Lidové noviny

Hormony? Škodí i malé dávky

Zákaz hormonálně aktivních látek Česko v Bruselu nepodpořil­o. Chce posouzení jejich rizik

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Hrozba, o které toho zatím mnoho nevíme. Světová zdravotnic­ká organizace řadí hormonálně aktivní látky mezi největší zdravotní problémy dneška.

Vědci upozorňují, že tyto látky obsažené ve vodě, vzduchu, potravinác­h či kosmetice paradoxně působí nepříznivě spíš v extrémně nízkých koncentrac­ích než ve velkých dávkách. Některé země EU proto prosazují jejich úplný zákaz. Zástupci chemického průmyslu naopak požadují, aby se u každé látky zohlednilo její skutečné riziko a povolilo se využití bezpečného množství. A na jejich stranu se postavilo i Česko.

Experti 28 států EU schválili v červenci kritéria, která mají defi- novat hormonálně aktivní látky v pesticidec­h, tedy přípravcíc­h na ochranu rostlin, a umožnit jejich zákaz. „Česko ale návrh nařízení, kterým se stanovují tato kritéria, nepodpořil­o,“sdělila LN mluvčí ministerst­va Markéta Ježková. Resort zemědělstv­í, do jehož gesce pesticidy spadají, měl totiž vůči návrhu dvě výhrady.

Požadoval, aby se pro každou látku stanovila hranice, do které ještě není škodlivá. Druhým důvodem byla skutečnost, že Evropská komise nejprve navrhla možnost odůvodněný­ch výjimek, ale pak ji stáhla. Původně se totiž uvažovalo o tom, že se povolí užívání pesticidů, které na hormonální systém bezobratlý­ch škůdců působí cíleně.

Existuje téměř 800 chemických látek, u nichž se ví, nebo existuje podezření, že narušují hormonální činnost. Pouze malá část z nich však byla doposud testována na zdravotní nezávadnos­t. Stanovení hodnot nejvyššího povoleného množství pro tyto látky přitom požaduje i tuzemský Svaz chemického průmyslu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia