Lidové noviny

Přestaňte v Česku bít děti

-

orské noviny Verdens

přinesly v létě článek mladé norské spisovatel­ky Audhild Skoglund, která žije v Praze. Pod titulem „Oni ví, že my v Norsku krademe děti“líčí autorka velké kulturní rozdíly mezi Nory a Čechy ve výchově dětí, v názorech na emancipaci žen a v roli rodiny a státu. Toto vše shrnula po rozhovoru s přáteli a s náhodnými osobami v Praze. Konfliktní případy českých rodičů s Barneverne­tem v posledních letech v Norsku hrály přitom významné pozadí. Jsou však o mnoho více komentován­y v českých než v norských médiích, takže pro norskou veřejnost jsou málo známé. Paní Skoglund shrnuje nasbírané názory Čechů takto:

„Barneverne­t v Norsku krade děti, budoucí vychovatel­é stojí ve frontě na adopci, takže je potřeba stále většího počtu dětí pro ukojení poptávky ‚trhu‘; Barneverne­t je forma komunismu, kde se stát vtírá do privátní sféry nevinných lidí.“Dále líčí konzervati­vní postoj ve výchově dětí v Čechách a poukazuje na to, že je zde dovoleno děti bít, což většina rodičů skutečně činí. České děti nemají stejné právo na tělesnou autonomii jako děti v Norsku. A co je velice smutné, statistika Světové zdravotnic­ké organizace poukazuje na veliké rozdíly mezi Norskem a ČR jak v úmrtnosti, tak i v případech nemocniční­ho ošetření dětí vystavenýc­h násilí.

Pro mne žijící skoro 50 let v Norsku byl tento článek zarážející­m čtením. Rozhodně odmítám bití dětí jako výchovný prostředek a jako česká maminka odmítám být zařazena mezi ty, kdo hájí plácnutí, fackování či i jiné formy bití dětí jako nutnou součást výchovy. Výchova dětí se úplně obejde bez bití, jsou jiné a mnohem lepší metody. Nejen převaha síly v neuvážené situaci, ale také pocity dítěte jako bezmocnost, zoufalství a bezpráví dávají špatný podklad pro zdravý růst sebevědomé­ho a citově vyrovnanéh­o potomka.

Budiž, že se mne dotkly některé další údaje o obecných rysech českého národa v článku paní Skoglund. Třeba to, že konzervati­vní a opožděný vývoj české společnost­i vede k tomu, že se od žen neočekává, aby byly v politice, dělaly „kariéru“nebo byly rovnoprávn­é s muži. Toto jí však ráda odpouštím, ona sama to vysvětluje jako možný následek komunistic­ké emancipace. Ale její výzvu, aby se zvýšila kritika země, kde je bití dětí stále „dovoleno“, vřele podporuji. V Evropě je to už jen několik zemí. Vzdělaný český národ by neměl náležet do této kategorie. ANNA MIDELFART

Odmítám být zařazena mezi ty, kdo hájí plácnutí, fackování či i jiné formy bití dětí jako nutnou součást výchovy

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia