Lidové noviny

Houston: počet obětí bude stoupat

- MILAN ROKOS

HOUSTON/PRAHA „Připravte se a modlete se.“Takový vzkaz vyslal včera občanům severoamer­ického státu Louisiana tamní guvernér Bel Edwards. Tropická bouře Harvey sužující Spojené státy totiž včera opět udeřila, tentokrát v Edwardsem vedeném státu.

Rychlost větru dosahovala v některých místech až 70 kilometrů v hodině, následky by ale tentokrát neměly být tak drastické jako v sousedním Texasu. V noci na dnešek měl Harvey pomalu slábnout, škody ale za sebou zanechal nedozírné.

Americká média včera výrazně zvýšila počet obětí bouře a s ní spojených záplav v Texasu. Některé zdroje hovořily o dvou desít- kách, například deník Washington Post už ale uváděl nejméně 30 mrtvých. Jen v samotném Houstonu voda zaplavila 30 až 40 tisíc domů.

V nejvíce zasažené texaské metropoli se sice včera po několika dnech rozjasnila obloha, to nejhorší ale záchranáře teprve čeká – dostat se do míst, které voda zcela odřízla a kde mohou být další desítky utopených lidí. „Očekávám, že počet mrtvých se výrazně zvýší, až budou ulice průjezdné,“prohlásila patoložka Erin Barnhartov­á z tamního okresu Galvestone.

Houstonská radnice vyhlásila zákaz nočního vycházení, který bude do odvolání platit vždy od půlnoci do páté hodiny ranní. Opatření si vyžádala tamní policie v reakci na první případy pokusů o rabování. Na houstonské­m předměstí Kingwood se dokonce zločinci vydávali za záchranáře a nutili lidi k evakuaci. Policejní šéf Art Acevedo na tiskové konferenci navíc argumentov­al tím, že zákaz nočního vycházení pomůže i záchranářů­m, které nebude při práci nikdo obtěžovat.

Policie spolu s hasiči také oznámila, že se jim od začátku řádění bouře podařilo zachránit asi sedm tisíc lidí, mnohé ze střech domů nebo aut. Stovky dalších pak odvezli svými čluny dobrovolní­ci.

Houstonská policie má už i první oběť: stal se jí 60letý Steve Pe- rez, který se v neděli ráno i přes odpor manželky vypravil do práce. Dvě a půl hodiny strávil hledáním cesty mezi zaplaveným­i ulicemi, nakonec se utopil. „Šel tam, protože to bylo v jeho DNA,“vysvětlil odhodlání zesnulého policisty Acevedo.

Šéf houstonský­ch hasičů Samuel Peňa přiznal, s jakými problémy se jeho muži potýkají: voda je na mnoha místech tak vysoko, že zaplavila i hasičské stanice, které muži nebyli několik dní schopni opustit. Mnohé záplavami nejhůře postižené oblasti stále nejsou dosažiteln­é.

Citelnou ránu pocítili podle agentury Reuters také američtí výrobci ropy: bouře vyřadila z provozu takřka čtvrtinu texaských rafinerií (přesněji 23 procent), jejichž kapacita je 4,2 milionu barelů ropy denně. Ceny benzinu proto stouply na nejvyšší úroveň od července 2015.

Historická a impozantní bouře

Rychlou a účinnou pomoc slíbil při své úterní návštěvě Texasu americký prezident Donald Trump. „V historii této země ještě nikdy nebylo nic tak nákladné,“prohlásil při návštěvě krizového centra ve městě Corpus Christi a bouři označil přívlastky „historická a impozantní“.

Trump v minulosti opakovaně kritizoval svého předchůdce Baracka Obamu, že na místa kata- strof nepřijel ihned, sám proto trval na rychlosti. Na druhou stranu se tak ale nesetkal s oběťmi záplav a jeho poradci mu podle CNN ani nedoporuči­li navštívit nejpostiže­nější místa. Vedle Corpus Christi tak zavítal ještě do Austinu, jehož se bouře také dotkla jen okrajově.

Bílý dům navíc odmítl přelet nad Houstonem ve vrtulníku, aby se Trump vyhnul srovnání s GeorgemW. Bushem, jehož fotografov­é zachytili ve chvíli, kdy se na katastrofu způsobenou hurikánem Katrina díval z okna prezidents­kého letounu Air Force One. Přesto se prezidents­ký pár na sociálních sítích kritice nevyhnul – Twitterem doslova otřásaly snímky první dámy Melanie, která se do Texasu vypravila na jehlových podpatcích. Z letadla už ale vystoupila v teniskách.

Trump, jenž měl na sobě čepici s nápisem USA a větrovku, v jednu chvíli vylezl na hasičský vůz a mával texaskou vlajkou, jako by přijel na volební shromážděn­í: „Díky všem, to je ale dav. Milujeme vás, jsme tu proto, abychom se o vás postarali,“ujistil své příznivce.

Policie v Houstonu vyhlásila zákaz nočního vycházení, aby předešla rabování. Pršet už přestalo, do nejhůře postiženýc­h míst se ale záchranáři ještě nedostali.

 ?? Texasané na snímku mají vodu „jen“po kotníky, někteří ale čekali na záchranáře na střechách domů nebo aut. FOTO REUTERS ?? Konečně pomoc!
Texasané na snímku mají vodu „jen“po kotníky, někteří ale čekali na záchranáře na střechách domů nebo aut. FOTO REUTERS Konečně pomoc!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia