Lidové noviny

EU si posvítí na čínské investice

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA/BRUSEL Objem čínských investic v Česku sice zůstává hluboko za očekáváním, přesto se investorům z říše středu podařilo finančně se uchytit ve společnost­ech, které patří mediálně mezi ty známější. Sem patří třeba Pivovary Lobkowicz, fotbalová Slavia nebo Mountfield, velký hráč v zahradní technice.

Z hlediska získaného know-how o žádné „české stříbro“prozatím nejde. Čím dál častěji Čína ovšem krouží kolem firem, které mají pro českou ekonomiku strategick­ý a bezpečnost­ní význam.

Probíhají jednání o prodeji Škody Transporta­tion čínskému strojírens­kému holdingu CRRC, Číňané se zajímají o Vítkovice Holding, spekuluje se o prodeji Severomora­vských vodovodů a kanalizací Ostrava, o něž projevil zájem fond Sino-CEE.

Česko přitom patří mezi země, které Číňany v nákupech nejen neomezují, ale přímo povzbuzují. Prezident Miloš Zeman loni v říjnu prohlásil, že se Česko stane „nepotopite­lnou letadlovou lodí čínské investiční expanze“v Evropě. Jenže právě nad takovou nekontrolo­vanou expanzí se v Evropské unii začíná smrákat.

Podle informací serveru Politico chce předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v projevu ke stavu EU, který je naplánován na 13. září, zveřejnit základní obrysy pravidel ochrany před politicky motivovaný­mi akvizicemi.

Slovo Čína se v projevu pravděpodo­bně neobjeví, přesto je jisté, že unijní pravidla mají ochránit EU především před čínskou expanzí.

Posuzování politicky orientovan­ých akvizic totiž iniciovalo Německo, kde loni výrobce průmyslový­ch robotů Kuka, které pracují také v mladoboles­lavské Škodovce, koupila čínská Midea. Tehdejší ministr průmyslu Sigmar Gabriel to označil za „oběť na oltář svobodného trhu“.

Podobné rozhořčení loni v létě panovalo ve Francii, když Číňané oznámili, že chtějí navýšit svůj podíl v hotelové síti Accor.

Ve hře je nyní několik modelů, jak by Brusel čínské investice mohl zchladit. Sahají od pouhého doporučují­cího posudku až po závazný screening fúzí a akvizic ve vybraných průmyslový­ch oborech.

Evropská komise by pak zkoumala, do jaké míry stojí za zvažovanou akvizicí agentura či firma ovládaná čínským režimem, ataké to, zda investor nabízí férovou cenu.

Chystaný dozor nad čínskými investicem­i v Evropě se Pekingu nezamlouvá. „Z dotyčných kroků máme obavy,“prohlásil mluvčí čínského ministerst­va zahraničí Keng Šuang.

Nesouhlas zaznívá také ze strany českých lobbistů. „Z mého pohledu je každá taková regulace špatná,“řekl LN Petr Hýl, prezident Čínsko-českého leteckého spolku, který je zároveň členem poradní rady Institutu Nové hedvábné stezky, v jehož čele stojí exministr zahraničí Jan Kohout.

Jan Zahradil (ODS), místopředs­eda výboru pro mezinárodn­í obchod v Evropském parlamentu, pak naznačuje, že se Brusel chystá vytrestat země, které čínské investice úspěšně lákají.

„Nemohu se zbavit podezření, že celé toto cvičení má především za cíl narušit iniciativu 16+1, protože velkým hráčům a Komisi se nelíbí, že si střed a východ Evropy jedou svou vlastní politiku, a chtěli by vše dostat pod centrální velení,“myslí si Zahradil. „Bezpečnost nebo potřebnost zahraniční­ch investic musejí posoudit samy členské státy,“dodává.

Faktem je, že Česko žádnou takovou možnost nemá. Minister- stvo zahraničí ani průmyslu do procesu investic a akvizic nevstupuje. Naposledy vláda zvažovala vhodnost nabídek k převzetí firem v době velké privatizac­e, od níž uběhlo více než čtvrt století.

Dozor, který Brusel zvažuje, by se dotkl i České republiky. Ta kapitál z říše středu nijak nezkoumá.

Slovo má mít vláda, ne EU

Náměstekmi­nistra zahraničí Martin Tlapa si myslí, že nějakou formu kontroly nad investory, kteří krouží kolem českého know-how, by vláda získat měla. „Obdobně jako některé země EU bychom měli mít možnost ovlivňovat charakter zahraniční­ch investic ve vlastní ekonomice, například z bezpečnost­ních důvodů,“říká.

Pro unijní regulaci ale není ani on. „Na evropské úrovni uvítáme mechanismu­s výměny informací,“dodává Tlapa.

 ?? Skončil v čínských rukou. „Je to oběť na oltář svobodného trhu,“posteskl si německý ministr průmyslu. FOTO KUKA ROBOTICS ?? Výrobce průmyslový­ch robotů Kuka
Skončil v čínských rukou. „Je to oběť na oltář svobodného trhu,“posteskl si německý ministr průmyslu. FOTO KUKA ROBOTICS Výrobce průmyslový­ch robotů Kuka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia