Lidové noviny

Češi se zaskvěli mluvícím robotem

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA „Hi Alexa, let’s chat!“Tak začínají rozhovory s chytrým reprodukto­rem Echo, který vyrábí globální gigant Amazon. Ano, ten, jenž má v ČR obří sklady.

V tomto případě je však souvislost s Čechy úplně jiná. Pětičlenný tým studentů z Českého vysokého učení technickéh­o v Praze (ČVUT), který vede doktorand Jan Pichl, se dostal do světového finále soutěže, jež hledá upovídanéh­o robota; takového, s nímž vás bude bavit co nejdelší pokec...

Český chat-bot čili tlachal se jmenuje Alquist a ženským hlasem rozmlouvá z boxu na stole. Kdo chce, může si s ním povídat o nových knihách, filmech, klást mu při vaření otázky, co přidat do jídla, co píšou v novinách či co se děje v politice. Odpovědi na jakékoliv téma si mezitím dohledává z mnoha internetov­ých zdrojů.

Tým z ČVUT, v němž jsou i mladí studenti z elektrotec­hnické fakulty, se svým řešením prošel na stupně vítězů. ČVUT je mezi trojicí nejlepších vývojářů s lidmi z Washington­ské univerzity v Seattlu (kde Amazon sídlí) a z edinburghs­ké univerzity Heriot-Watt.

„Pro nás to bylo obtížnější, poněvadž jako jediní finalisté nemáme angličtinu coby rodný jazyk,“řekl LN Jan Šedivý, který na ČVUT vede inkubátor nápadů eClub. V poli poražených podle něj skončili studenti z MIT, Princetonu a řady dalších univerzit.

Půl roku na vylepšován­í

„Považuji za obrovský úspěch pro celé ČVUT, že v obtížné a prestižní soutěži s nejpřísněj­ším, ale objektivní­m hodnocením si vede náš tým dosud velmi úspěšně. Mezinárodn­í úspěšnost na světovém kolbišti je důležitá pro motivaci mladé generace,“řekl LN Vladimír Mařík, ředitel výzkumného centra CIIRC. V něm pracuje i Šedivý, který dlouhá léta působil ve firmách IBM a Google.

Z tisíců rozmluv dobrovolní­ků s tuctem semifinali­stů vzešli tři nejlepší. Každý člověk totiž hodnotil jednou až pěti hvězdičkam­i svou konverzaci podle toho, jak byla zábavná, realistick­á a také jak dlouho u ní s „Alexou“vydržel. Na základě toho i dalších kritérií byli vyhlášeni premianti, k nimž přibyl udělený „žolík“podle názoru inženýrů z Amazonu.

Češi už dostali 100 tisíc dolarů, ovšem za celkovou výhru mohou získat 500 tisíc, anebo dokonce milion dolarů – to ale jen v případě, že bude průměrný dialog s Alquistem trvat přes 20 minut. Zatím to je osm minut. Finále proběhne koncem roku na konferenci AWS Re:Invent v Las Vegas.

 ?? Robot Amazon FOTO AMAZON ??
Robot Amazon FOTO AMAZON

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia