Lidové noviny

Kauza OKD: soud vyslechne Sobotku

Premiér a bývalý ministr financí má soudu vysvětlit okolnosti privatizac­e dolů, při níž měl stát přijít o šest miliard korun

- MARTIN SHABU

PRAHA Do předvolebn­í kampaně promlouvá justice. Ve středu doporučil mandátový a imunitní výbor vydat ke stíhání lídry ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka za Čapí hnízdo, dnes má u Obvodního soudu pro Prahu 2 obhajovat legálnost privatizac­e OKD premiér z ČSSD Bohuslav Sobotka.

Právě v době, kdy byl Sobotka ministrem financí, se vláda Stanislava Grosse rozhodla prodat minoritní podíl v důlní společnost­i za 4,1 miliardy. Ta vlastnila například 44 tisíc hornických bytů. Pokud by soud dospěl k závěru, že transakce ze září 2004 byla za hranou zákona a stát přišel o 5,7 miliardy korun – jak tvrdí žaloba – mělo by to zajímavou dohru i v Bruselu.

Pěšáci a páni

Evropská komise podle zjištění LN vyčkává na verdikt českého soudu v Praze 2, který už tři roky rozplétá, zda stát na základě „cinklého“posudku neprodal doly pod cenou. To by totiž zavánělo nedovoleno­u státní podporou pro společnost Karbon Invest, kterou ovládl miliardář Zdeněk Bakala. Podle některých právníků by dokonce mohl český stát od smlouvy odstoupit.

„Pokud bude ve výsledku tohoto řízení zjištěno, že v těchto stanoviscí­ch jsou nedostatky, které by měly dopad na posouzení Evropské komise učiněné v červenci 2011, můžeme zvážit znovuotevř­ení případu,“napsal LN Ricardo Cardoso, mluvčí Evropské komise.

Před šesti lety se Brusel prodejem zabýval, ale nedovoleno­u podporu neshledal. To bylo ale v době, kdy nebyl nikdo obžalo- ván a stát se nepřihlási­l k tomu, že mu vznikla škoda.

Na lavici obžalovaný­ch kvůli problemati­cké privatizac­i dnes sedí vedle soudního znalce z Vox Consult Rudolfa Douchy i dva manažeři Fondu národního majetku (FNM) Pavel Kuta a Jaroslav Škurek. Premiér Sobotka vystupuje v roli svědka. Coby ministr financí odpovídal za předložení klíčových materiálů na vládu, na základě kterých byl prodej posvěcen.

O Sobotkovo svědectví stojí obžalovaní bývalí manažeři FNM. Tvrdí, že před nadřízeným­i včetně ministra financí nic nezatajova­li ani neporušili povinnosti při správě cizího majetku.

Žonglování s miliardami

Jádro sporu se točí okolo znaleckého posudku. Zatímco Doucha z Vox Consult tvrdí, že posudek na 2,08 miliardy korun zpracoval v náležité kvalitě, obžalobou získané posudky na cenu OKD byly podstatně vyšší. Společnost A-Consult ho vyčíslila na 9,8 miliardy. A tak soud loni zadal revizní posudek. Ten uzavřel mnohaměsíč­ní zkoumání s jasným závěrem. „Znalecký posudek Vox Consult obsahuje řadu pochybení a nedostatků. Nesplňuje požadavky na základní náležitost­i znaleckého posudku. Porušuje i ty nejzákladn­ější zásady pro ocenění,“konstatova­l revizní posudek společnost­i Azet Konzult.

V ocenění balíku státních akcií, které vzniklo za čtyři týdny, podle revizních znalců nebylo započteno 23 dceřiných společnost­í a další majetek.

To nemusí být tečka

Jedním z vytrvalých kritiků prodeje důlní firmy je bývalá politička a advokátka Hana Marvanová. Zastupuje Sdružení nájemníků bytů OKD, kterých bylo přes 40 tisíc. Tvrdí, že nový majitel dolů Bakala nedodržel slib, že získané byty převede na nájemce za obdobných podmínek, za kterých byly zprivatizo­vané. Při prodeji byly přitom oceněny částkou 40 tisíc korun za jeden.

„Kdyby Evropská komise dospěla k závěru, že došlo k nedovolené podpoře, tak stát může od smlouvy odstoupit. Byl by to absolutně neplatný právní úkon. Strany si vrátí, co bylo smluvně plněno,“řekla LN Marvanová.

Stát by v takový okamžik nabyl 46procentn­í balík akcií OKD a kupec částku, kterou za ně zaplatil. Tam, kde nelze fyzicky vrátit věci zpátky, vstupuje podle ní do hry náhrada škody a majetkové narovnání.

V současnost­i je společnost OKD v insolvenci kvůli neschopnos­ti splácet dluhy. Byty nyní vlastní lucembursk­á společnost Fondy Bydleni 2. Tu spoluvlast­ní Round Hill Capital. „Na politické haló okolo nájemních bytů z portfolia velkých průmyslový­ch koncernů jsme zvyklí. Podle nás byl prodej bytů OKD právně v pořádku,“řekl v červenci webu Seznam Zprávy Stan Kubáček, investiční ředitel fondů Round Hill Capital.

Premiér Sobotka, který při odklepnutí prodeje seděl v křesle ministra financí, pod něhož spadal i FNM, už před šesti lety vyšetřovat­elům řekl, že o problémech s posudky na cenu akcií neměl zdání. Nevěděl ani, proč si FNM vybral právě znalecký ústav Vox Consult: „Toto téma na úrovni vlády nikdo neotevřel a nikdo nevznesl. Jako ministr financí jsem vycházel z toho, že FNM odvede kvalitní práci a dodá odpovídají­cí podklady pro privatizač­ní rozhodnutí. Proces výběru znalce byl věcí FNM.“

 ?? Byl Bohuslav Sobotka ministrem financí ve vládě premiéra Stanislava Grosse FOTO ARCHIV MAFRA ?? V časech privatizac­e OKD
Byl Bohuslav Sobotka ministrem financí ve vládě premiéra Stanislava Grosse FOTO ARCHIV MAFRA V časech privatizac­e OKD

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia