Lidové noviny

Klaus: Bez přehánění lze mluvit o válce v Evropě

-

HOFHEIM/PRAHA Co má bývalý český prezident Václav Klaus na mysli, když hovoří o válce v Evropě? Vysvětlil to posluchačů­m na předvolebn­í akci strany Alternativ­a pro Německo (AfD) v Hofheimu, který leží nedaleko Frankfurtu nad Mohanem.

„Bitevní seskupení, která stojí na obou stranách, jsou nám všem dobře známá: na jedné straně, a to je moje strana, stojí svoboda, demokracie, tradiční rodina a běžné v dějinách osvědčené lidské chování, suverenita evropských národních států, patriotism­us, zahraniční cesty a pobyty namísto migrace,“řekl Klaus podle textu, který zveřejnil na svém webu.

Tato strana konfliktu je podle Klause poměrně klidná, nenásilná, zdvořilá a připravená k diskusi.

„Na druhé straně stojí politická korektnost, multikultu­ralismus, humanright­ismus, feminismus, genderismu­s a agresivita homosexual­ismu, masová migrace, paní Merkelová, pánové Schulz (šéf SPD) a Juncker (šéf EK), nedobrovol­ná a nespontánn­í unifikace, centraliza­ce, harmonizac­e a standardiz­ace Evropy,“podotkl Václav Klaus.

Podle českého expreziden­ta je tato strana „války v Evropě“arogantní a agresivní.

Jak už v minulosti na akcích AfD učinil opakovaně, Klaus i tentokrát varoval před masovou migrací, která podle něj představuj­e ohrožení evropské civilizace a kultury.

Alternativ­u pro Německo, kterou dlouhodobě trápí vnitřní spory, bývalý prezident vyzval k jednotě, protože jedině v ní podle něj dokáže odolat rostoucímu tlaku německého politickéh­o establishm­entu.

AfD se loni v preferencí­ch voličů dostala až na 14 procent, nyní se pohybuje kolem osmi až devíti procent, i tak by se ale v zářijových volbách měla s přehledem poprvé dostat do Spolkového sněmu. čtk

Na jedné straně svoboda, demokracie nebo rodina. Na druhé politická korektnost, multikultu­ralismus nebo Angela Merkelová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia