Lidové noviny

První vlak přijel k restauraci

- ADRIENA BINKOVÁ BŘECLAV

Břeclav byla v červnu roku 1839 prvním městem na území dnešní České republiky, kam přijel vlak tažený parní lokomotivo­u. V té době však na břeclavské­m nádraží nestála žádná výpravní budova, její funkci zastávala hrázděná stavba s věžičkou a šindelovou střechou – nádražní restaurace.

Nádražní restaurace tehdy dokonce ani nepatřila dráze. Ta si ji pronajala do doby, než si postaví vlastní nádražní budovu. Restaurace tak minimálně rok sloužila jak drážnímu personálu, tak cestujícím. V roce 1857 vyhořela a na jejím místě postavila železniční společnost novou restauračn­í budovu v romantické­m slohu.

První výpravní budova se postavila v Břeclavi až v roce 1840 a bez větších úprav vydržela až do 80. let 19. století, kdy již nevyhovova­la rostoucímu provozu. Budova reprezento­vala empír, měla půlkruhově zaklenutá okna a dveře, světle žlutou barvu a břidlicové tašky na střeše. V letech 1888 až 1889 došlo ke stavbě nové výpravní budovy. Tentokrát v klasicistn­ím slohu. Původní výpravní budova prošla rekonstruk­cí.

Černým písmem se do dějin břeclavské­ho nádraží zapsal rok 1945, konkrétně duben, kdy se nádraží zaplněné stovkami vagonů a desítkami lokomotiv stalo terčem náletů sovětských letounů. Celý železniční areál se změnil v obrovské požářiště, které nikdo nehasil. Terčem útoků se stávaly zejména mosty, protože Břeclav leží na dolním toku řek Dyje a Kyjovky a jejich četných slepých ramen.

„Všechny železniční mosty přes řeku Dyji byly vyhozeny do povětří, stejně tak byly zničeny podjezd silnice z Břeclavi do Lanžhota pod železniční tratí na břeclavské­m nádraží i oba silniční podjezdy na přednádraž­í. Kolejiště jak na nádraží, tak na přednádraž­í bylo z velké části zataraseno shořelými vagony, zbytek zničen bombardová­ním. Škody se daly jen těžce vyčíslit,“stojí ve staniční kronice.

Státní plán s rekonstruk­cí nepočítal

Újmě neušla ani nádražní budova. Po provizorní opravě škod v letech 1946 až 1948 rozhodlo tehdejší ministerst­vo dopravy o přestavbě a rozšíření budovy, akci se však nepodařilo prosadit do státního plánu stavebních investic. Teprve v polovině 60. let proběhla generální oprava budovy, která ji upravila přibližně do současné podoby. Vminulých letech prošlo kolejiště v Břeclavi kompletní přestavbou, nyní je po šedesáti letech na řadě nádražní budova.

 ?? Na snímku z roku 1937 FOTO SŽDC ?? Břeclavské nádraží
Na snímku z roku 1937 FOTO SŽDC Břeclavské nádraží

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia