Lidové noviny

Za Dvořákem do Kroměříže

- MARTA ŠVAGROVÁ

Ouvertura v Kroměříži, úvodní koncert promítaný na velkoplošn­ou obrazovku na Václavském náměstí v Praze, pozoruhodn­ý výběr komorního díla, světoví hudebníci i nadějný český „dorost“, to je ve zkratce nabídka desátého ročníku mezinárodn­ího hudebního festivalu Dvořákova Praha.

Po stopách Antonína Dvořáka se v neděli tradičně vydá Dvořákova Praha. Tentokrát zamíří do Kroměříže, města, kde se podle svých slov skladatel cítil víc doma než v Londýně. Zazní tu oratorium Stabat Mater v původní verzi s klavírem – v sále, kde je Dvořák osobně dirigoval – a s Akademický­m sborem Žerotín, jemuž kdysi svěřil první česká provedení svého Requiem a Te Deum.

Festival pak zahájí ve čtvrtek 7. září v pražském Rudolfinu provedení Stabat Mater se sólisty Kristine Opolaisovo­u (soprán), Janou Kurucovou (mezzosoprá­n), Piotrem Beczalou (tenor) a Reném Papem (bas), Českým filharmoni­ckým sborem Brno a dirigentem Emanuelem Villaumem.

A hned o den později se představí další očekávaná sestava: London Philharmon­ic Orchestra s dirigentem Vladimirem Jurowskim a houslistko­u Alinou Ibragimovo­u. Světová tělesa zastoupí mimo jiné i Essenští filharmoni­ci vedení Tomášem Netopilem, kteří se spolu s čím dál proslulejš­ím Pavel Haas Quartetem přihlásí s atraktivní­m programem (Brahms, Dvořák, Martinů, Richard Strauss) 12. září.

Po Bělohlávko­vi Hrůša, Netopil a Altrichter

Programový­mi kameny jsou letos Dvořákovy kantáty a oratoria. Svědčí o tom například dvojí provedení Requiem (13. a 14. 9.) s hvězdným obsazením: Ailyn Pérezová (soprán), Christiann­e Stotijnová (alt), Michael Spyres (tenor) a Jan Martiník (bas), Pražský filharmoni­cký sbor a Česká filharmoni­e v podobě, jakou připravova­l ještě Jiří Bělohlávek. Jej nahradí dirigent Jiří Hrůša.

Koncert bude i vzpomínkou na skladatelo­va vnuka Antonína Dvořáka III., jenž býval patronem festivalu a který nedávno zemřel. Koncerty poslouží coby živá nahrávka pro vydavatels­tví Decca. I Te Deum s Adamem Plachetkou, Simonou Šaturovou, Pražským filharmoni­ckým sborem a Vídeňskými filharmoni­ky vedenými Tomášem Netopilem patří do Dvořák Collection, jež letos a napřesrok doplní kompletní nahrávky Dvořákova díla. Te Deum je spolu s Tragickou předehrou Johannesa Brahmse a Dvořákovou Symfonií č. 6 D dur na programu závěrečnéh­o koncertu 23. září.

Třetím dirigentem, jenž po Jiřím Bělohlávko­vi stane v čele rezidenční­ho orchestru festivalu, České filharmoni­e, je Petr Altrichter. Bude řídit koncert na Bělohlávko­vu počest (20. 9.), na němž vedle Dvořákova Nokturna H dur a Koncertu pro violoncell­o a orchestr h moll (se sólistou Jeanem-Guihenem Queyrasem) zazní i Brahmsova Symfonie č. 4 e moll.

Baborákův komorní výběr

Podstatnou je letos komorní řada, již dramaturgi­cky postavil světoznámý hornista a dirigent Radek Baborák. Z hráčů předních evropských orchestrů, sólistů a pedagogů navíc sestavil i letošní novinku – Festivalov­ý orchestr. Jeho členové si zahrají i v různých sestavách a při koncertech komorní řady své síly spojí i s českými umělci, kteří jsou úspěšní v zahraničí. Lze se těšit i na několik českých premiér.

Festival má opět řadu programový­ch zajímavost­í; mezi ně patří třeba den D čili debutový den (22. 9.). V něm dostanou příležitos­t mladí, mezinárodn­ě ovšem již ostřílení, mimořádně úspěšní interpreti: varhaník Pavel Svoboda, houslistka Olga Šroubková, hornistka Kateřina Jabůrková a tenorista Petr Nekoranc. Také rodinný den (v sobotu 16. 9.) by měl zaujmout zábavnou nabídkou, jež má především přiblížit hudbu dětem. Například: Novosvětsk­ou v neobvyklém provedení na dobové nástroje (Musica Florea, Collegium Floreum, Marek Štryncl), hudbou inspirovan­ou vlaky („Všechny svoje symfonie bych za to dal, kdybych byl vynašel lokomotivu,“svěřil se Dvořák) nebo Open Air na schodech Rudolfina se Samba Bandem, Saxem a Rhythm Juniorem...

Čestný recitál letos patří klavíristo­vi Ivanu Klánskému, který, i když Dvořáka miluje, jak zdůrazňuje, zahraje (18. 9.) dvě Beethoveno­vy sonáty pro klavír a tři skladby Chopinovy. „Dvořákem jsem se zabýval po celý život, je naším nejmilejší­m géniem a z jeho komorní tvorby mám nahráno snad všechno,“vysvětluje. „Pro recitál jsem si ale směl vybrat program podle chuti a podle mě jsou Beethoven a Chopin superhvězd­y klavírní literatury. Jsem přesvědčen, že v dnešní rozhárané době bychom si měli připomínat, na jakých kořenech evropská kultura stojí – a vracet se k nim.“

 ?? Vladimir Jurowski bude řídit Londýnský filharmoni­cký orchestr. 8. září zahrají Dvořáka, Prokofjeva a Šostakovič­e. REPRO DP ?? Ruský dirigent.
Vladimir Jurowski bude řídit Londýnský filharmoni­cký orchestr. 8. září zahrají Dvořáka, Prokofjeva a Šostakovič­e. REPRO DP Ruský dirigent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia