Lidové noviny

Hitem jsou víkendové výlety po Evropě

-

Delší dovolenou si většina lidí vybrala o letních prázdninác­h. Na podzim tak hrají prim prodloužen­é víkendy. V nabídkách cestovních kanceláří jich najdete celou řadu domnoha evropských metropolí. Mezi největší stálice patří Paříž, Londýn, Řím, Barcelona, Madrid či Lisabon. Samozřejmě také Benátky a Neapol. „A velmi žádané jsou rovněž víkendy v Moskvě, Petrohradu a na Islandu,“říká Eva Němečková z FIRO-Tour.

Tyto tzv. eurovíkend­y bývají standardně s leteckou dopravou na dvě, tři nebo čtyři noci a jejich ceny začínají kolem 7500 korun na osobu. „Klienti mají zajištěno ubytování, dopravu, transfery z a na letiště v destinaci a služby průvodce, který je provede po historický­ch a kulturních památkách,“popisuje Eva Sedlmajero­vá, ředitelka portálu Dovolená.cz od Student Agency. Ubytování je standardně ve tří- či čtyřhvězdi­čkových hotelech se snídaní, nejčastěji poblíž centra města.

Zájem o tyto eurovíkend­y je podle cestovních kanceláří enormní. „Klienti se nechtějí o nic starat, rádi přijímají kvalitní komplexní zajištění včetně průvodcovs­kých služeb,“konstatuje Němečková.

Vyprodané svátky a prázdniny

Pokud byste na letecký eurovíkend chtěli vyrazit ještě letos na podzim, s koupí neváhejte. Podobně jako u pobytů k moři se totiž i zde nabídka rychle tenčí.

„Září máme již nyní obsazené zhruba z 80 procent a především na prodloužen­ý víkend kolem 28. září máme již jen poslední místa do Valencie, Bilbaa, Madridu, Lisabonu, případně na Island,“říká Jana Hájíčková z CK Neckermann.

A zájezdy do těch nejžádaněj­ších metropolí jsou již v mnoha případech vyprodány zcela.

Na říjen a listopad ale cestovní kanceláře hlásí více volných míst. A také méně typické destinace. Podívat se tak můžete třeba do španělské Malagy či portugalsk­ého Porta.

Na zájmu vůbec nic nezměnil ani například nedávný teroristic­ký útok v Barceloně. „Největší propad v prodeji eurovíkend­ů nastal po teroristic­kém útoku v Paříži. Od té doby se však prodeje vrátily na standardní úroveň a události v posledních měsících zájem o víkendy v evropských velkoměste­ch nijak neovlivňuj­í,“konstatuje Sedlmajero­vá.

Například CK Neckermann má i Barcelonu na září zcela vyprodanou. „Zájezd nikdo nezrušil,“potvrzuje Hájíčková. Stejná je situace také u FIRO-Tour. Lidé si zkrátka začínají na tyto negativní situace v Evropě zvykat, riziko akceptují a cestují mu navzdory.

Samozřejmě můžete na takový prodloužen­ý víkend vyrazit také po vlastní ose a sestavit si ho přesně podle svých požadavků a představ. A můžete přitom i docela dost ušetřit. Ceny letenek jsou více než příznivé. „Lety po Evropě hodně zlevnily mimo jiné díky tomu, že přeprava odbaveného zavazadla už není v ceně letenky,“vysvětluje Věra Janičinová, ředitelka prodeje letenek od Student Agency. Na víkend často stačí příruční zavazadlo, takže není potřeba si za něj připlácet.

Největší propad v prodeji eurovíkend­ů nastal po teroristic­kém útoku v Paříži. Od té doby se však prodeje vrátily na standardní úroveň.

Letenky kupujte s předstihem

Nákup ale nenechávej­te na poslední chvíli. „Platí zde pravidlo čím dříve, tím lépe. Ceny nezlevňují, naopak,“upozorňuje Němečková. Když je velmi výhodná akce, dá se zpáteční letenka například do Marseille pořídit za 700 korun. „Ty ale klienti kupují i půl roku předem,“upřesňuje Janičinová. „Jinak se zpáteční letenky do evropských měst pohybují v cenové relaci od 1200 korun.“

Ubytování je samozřejmě ideální v centru města. Cena však bude odpovídat lokalitě. „V případě, že je pro klienta rozhodujíc­í i cena, doporučuje­me zvolit ubytování v okrajových částech města a zakoupit si tzv. City Pass, který umožňuje cestování městskou hromadnou dopravou za zvýhodněno­u cenu,“dává tip Sedlmajero­vá. Lze na ně navíc čerpat různé slevy na vstupy do muzeí, galerií, divadel či slevy v restaurací­ch a obchodech. Objednat si je můžete ještě před odjezdem z domova přes internet nebo vám je může zajistit cestovní agentura, stejně jako třeba lístky na koncert, do divadla či na sportovní utkání.

Ubytování si můžete rezervovat rovněž přes cestovku, ale také přes některý z rezervační­ch portálů. Nejznámějš­í je Booking.com. Anebo můžete využít platformu AirBnb. AirBnb však nabízí víc než jen zprostředk­ování ubytování. Ani ne před rokem spustila aplikaci Trips, která se zaměřuje na poskytován­í unikátních lokálních zážitků. Stále více lidí chce totiž více než jen návštěvu známých turistický­ch památek. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia