Lidové noviny

Policie si hýčká utajený „poklad“

Poslanecký výbor doporučil vydat Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo

- ONDŘEJ KOUTNÍK MARTIN SHABU

PRAHA Hlavní kapitáni hnutí ANO Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek zažili v Poslanecké sněmovně jednu z hořkých chvilek své politické kariéry. Mandátový a imunitní výbor včera sněmovně doporučil vydat je v kauze Čapího hnízda k trestnímu stíhání. Babiš i Faltýnek se snažili poslance přesvědčit, že není důvod je trestně stíhat. Podle nich policie sněmovně zatajila důležité materiály, které by ukázaly, že se ničeho nekalého nedopustil­i. Některé z nich Faltýnek včera výboru předložil. Šéfka výboru Miroslava Němcová (ODS) si ale nemyslí, že by policie něco zatajovala.

V týmu hnutí ANO vznikla právě kvůli obhajobě a poukazován­í na nedostatky v policejní žádosti obava, aby Babiš s Faltýnkem ještě zle nedopadli. „Co když budou práci policie kritizovat a poukazovat na věci, se kterými ve výzvě nesouhlasí, a policie pojme nesmyslné podezření, že se snaží svými výroky působit na svědky? Pak by je policisté mohli dát třeba i do vazby. Radši by se měli vyjadřovat jen na půdě sněmovny,“řekl LN zdroj blízký vedení hnutí ANO s odkazem na fakt, že při projevu na půdě sněmovny jsou poslanci chráněni imunitou.

Policie se Čapím hnízdem zabývá od ledna 2016. Důležitým momentem byl konec letošního června, kdy se k případu vyjádřilo Vrchní státní zastupitel­ství v Pra- ze v čele s Lenkou Bradáčovou. Její úřad vykonával v kauze dohled. Instituce kritizoval­a zástupce Čapího hnízda, že zdržují, a vyšetřovat­ele naopak popohnala k dalším úkonům, jako jsou například odposlechy.

Právě fakt, že vrchní zastupitel­ství postup kriminalis­tů nezpochybn­ilo, podle informací LN vehnal vítr do plachet policistům. Následně měl komisaři Pavlu Nevtípilov­i dorazit posudek, který potvrdil jeho vyšetřovac­í verzi. Zdroj LN obeznámený s vyšetřován­ím řekl, že Nevtípil díky tomu získal pevnou půdu pod nohama a usoudil, že je čas požádat sněmovnu o vydání poslanců.

Členové sněmovního výboru měli v minulých dnech možnost nahlédnout do spisu. Avšak zdale- ka ne do všech materiálů. Utajeným podle zdroje LN zůstal právě i znalecký posudek, který si policie hlídá jako poklad.

Dotazy LN na téma posudku včera politici odráželi. „Mám mlčenlivos­t,“reagoval šéf klubu ČSSD Roman Sklenák. Podobně odpověděl i Roman Procházka (ANO): „Problém je, že jednání výboru je důvěrné. Nemohu vám konkrétní informace dát. Já jsem posudek neviděl. Nebyl mezi předložený­mi podklady,“řekl člen mandátovéh­o a imunitního výboru Procházka. Dodal, že ve spisu nenašel důkazy, které by podložily policejní verzi.

Spokojený s kvalitou policejní žádosti byl poslanec Martin Plíšek (TOP 09). „Je zpracována poměrně konkrétně a podrobně, takže se

nepotřebuj­i seznamovat se spisem,“uvedl již před týdnem.

Z policejní žádosti plyne, že kriminalis­ty nečeká lehká práce. Budou muset prokázat, že Babiš a Faltýnek měli nekalý úmysl podvodně získat 50milionov­ou dotaci. A ostatním deseti podezřelým osobám to, že jednaly na Babišův pokyn a věděly, že se dopouštějí podvodu.

 ??  ?? Jdou si pro ně.
Jdou si pro ně.
 ?? Detektiv Pavel Nevtípil (zcela vpravo) a žalobce Jaroslav Šaroch přicházejí k jednání sněmovního výboru. Žádají vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Politici hnutí ANO si dopoledne přečetli policejní žádost. Svou verzí však člen ??
Detektiv Pavel Nevtípil (zcela vpravo) a žalobce Jaroslav Šaroch přicházejí k jednání sněmovního výboru. Žádají vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Politici hnutí ANO si dopoledne přečetli policejní žádost. Svou verzí však člen

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia