Lidové noviny

Nezodpověd­né špičky EU „živí“terorismus

- MARTIN RYCHLÍK KATEŘINA KOLÁŘOVÁ ROZHOVOR

PRAHA Teroristic­ké útoky, jako byl ten srpnový v Barceloně, mají na atraktivit­u turistický­ch destinací jen krátkodobý dopad. „Po každé tragické události zaznamenát­e mírný výkyv. Ale Češi jsou odolní a nebojí se riskovat, proto ty výkyvy nejsou tak zřetelné jako v Německu,“říká v interview LN Jiří Šimáně, jenž má podíly v aerolinkác­h Travel Service a ČSA.

Vozí tak na dovolenou desetitisí­ce českých turistů. I díky tomu je s majetkem více než deseti miliard korun dle magazínu Forbes 21. nejbohatší­m člověkem v ČR. Před rokem 1989 pracoval v Africe a na Středním východě, zná tedy tamní prostředí. Dnes je jedním z hybatelů cestovního ruchu.

Do bezpečného Česka míří podle něj stále více cizinců, kdežto islamistic­ké atentáty na Západě klienty od cest zrazují. Mezi útoky byly už i takové, jež nespácha- li fanatici žijící dlouho v EU, ale v jednotkách případů i vrazi, kteří se skryli v zástupech skutečných uprchlíků z válek v Sýrii či Iráku.

Šimáně kritizuje migrační politiku EU. „Požadavek kvót vychází z naprosto mylného a utopického předpoklad­u, že Evropa bude schopna integrovat miliony migrantů s rozdílným sociálním, ekonomický­m a etnickým zázemím,“říká. „Nezodpověd­ná politika EU dává vydělávat miliardy zločinecký­m skupinám a je též jedním z důvodů rozpohybov­ání obyvatel... Šíbr Jean-Claude Juncker a naivní Federica Mogherinio­vá se stali tragickými figurkami v situaci, kdy Evropě reálně hrozí ztráta identity,“tvrdí Šimáně.

Česko je za neochotu přijímat běžence kritizován­o. „Když pozorujeme problémy v jiných zemích, v Česku už muslimy nechceme,“řekl jen před pár dny premiér Bohuslav Sobotka listu Die Presse.

s Jiřím Šimáněm čtěte na stranách 4 a 5

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia