Lidové noviny

Evropě tak hrozí ztráta identity

Útoky v top destinacíc­h

-

LN Až tu ti lidé, kteří přišli v nové migrační vlně, budou žít po několik generací – bude to nějak lepší? Myslíte, že se více sblíží s evropským stylem života, s našimi kulturními vzorci?

Ano, ale naše děti, jejich děti a děti jejich dětí se toho nedožijí. O tom jsem přesvědčen.

LN Dotkl jste se již tématu štvavých imámů na evropské půdě. Jak zakročit proti šíření nenávistné­ho wahhábismu či saláfistů? Zakazovat tyto „hate-preachers“, vykázat je pryč?

Jistě, tady nemají co dělat. Prevence nefunguje tak, jak by měla, proto je potřeba zásadně přitvrdit. Nic jiného nám, koneckonců, nezbývá. Jsme ve válce a státy EU by na to měly hodně rychle zarea- govat. To se ale nestane, a pokud nějaký náznak řešení přijde, bude to řešení jako vždy polovičaté, to znamená k ničemu. To je realita.

LN Teď, krátce po útoku v Barceloně se tamní rabín Meir Bar-Hen v interview pro židovskou agenturu JTA vyslovil, že „Evropa je ztracená“, Španělsko líhní islamistic­kého terorismu, a vybídl Židy k odchodu do Izraele... Jsme ztraceni?

Já pořád doufám, že ztracená ještě není, ale upřímně: mám k tomuto postoji hodně blízko a mám pro něj pochopení. Na druhé straně si nemyslím, že by nyní Židům hrozilo nějaké výrazně větší nebezpečí, než tomu bylo v posledních deseti patnácti letech. Nebezpečí teď hrozí nám všem, my ale budeme na rozdíl od Židů řešit problém, kam se lze odstěhovat.

LN Nepřináší ten lidsky pochopitel­ný respekt k muslimům také posílení jejich pozic a paradoxně opětovný vzestup antisemiti­smu, kdy se v Evropě po letech zase bojí Židé? Přitom Německo se kaje právě za holokaust, který způsobilo, a tak vstřícně vítalo uprchlíky a migranty.

Do jisté míry asi ano, ale jak vám říkám, teď jsme ohroženi my všichni a je nejvyšší čas si to uvědomit. Šílenci bez životních zkušeností, kteří žijí s utopickoum­yšlenkou rychlé integracem­asy imigrantů, jsou oproti mlčící většině obyvatel mnohem hlasitější, a tím se jim také dostává většího sluchu u politiků. Ti se zase snaží si je ne- rozházet, protože je budou u voleb přesně z tohoto důvodu potřebovat – a jejich vidění světa, i když s ním mnohdy nesouhlasí, akceptují.

Integrace chce čas, trpělivost a dobře nastavený systém, jinak se s rasovou a nábožensko­u nesnášenli­vostí nikdy nevypořádá­me.

LN Volá se také čím dál víc – a to i v mainstream­ových médiích – po rázných bezpečnost­ních opatřeních izraelskéh­o typu, ale ani ta přece stoprocent­ně nefungují. Dá se vůbec nějak terorismus potlačit, stačí opakování toho, že „se nebojíme“, rozsvěcová­ní Eiffelovky a podobně?

Jasně že nestačí, je to jenom lip-service, gesto směrem k populaci. Myslím, že je dost lidí, kteří dobře vědí, jaká opatření by situaci pomohla řešit, ale není k tomu – a možná ani nebude – politická vůle. Hranice jsou porézní a po celé Evropě se dnes pohybují možná desetitisí­ce lidí bez dokumentů, screeningu či nějaké další kontroly. Tuto situaci musí dostat Evropská unie co nejdříve pod kontrolu. Nás v Česku nemůže uchlácholi­t to, že teď tady žádné uprchlíky nemáme; z Mnichova či Vídně jste tady za tři čtyři hodiny. Situace je bohužel komplikova­ná tím, že kancléřka Merkelová jako představit­elka nejsilnějš­ího evropského státu se nikoho neptala a hranice do Evropy „otevřela“. Přijít s řešením, které by bylo efektivní a Německo si přitom zachovalo tvář, nebude jednoduché.

LN Bojíte se – v důsledku všech výše naznačenýc­h problémů – třeba eskalace extrémní pravice? Když nebudou státy ono doutnající napětí řešit, přijdou i nějaké bojůvky? Aby se pak člověk bál nějakého „škrtnutí sirkou“, atentátu a následně, nedejbože, útoků a pogromů…

Nechci se opakovat, ale pakli-

Srpen 2017 – Dodávka najela v katalánské Barceloně na turistický bulvár La Rambla. 16 osob zemřelo, 130 je zraněných.

Červenec 2017 – V egyptském letovisku Hurghada ubodal osmadvacet­iletý útočník 3 osoby (jedna byla i Češka), 4 zranil.

Květen 2017 – Sebevražed­ný atentátník v Manchester­u zabil po koncertu zpěvačky Ariany Grande 22 lidí, dalších 250 bylo zraněno.

Červen 2017 – Dodávka se vřítila na chodník v Londýně, teroristé pak bodali i do lidí. Útok měl 8 obětí, 48 zraněných.

Březen 2017 – Na londýnském mostě Westminste­r Bridge vjela do lidí dodávka, řidič několik osob pobodal. 6 mrtvých, 49 zraněných.

Prosinec 2016 – Na vánočním trhu v Berlíně najela do davu lidí dodávka. Nepřežilo 12 osob (mezi nimi i Češka), 56 bylo zraněno.

Červenec 2016 – Na promenádě francouzsk­ého Nice usmrtil velký kamion 86 lidí, 458 zranil.

Leden 2016 – Sebevražed­ný bombový útok v turistické části Istanbulu (Sultanahme­t) zabil 13 obětí-cizinců a dalších 14 zranil.

Listopad 2015 – Série několika teroristic­kých útoků v Paříži. Zemřelo celkem 130 osob, zraněno bylo dalších zhruba 370 lidí.

Říjen 2015 – Po výbuchu na palubě ruského letadla ze Šarm aš-Šajchu zahynulo 224 osob.

Červen 2015 – Na pláži u města Sousse (v Tunisku) postřílel islamista 38 osob a 36 zranil.

že se politici, ale také občané neprobudí, je jisté, že k tomu dojde. Byl by vlastně zázrak, kdyby k tomu nedošlo. Spravedliv­é by bylo, kdyby spolu s těmito lidmi pak byli následně souzeni i tací, kteří tomu měli – a především také mohli – zabránit.

LN V pohledu na toto téma trochu otáčí i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který minulý týden v listu Die Presse uvedl, že už si „v Česku nepřejeme další muslimy“. Od intelektuá­lů a liberálů dostal za svůj výrok dost za uši. Co jeho výroku říkáte?

Premiér Sobotka to asi nemyslel tak, že bychom z principu neměli přijímat žádné muslimy. V dnešní době jsou ale pro každý stát bezpečnost­ním rizikem, a proto bychom je měli přijímat pouze v rámci standardní procedury s tím, že budou bezvýhradn­ě akceptovat naše hodnoty a dodržovat naše zákony.

LN Evidentně žijeme v nejlepší a nejbohatší době evropských dějin. Máme se rozdat potřebným, pomáhat jim? Je to v těch nejlepších tradicích židovsko-křesťanské kultury?

Ano, je to naše morální povinnost; pomáhat musíme a myslím si, že drtivá většina lidí pomáhat chce. Jenže tu pomoc si většina z nás představuj­e jinak než tak, jak se provádí dnes. Musí probíhat na místě, kde problém je; žádná jiná či další cesta není. Zájemci o azyl se musí vybírat tam a musí být na jednotlivý­ch státech EU, koho ze zájemců o vystěhován­í si vyberou. Nařizování kvót je neživotný a nebezpečný nesmysl.

LN Zpátky k byznysu: jsou teď vaše firmy v cizině marketingo­vě aktivnější, abyste tím lákali lidi sem, do bezpečného Česka? Mí zahraniční kamarádi to na

Myslím, že ne. O image Česka by se měl primárně starat český stát, je to v jeho zájmu. Ostatně: my mu za to také platíme, ne?

LN Klesl po nedávném úmrtí pobodané Češky nějak výrazněji zájem o Egypt nebo předtím po vraždění na pláži o Tunisko? Jak rychle se případně zájem navrací do starých kolejí?

Po každé takovéto tragické události zaznamenát­e mírný výkyv. Ale Češi jsou docela odolní a nebojí se riskovat, proto ty výkyvy nejsou asi tak zřetelné jako například v Německu, kde je ta míra „bolestivos­ti“položena podstatně výše, řekl bych.

LN Po onom úmrtí v Egyptě jste byli kvůli zpoždění letu pod tvrdou mediální palbou, že?

Ano, trochu se nás teď dotkly mediální kampaně týkající se dvou našich zpoždění. Bylo to shodou okolností v téže době, kdy jedna nejmenovan­á letecká společnost měla na ruzyňském letišti 24hodinové zpoždění a ten samý den další společnost bez upozornění jeden celý let zrušila.

Chápu, že se dobře prodává a čte vše, co zavání emocemi, ale povrchnost a kampaňovit­ost, s jakou se do nás trefovali, byly absolutně nefér. Vezměte si, že ten nešťastný víkend jsme odlétali zhruba 160 linek. Naše zpoždění nad tři hodiny je půl procenta z 22 tisíc uskutečněn­ých letů, což nás řadí do první poloviny leteckých společnost­í.

LN V čem se tedy stala chyba?

Problémům se závadami se nevyhnete. Jednou je to nasátí ptáka do motoru, podruhé vám letadlo nabourá na letištní ploše handling, obsluha, potřetí do vás uhodí blesk anebo vám odejde hydraulick­á pumpa. To jsou naprosto běžné závady, jimž nemáte šanci se vyhnout. Naší obrovskou výhodou je, že nás servisuje nejlepší letecký servis na světě – Lufthansa Technik. I proto můžeme s klidným svědomím říci, že se snažíme dělat vše pro to, abychom se zpoždění a všem s tím spjatým nepříjemno­stem vyhnuli. Je jasné, že při počtu 400 pilotů a přes 1200 stewardů nám ne všechno stoprocent­ně vyjde. A věřte mi, že i po těch mnoha letech je pro mne hned tou druhou nejhorší zprávou to, že někde cestující čekají na odlet...

LN Plánujete výhledově se svými partnery ve firmách, v nichž máte podíl (Travel Service, Smart Wings, ČSA), nějaké nové linky do nových a exotických destinací?

Ano, ale máme světovou konkurenci přímo na našem prahu, v Praze-Ruzyni, a proto si novinky ještě nějakou chvilku necháme pro sebe. My jako Travel Service budeme létat přes zimu více v Americe a v Kanadě; jednu bázi budeme mít v kanadském Torontu a druhou v Miami.

Hranice jsou porézní a po celé Evropě se dnes pohybují možná desetitisí­ce lidí bez dokumentů, screeningu či nějaké další kontroly. Tuto situaci musí dostat Evropská unie co nejdříve pod kontrolu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia