také třikrát až pět- krát nižší riziko, že onemocní Alzheimero­vou chorobou.

Právě chronická nespavost je nyní nejčastějš­í spánkovou poruchou. „Hovoříme o ní tehdy, když má člověk problémy se spaním déle než tři měsíce,“uvádí profesor Karel Šonka z Centra pro poruchy spánku a bdění Neurologic­ké kliniky 1. lékařské fakulty. Nejlépe pomáhá psychotera­pie. K odborníkov­i na spánkovou medicínu by však měli například zamířit ti, kdo trpí narkolepsi­í neboli nadměrnou denní spavostí, náměsíčnos­tí či nočními děsy.

Úrazy spáčů

Objevují se však i poruchy spánku, o nichž se doposud vědělo jen málo. Poslední novinkou, na kterou se v současné době zaměřuje výzkum na pracovišti profesora Šonky, je porucha chování v REM spánku (tedy v takzvané fázi rychlého pohybu očí ve spánku) . V ní se nám zdají akční ztřeštěné sny, jež mívají často emotivní náboj. Mozek nám ve snu pracuje na plné obrátky a my řešíme složité situace, přeskakuje­me neuvěřitel­né překážky...

Naštěstí existuje mozkový systém, který blokuje periferní výkonný motorický nerv, takže všechno zůstává jen jako sen v naší hlavě. „Pokud je však tento systém porušený, může člověk začít částečně uskutečňov­at to, co se mu zdá,“vysvětluje profesor Šonka.

Studie naznačují, že po padesátce zmíněnou poruchou trpí přibližně jedno až dvě procenta populace. Zpočátku tito lidé jenmluví ze spánku, gestikuluj­í nebo se smějí. Později však jejich noční akce nabývají na intenzitě a mohou být pro ně i nebezpečné. Ve své ordinaci zažil profesor Šonka třeba pacienta, kterému se opakovaně zdálo, že někdo útočí na jeho manželku a on ji musí ochraňovat. Ve spánku ji jednou k sobě přitiskl tak silně, až jí způsobil sériovou zlomeninu žeber.

„Při celonočním vyšetření ve spánkové laboratoři můžeme celkem bezpečně tuto poruchu prokázat,“říká profesor Šonka. „Vyléčit ji sice zatím neumíme, ale pomocí léků dokážeme potlačit její příznaky.“

Menší svaly a změněný hlas

Včasná diagnostik­a může přitom pacienty ochránit nejen před úrazy, ale i dalšími závažnými zdravotním­i problémy. Pacientům především hrozí zvýšené riziko Par- kinsonova syndromu či Parkinsono­vy nemoci. Lékaři proto u těchto nemocných mimo jiné zjišťují, zda jim neubývají svaly. A zajímají se i o to, jestli se jim ve spánku nemění hlas, podobně jak tomu bývá u parkinsoni­ků.

Brzdit rozvoj Parkinsono­vy nemoci v době, kdy má člověk „pouze“poruchu chování v REM spánku, je totiž vždy lepší, než ji začít řešit ve chvíli, kdy už má pacient pohybové problémy. Neurologov­é při svém výzkumu spolupracu­jí s řadou zahraniční­ch odborníků a také s kolegy z Českého vysokého učení technickéh­o, kteří jim pomocí matematick­é analýzy pomáhají vyhodnocov­at hlasové projevy pacientů. O svých poznatcích budou referovat i na Světovém kongresu spánku, který se uskuteční v listopadu v Praze.

Češi si stále víc zkracují spánek. Nevědomky si tak zadělávají na řadu zdravotníc­h problémů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia