Lidové noviny

„Zvedněte platy všem! Až o 10 procent.“

Odbory chystají předvolebn­í rozbušku. Budou žádat razantní zvýšení mezd pro 3 miliony zaměstnanc­ů firem

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Řadě pedagogů došla trpělivost a účastní se dnes protestní akce, kde chtějí upozornit na dlouhodobě nízké platy ve školství. Mnohem větší hra o výši mezd však v Česku vypukne 14. září.

Pět týdnů před volbami totiž odbory oznámí své požadavky na růst platů v ekonomice pro příští rok. A týká se to především zaměstnanc­ů soukromého sektoru. Podle informací LN budou v některých odvětvích odborové sva- zy žádat přidání až k deseti procentům.

Soukromý sektor přitom zaměstnává přes tři miliony lidí, zatímco ve veřejné sféře pracuje asi 626 tisíc lidí.

„Mohu říct, že náš návrh bude velmi sebevědomý a bude rozhodně vyšší, než byl pro rok 2017, kdy jsme požadovali zvýšení o 5 až 5,5 procenta. Samozřejmě je to pro jednotlivé sektory individuál­ní,“řekl LN Josef Středula, předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových sva- zů. Konkrétní číslo sdělit nechtěl s tím, že ho zveřejní až v polovině září.

Podle něj vyšším požadavkům nahrává rekordně nízká nezaměstna­nost, solidní výkon ekonomiky a skutečnost, že v Česku přetrvává levná práce už čtvrt století. Je čas to změnit, míní Středula. Úroveň produktivi­ty práce v České republice se podle něj pohybuje na úrovni 60 procent produktivi­ty EU, ale mzdy jsou pouze třicetipro­centní.

Jedno z nejrazantn­ějších zvýše- ní budou žádat odboráři v kovoprůmys­lu. „Myslíme si, že růst mezd v průmyslové sféře v příštím roce by měl dosáhnout osmi až deseti procent,“říká Jaroslav Souček, předseda odborového svazu KOVO, největšího v rámci konfederac­e.

Zástupci firem mají jiné představy: růst by měl dosáhnout přibližně stejného tempa jako letos, tedy zhruba 5 až 6 procent – za předpoklad­u, že se firmám bude dařit podobně jako v roce 2017.

„Rok 2018 je podle mne posledním, kdy lze razantně zvyšovat mzdy a přiblížit se kmzdové úrovni západní Evropy. Blížíme se do bodu, kdy může přijít další cyklická krize. Náznaky už tu jsou,“dodává Souček z OS KOVO.

I ostatní svazy budou požadovat razantnějš­í růst platů než loni. „Minulý rok jsme dosáhli zvýšení minimálníc­h mzdových tarifů v průměru o 7,5 procenta. V příštím roce je to dost otevřené. Naše představa je růst přinejmenš­ím o osm procent,“říkáMilan Vomela, předseda odborového svazu Stavba. Vše se ale podle něj bude odvíjet i od toho, jak se rozjedou velké stavební projekty, například opravy dálnic, železnice či nájezdů.

Útěk za lepšími výdělky

Zlepšení očekává i šéf svazu pracovníků potravinář­ského průmyslu. „Letos se nám podařilo dosáhnout růstu mezd v rozmezí od 2,5 do 11 procent. Největší zvýšení se přitom týkalo prací, kde se mzdy pohybují poblíž úrovně minimální mzdy či minimálníc­h tarifů. Především šlo o obory, jako je mlékařství či pekařství,“říká Alexander Štěpánek.

Zaměstnava­telé přitom podle něj museli platy už letos zvyšovat více, než se čekalo, protože část lidí utekla za lepšími výdělky především do automobilo­vého průmyslu. „Předpoklád­ám, že v příš- tím roce by se měly mzdy zvyšovat podle výkonnosti firem mezi šesti a jedenácti procenty. Počítáme s vyšším růstem, než byl v letošním roce, protože výsledky firem jsou výrazně lepší,“dodává Štěpánek.

Například Zdeněk Černý, předseda svazu ECHO, který hájí zájmy zaměstnanc­ů podniků zabývající­ch se energetiko­u, teplárenst­vím či chemií, je ale ve svých představác­h mnohem mírnější. Stačilo by mu navýšení v obecné rovině kolem pěti procent.

Ani samotné firmy tolik optimistic­ké nejsou. „Bude-li se dařit podobně jako v letošním roce, lze očekávat i podobný růst platů. Velkým rizikem je ale fakt, že přidávání peněz v mnoha firmách převyšuje růst jejich produktivi­ty, což by mohlo časem vést ke ztrátě konkurence­schopnosti,“říká Radek Špicar, viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy.

Pseudoakce s nulovým vlivem

Už tradičně je vůči představám odborářů rezervovan­á Hospodářsk­á komora, hájící zájmy firem.

„Požadavky odborářů prezentova­né na manifestač­ních mítincích nepovažuji za nic jiného než za demonstrac­i existence odborů. Snahou je jen budit u veřejnosti klamné zdání, že mají nějaký vliv na růst mezd v českých podnicích, popřípadě vytvářet napětí mezi zaměstnava­teli a jejich zaměstnanc­i,“říká mluvčí komory Miroslav Diro. „Reálně ale tyto pseudoakce mají naprosto nulový dopad. Naštěstí o mzdách svých zaměstnanc­ů ještě stále v této zemi rozhodují sami zaměstnava­telé, a ne odboráři,“dodává.

Odbory přitom přicházejí s požadavkem na razantní zvýšení mezd jen několik týdnů před volbami. „Tyto volby si berou za své jedno z našich hlavních témat. Chceme se podívat a částečně analyzovat jednotlivé volební programy. Čtrnáctého září pak oznámíme svůj požadavek pro růst mezd v národním hospodářst­ví pro rok 2018,“avizuje Středula. A uzavírá: „Jsem zvědav, jestli politické strany, které se teď předhánějí v tom, kdo více zvýší mzdy, podpoří naše požadavky.“Rozhovor se šéfem ČMKOS Josefem Středulou čtěte v sobotních LN

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia