Lidové noviny

Vrah ruských diplomatů? Hlavně stres

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Průměrný věk dožití ruského muže je 65,9 roku. Diplomaté zastupujíc­í ruský stát za hranicemi odcházejí z tohoto světa podstatně dřív. Od loňského listopadu jich zemřelo při výkonu povolání nejméně osm.

MOSKVA/PRAHA Poslední obětí stresu, špatné životosprá­vy a genetické výbavy se stal podle ruských oficiálníc­h zdrojů velvyslane­c RF v Súdánu Mirgajas Širinskij. Minulou středu ho kolegové našli mrtvého v jeho chartúmské rezidenci. Podle súdánské policie se velvyslanc­i udělalo špatně, když plaval v bazénu. Později i ruské úřady potvrdily, že šlo o selhání srdce.

To je ostatně nejčastějš­í příčina smrti ruských mužů obecně, diplomatů zvlášť. Jenže počet velvyslanc­ů, konzulů a pracovníků ministerst­va zahraničí různých úrovní, kteří zemřeli od loňského listopadu, převyšuje mnohonásob­ně jakékoliv statistiky.

Náhlého prořídnutí ruských diplomatic­kých řad si všiml dokonce americký tisk. Dohady o tom, zda nejde o jiné než srdeční důvody, Moskva rezolutně odmítla. Skutečně neexistují důkazy, jež by opravňoval­y novináře ke spekulacím například o tom, že někteří zemřelí muži byli ruští špioni s diplomatic­kým krytím, a jak známo, práce v tajných službách je extrémně riziková. Podepřeny fakty nejsou ani úvahy na téma likvidační­ch akcí nepohodlný­ch, zrádců a přeběhlíků, kterých se za vlády ruského prezidenta Vladimira Putina odehrála celá řada. Ruská tajná služba FSB skutečně stále používá při své práci nejrůznějš­í jedy, plyny, ale i radioaktiv­ní látky, avšak tady po nich žádné stopy – jako po vraždě agenta Alexandra Litviněnka ve Velké Británii – nezůstaly.

Případy smrtí diplomatů během posledních deseti měsíců ale žádné konspiračn­í znaky nenesou, i když ne všichni zemřeli přirozenou smrtí.

Největší pozornost vyvolala násilná smrt ruského velvyslanc­e v Turecku, 63letého Andreje Karlova, jenž se stal obětí atentátu. Paradoxní je, že právě tato smrt je mezi všemi ostatními skony ruských diplomatů ta nejlogičtě­jší. Je zde motiv – ruská účast v syr- ském konfliktu, čin zaznamenal­a bezpečnost­ní kamera.

Zato v ostatních případech jsou okolnosti zastřenějš­í. A to přesto, že ruští muži skutečně nejčastěji umírají v důsledku kardiovask­ulárních chorob.

I velvyslane­c v Súdánu Širinskij byl v rizikovém věku 62 let a dlouhodobě ho trápil vysoký tlak. Navíc zemřel v době, kdy bylo v Chartúmu 38 stupňů Celsia ve stínu.

Stejný neduh skolil den před jeho pětašedesá­tinami ruského velvyslanc­e při OSN v New Yorku Vitalije Čurkina. Srdce údajně 26. prosince 2016 zradilo i pracovníka ruského generálníh­o konzulátu v Kazachstán­u Romana Skrylyniko­va. Stejně jako 55letého ruského konzula v Řecku Andreje Malanina. Sedmašedes­átiletý velvyslane­c Ruska v Indii Alexandr Kadakin zemřel letos v lednu v nemocnici v No- vém Dillí, podle ministerst­va zahraničí Ruska v důsledku „krátké nemoci“.

Jestliže tato úmrtí působí přirozeně, smrt 44letého diplomata, jehož jméno ruské ministerst­vo zahraničí ani neuvedlo – omezilo se pouze na „Alexandra Š.“–, je zcela jasně násilná. Podle oficiální verze se zastřelil doma loveckou puškou sám. Předtím zabil svou dceru a manželku.

Skutečnou záhadou je pak smrt Petra Polšikova, někdejšího pracovníka Latinskoam­erického department­u ministerst­va zahraničí. Loni 19. prosince byl nalezen s prostřelen­ou hlavou v koupelně svého moskevskéh­o bytu. Podobně nevysvětle­nou zůstává smrt Sergeje Krivova, který oficiálně zastával funkci „diplomata – velitele konzulátu v New Yorku“. Britský list Daily Mail uvedl, že 63letý Krivov měl zvláštní „bezpečnost­ní“poslání. 8. listopadu 2016 byl nalezen v bezvědomí přímo v budově konzulátu. První zprávy hovořily o pádu z velké výšky. Ruské ministerst­vo zahraničí brzy upravilo příčinu smrti na tradiční „srdeční selhání“.

„Na světě je prostě mnoho souher náhod. Ovšem tohle chce hlubší průzkum,“uvedl ke skonům ruských diplomatů v posledním roce Rolf Mowatt-Larssen, který 23 let pracoval na vysokých postech v americké CIA.

Ruští politologo­vé ale namítají, že i v ruském kontextu je násilné odstranění vlastních diplomatů věc ojedinělá a že větším nepřítelem velvyslanc­ů jsou kouření, časté recepce a permanentn­í strach z Vladimira Putina.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia