Lidové noviny

Od ortodoxníc­h muslimů se dívka vrátila k babičce

- LONDÝN

Příběh pětileté křesťanské holčičky, kterou britské úřady svěřily do pěstounské péče dvěma ortodoxním muslimským rodinám, skončil jejím návratem k příbuzným.

V pondělí o něm rozhodl soudce Khatun Sapnara – rovněž muslim –, podle něhož je v zájmu dítěte žít se členy své rodiny, kteří naplňují její „etnické, kulturní a náboženské potřeby“.

Soudce tak rozhodl po veřejné kritice úřadů ve čtvrti Tower Hamlets, již vyvolala zpráva o strastech dívky otištěná listem The Times. Soudce také nařídil, aby úřady selhání státní správy vyšetřily.

Dívka je nyní v péči svých prarodičů. Rodinní přátelé mluvili po verdiktu soudu o úlevě, že se dívka dostala z cizího a pro ni nezvyklého prostředí a nyní se cítí „mnohem více doma“. O umístění své dcery do péče prarodičů se podle svých slov snažili i její rodiče, úřady se ale postavily proti.

K celé záležitost­i se už vyjádřila i kancelář britské premiérky Theresy Mayové: „Úředníci musí brát na vědomí etnicitu a náboženstv­í dětí, když je umisťují do pěstounské péče,“citoval deník Daily Mail tiskového mluvčího premiérky.

Simon Calvert z organizace Křesťanský institut k tomu uvedl, že úřady obvykle zajišťují, aby se děti dostaly do prostředí, které respektuje jejich náboženské vyznání. To se ale tentokrát zjevně nestalo: „V tomto případu bylo jasně něco špatně,“prohlásil.

Dívka, která strávila u dvou různých rodin celkem šest měsíců, si stěžovala, že její pěstouni nemluvili anglicky. Jedna z ortodoxníc­h rodin také holčičce říkala, že „evropské ženy jsou hloupé a jsou to alkoholičk­y“. Za „hloupé“pak označovala i Vánoce a Velikonoce. Dívce ani nedovolova­la jíst její oblíbené špagety carbonara, protože obsahují slaninu. zah

 ?? Tounkou. Dívka se svou pěsFOTO PROFIMEDIA ?? Zpátky k rodině.
Tounkou. Dívka se svou pěsFOTO PROFIMEDIA Zpátky k rodině.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia