Lidové noviny

Froome září: zdvojnásob­il náskok

- TOMÁŠ MACEK

Miguel Angel Lopéz z týmu Astana si v 11. etapě Vuelty dojel pro životní vítězství. Za ním druhý Chris Froome sledoval, jak tolik jeho soupeřů z první desítky celkového pořadí má velké a ještě větší problémy. Vede už o 1:19 minuty.

PRAHA Nejbližším Froomovým pronásledo­vatelem v honbě za červeným trikotem je nyní Vincenzo Nibali ze stáje Bahrain Merida. Na třetí příčku sestoupil Estéban Chaves z Oriky, který však už ztrácí 2:33 minuty.

Taková je situace po dosud nejobtížně­jší etapě letošní Vuelty, okořeněné v samém závěru dvěma vrchařským­i prémiemi první kategorie, při které jezdci nastoupali 3490 výškových metrů, tedy o 500 metrů více než v pyrenej- ské etapě do Andorry. „Jsem moc šťastný z toho, jak se dnešní etapa odrazila v celkové klasifikac­i, víc jsem si snad ani nemohl přát,“svěřoval se Froome. Tentokrát jej etapové prvenství zase až tolik nezajímalo.

„Když nám Lopéz odjel, byl velmi silný. Raději jsem tedy zůstal s Vincenzem a hlídal si největší soupeře v celkovém pořadí.“

Třiadvacet­iletý Lopéz, který dostal od své stáje Astana překvapivě volnou ruku a směl opustit svého lídra Fabia Arua, zaútočil na všechny soupeře ze skupinky favoritů 1500 metrů před metou. Tedy na nejprudší stěně cílového výšlapu k observatoř­i Calar Alto, v závěru patnáctiki­lometrovéh­o stoupání až do nadmořské výšky 2120 metrů.

Lopéz se prosmýkl kolem Nibaliho i Frooma, a ti nejevili velký zájem ho stíhat, vždyť v celkovém pořadí ztrácel přes čtyři minuty.

A tak se mladý Kolumbijec hnal za štěstím.

Loni se stal překvapivý­m vítězem závodu Kolem Švýcarska, na třítýdenní­m podniku Grand Tour však startuje teprve podruhé. Před rokem se z Vuelty kvůli zranění po pádu v úvodní týmové časovce musel rychle pakovat domů. Tentokrát prožívá úplně jiný příběh.

Čtrnáct sekund za ním proťalo cílovou čáru na úzké silničce trio Chris Froome (Sky), Vincenzo Nibali (Bahrain), Wilco Kelderman (Sunweb). Potom se trousili další. Ztráta 31 vteřin pro Alberta Contadora (Trek) a Ilnura Zakarina (Kaťuša) byla ještě přijatelná, mnozí další však odevzdali na oltář hory podstatně víc času.

Minutu čtrnáct ztratil Davide De La Cruz z Quick-Stepu, který sice měl velmi dobré nohy, zato defekt v tu nejhorší možnou chvíli. S ním přijel také Michael Woods v zeleném trikotu Cannondalu.

Minutu a půl činilo manko Fabia Arua, lídra Astany, pro kterou to byl sladkohořk­ý den. Doslova černý byl však den stáje Orica. Nejprve jí Simon Yates odpadl z úniku, ovšem co bylo mnohem horší, Estéban Chaves v posledních kilometrec­h trpěl, dojel až dvě minuty za Froomovou skupinou – a další z lídrů stáje Adam Yates ztratil dokonce minut devět!

Černou etapu prožila také stáj BMC. Nicolas Roche odpadl hned v úvodu závěrečnéh­o stoupání a nabral ztrátu čtyř minut, zatímco Tejay van Garderen ztratil tři a půl minuty. Oba se tak vytratili z Top 10 celkové klasifikac­e. 1. Froome (Brit./Sky)45:18:01, 2. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -1:19, 3. Chaves (Kol./Orica-Scott) -2:33, 4. De La Cruz (Šp./Quick-Step Floors) -2:36, 5. Kelderman (Niz./Sunweb) -2:37, 6. Zakarin (Rus./KA) -2:38, 7. Aru (It./Astana) -2:57.

 ?? Chris Froome kraloval i na Tour de France. FOTO LA VUELTA ?? Získá double?
Chris Froome kraloval i na Tour de France. FOTO LA VUELTA Získá double?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia