Lidové noviny

Trápení Železné lady

-

řadě se pokusím stoprocent­ně uzdravit,“řekla Kerberová, již trápí bolavý loket. I její přeslavní mužští kolegové Novak Djokovič a Andy Murray, rovněž bojující se zdravím, aspoň na začátku roku brali tituly. Kerberová se vyjma prohry ve finále v Monterrey o žádný ani neucházela.

Dominance 29leté Němky trvala poměrně krátce. V čele žebříčku vydržela 34 týdnů, nyní padá a padá. V průběžném pořadí „live“hodnocení WTA po prohře v New Yorku sletěla na 12. pozici, další soupeřky ji ještě mohou přeskočit.

Tělo i mysl zeslábly

První úkol je jasný: dobít baterky. „Jedinou věc bych udělala jinak – po loňské sezoně bych si prodloužil­a dovolenou o týden až dva. Chce to si dopřát kompletní restart, začít úplně odznova,“vyprávěla smutně.

Loni právě na US Open zamezila grandslamo­vému snu Karolíny Plíškové, kterou předčila ve finále. Zdála se mentálně silná, připravená k delší vládě. Jenže s výjimkou SerenyWill­iamsové tenisu takové dámy v posledních letech chybějí.

Místo toho, aby se Kerberová na trůnu pevně usadila, zmizí poprvé od září 2015 z elitní desítky.

„Pravda je poměrně prostá. Pokud ke každému míči neustále dobíhá o půl kroku později, nemůže využít svých silných stránek,“řekla o ní v New Yorku legendární Chris Evertová.

„Loni byla nejtvrdší i nejrych- lejší, hotová Železná lady. Pevná jako skála v příboji.“

Jenže její tělo i mysl zeslábly. Pro Eurosport to potvrdila i německá fedcupová kapitánka Barbara Rittnerová: „Je mi jí šíleně líto. Podle řeči těla zkusila všechno, co šlo, ale z herního hlediska jí chybí to, co ji zdobilo. Tedy agresivní tenis spojený se sebevědomí­m na kurtu.“

„Vrátím se silnější“

Kerberová není první (a nejspíš ani poslední) tenistkou, kterou jako by blízkost k tenisovému slunci sežehla.

Rittnerová ji na dálku nabádá, aby klidně vstupovala i na méně vážené turnaje: „Potřebuje vítězit a je úplně jedno kde. Pouze výhry mohou zase zapálit knot jejího sebevědomí.“

Železná lady aktuálně trpí pod nánosem tenisové rzi, ale nehodlá se smířit s tím, že by snad už měla mít vše za sebou. Kariéru balit nechce.

„Vím, že jsem silná a že se vrátím ještě silnější. Rozhodně se nehodlám vzdávat,“říká padlá šampionka.

Třeba newyorská lekce poslouží jako odraz ode dna.

 ?? Angelique Kerberová FOTO ČTK/ AP ??
Angelique Kerberová FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia