Lidové noviny

Android Pay míří do Česka

Nabídnout placení pomocí aplikace od Googlu s názvem Android Pay plánují letos Komerční banka a mBank

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Zaplatit v Česku pomocí pípnutí mobilního telefonu zatím umožňují jen dvě banky – Komerční banka a ČSOB. Do konce letošního roku by do Česka měla dorazit navíc služba umožňující bezkontakt­ní placení od společnost­i Google s názvem Android Pay.

Přestože mluvčí tuzemské pobočky Googlu Alžběta Houzarová odmítla zprávy o jejím spuštění v Česku potvrdit, podle informací LN by placení pomocí Android Pay měly ještě letos umožnit tři banky – Komerční banka, mBank a nejspíše i Moneta Money Bank.

„Pro klienty Android Pay připravuje­me, mateřská mBank v Polsku byla druhou bankou v Evropě, která tento způsob placení mobilem měla v rámci mobilní aplikace. V České republice zatím Goo- gle tuto technologi­i neposkytuj­e, ale věříme v její zavedení ještě v průběhu letošního roku,“uvedl mluvčí mBank Pavel Vlček.

Komerční banka pak před několika dny zveřejnila nové smluvní podmínky účinné od prosince 2017, kde se uvádí, že „nově umožní založit bezkontakt­ní mobilní kartu prostředni­ctvím služby Android Pay“. Záměr potvrdil imluvčí banky Pavel Zúbek. „Naši klienti se skutečně mohou těšit na službu Android Pay, na jejím zprovozněn­í intenzivně pracujeme. Přesný termín spuštění služby ještě neprozradí­me, bude záviset na úspěšnosti finálního testování a délce pilotního provozu,“řekl Zúbek. Nicméně podle zdrojů LN by banka službu ráda pustila ještě letos.

Poslední bankou, která by s Android Pay mohla přijít letos na podzim, je Moneta Money Bank. „V listopadu tohoto roku rozšíříme své služby digitálníh­o bankovnict­ví o možnost placení mobilem. V tuto chvíli ale není možné potvrdit konkrétní platformu,“sdělil Jakub Švestka z Moneta Money Bank.

Pohodlné a bezpečné

Příchod Android Pay do Česka nevyvracej­í ani zástupci karetních společnost­í. „Google spolupracu­je sMasterCar­d řadu let a těší nás, že Android Pay bude spuštěn v České republice,“říká šéf společnost­i MasterCard Miroslav Lukeš.

„Všechny významné banky začínají vnímat, že mobilní bezkontakt­ní platby jsou jen začátkem a je třeba se připravit na všechny nové způsoby plateb. Lze tedy očekávat, že banky velmi brzy nabídnou svým zákazníkům nové způsoby placení, jako je například Android Pay,“uvádí pak manažer kartové asociace Visa pro Česko Marcel Gajdoš.

Česko je přitom, co se bezkontakt­ního placení týče, na evropské špici. Je tak logické, že by Android Pay měl přijít právě k nám. Pomocí této služby od Googlu se přitom platí ve více než desítce zemí. V Evropě pak ve Velké Británii, Irsku, Polsku, Belgii a Španělsku.

„Android Pay přinese lidem ještě pohodlnějš­í placení, protože nemusí s sebou nosit peněženku amobil stejně většinou mají. Platba je pohodlná, bezpečná a mohou ji využít na jakémkoliv bezkontakt­ním terminálu, což je s více než 90 procenty drtivá většina,“dodává Lukeš.

Bezkontakt­ně mobilem už v Česku ale zaplatit lze. Vlastní řešení už loni představil­y právě Komerční banka a ČSOB. Letos pak s ním chce přijít i Air Bank a na řešení dlouhodobě pracuje také Česká spořitelna.

V mobilu karty od vícero bank

Výhodou Android Pay oproti vlastním aplikacím bank, které umožňují platit jen s pomocí mobilního telefonu, je, že v řešení od Googlu lze mít nahráno například vícero karet od různých finančních domů. Navíc by už v blízké budoucnost­i mělo být možné při nákupu v e-shopech aplatit pomocí tlačítka Android Pay, kdy klient nemusí zdlouhavě zadávat své platební informace.

Lidé holdující telefonům s nakousnutý­m jablkem ve znaku ale mají zatím smůlu. Důvodem, proč se Apple do Česka příliš nehrne, je nejspíše velikost místního trhu, který je z pohledu amerického molochu příliš malý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia