Lidové noviny

Náhradní součástky

-

Byla to jen malá, ale důležitá součástka. Mistr, který měl naše auto ve francouzsk­é garáži na starosti, byl kdesi v dílně. Posadili jsme se proto zatím v přijímací hale. Byly tam magazíny o autech, o technice a vědě.

V jednom časopise byl článek, který mne zaujal. Šlo o pokus švédských vědců. Podařilo se jim úspěšně vytvořit ze starých mozkových buněk skoro všecky buňky, z nichž jsou vytvořeny naše orgány. Až dosud se vědci domnívali, že nový orgán lze vytvořit jen z mladých, embryonáln­ích buněk. Tentokrát se však ukázalo, že kmenové buňky jsou mnohem schopnější, než se předpoklád­alo. Dokážou se prý skvěle přizpůsobi­t svému okolí jako chameleon.

Objevil se mistr. Omlouval se. Musel nám s politování­m sdělit, že naše auto není ještě opraveno. Cen-

Pondělí Neff trální distributo­r dosud bohužel nedodal náhradní součástku.

Všiml si časopisu, který jsem držel v ruce. Také už článek četl. Ano, je nesmírně zajímavý. Ukázalo se, že mistra zaujaly stejné otázky na konci textu jako mne. Bude v budoucnu možné vypěstovat náhradní ledviny? Nebo jiné náhradní orgány? Bude v takovém případě na ně poskytnuta záruka? Bude zahrnuta v ceně, anebo za příplatek? Jak to všechno vlastně bude?

Zajímal mne mistrův názor. Krátce se zamyslel. Měl by možná zájem o náhradní játra. Ale ještě neví. Všecko bude záviset na doktorovi a na příštích analýzách. V každém případě je to dobrá zpráva. Nemohl jsem než souhlasit. Když mistr odešel do dílny, slíbila nám slečna z přijímací kanceláře, že nám zavolá, jakmile bude naše auto hotovo.

Úterý Putna

Středa Baldýnský

Za několik dnů nám telefonova­la, abychom si pro vůz přišli. Využil jsem opět doby, kdy jsme čekali na mistra, k tomu, abych si dočetl článek o náhradních dílech pro lidské tělo. Švédští vědci naočkovali mozkové buňky vzrostlých myší do zárodků jiných myšek. Podle toho, v jakém okolí se naočkované buňky objevily, vyrostly mladým myším zcela nové orgány.

Když se objevil mistr, ukázalo se, že sekretářka, která nám telefonova­la, si naše auto spletla s jiným. K opravě našeho vozu stále chyběl náhradní díl. Mistr i slečna se omluvili za nedopatřen­í. Zdržení distributo­ra způsobil patrně státní svátek ve Francii anebo náboženský svátek v Německu. Sekretářka nám nabídla, že nás dopraví domů firemním autem. Podnikový vůz je zaručeně v pořádku. Má nový čip, zcela stejnou součástku

Čtvrtek Rejžek jako tu, která se pokazila v našem voze. Nabídku jsme s díky odmítli. Ale přijali jsme jako odškodnění kávu z automatu. Fungoval skvěle.

Když jsme pili kávu, zeptal jsem se mistra, co si myslí o možnosti mít v budoucnu náhradní mozek. Byl to zjevně člověk, který vidí budoucnost sice optimistic­ky, ale zároveň není ochoten si něco namlouvat. Nepropadá hned iluzi. Projevilo se to v jeho odpovědi.

„Všecko bude záležet na centrálním distributo­rovi.“

Tomáše Baldýnskéh­o do konce srpna zastupuje Ivan Kraus IVAN KRAUS

Pátek Šustrová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia