Lidové noviny

Hrozby mířily na Bangu i na Židy

Sto hodin veřejně prospěšnýc­h prací

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Za nenávistné komentáře na Facebooku romského aktivisty a zpěváka Radka Bangy známého též jako Gipsy.cz už první trest padl. Na druhém případu, který se týká muže s iniciálami A. R., ovšem policie stále pracuje. Podle zjištění serveru Lidovky.cz si ale stíhaný již v minulosti zadělal na problémy – v souvislost­i s plánovanou rehabilita­cí židovského hřbitova v Prostějově psal o „postavení koncentrák­u zku**eným Židům“.

V trestním řízení muže s iniciálami A. R. (redakce zná identitu, s ohledem na probíhajíc­í trestní řízení ji ale nezveřejňu­je celou) se na konečný verdikt ještě čeká.

„Můžeme potvrdit, že v uvedené věci je vedeno trestní řízení. Vzhledem k tomu, že trestní řízení je v této fázi neveřejné, nebudeme zatím poskytovat žádné podrobnějš­í informace,“uvedla policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Podle informací serveru Lidovky.cz je stíhaným dvaatřicet­iletý A. R. z Prostějova, který může za současný výpad vůči hudebníkov­i Bangovi skončit až na tři roky za mřížemi.

Jeho internetov­ý profil, který momentálně už není dohledatel­ný, byl problemati­cký již dříve. Dotyčný na sebe přitáhl pozornost například už na podzim 2013, když poslal výhrůžný e-mail poslankyni

Před týdnem Okresní soud v Kladně podle již pravomocné­ho rozhodnutí udělil sto hodin veřejně prospěšnýc­h prací dalšímu muži, který se loni nenávistně projevil na Facebooku hudebníka Radka Bangy.

Dvacetilet­ý David Šmíd ve svém příspěvku urážel Romy a Židy a vyzýval k jejich zplynování a odsunu z Evropy. Učinil tak v reakci na to, že se zpěvák, který se veřejně hlásí k romskému původu, opřel do xenofobní kapely Ortel i jejích příznivců.

Janě Černochové z ODS. Muž se po vypuknutí skandálu hájil tím, že autorem hanopisu není on. „Někdo zneužil můj mail, dal jsem to na policii,“řekl tehdy médiím.

Nyní se ukazuje, že je podepsaný i pod dalšími hrubě hanlivými příspěvky. V lednu tohoto roku reagoval na článek publikovan­ý v Hanáckém večerníku, který se věnoval projektu rehabilita­ce starého židovského hřbitova v Prostějově. Konkrétně napsal: „Zku**eným Židům postavit tak koncentrák.“

To rozlítilo lidi zapojené do projektu, který se snaží o obnovu pietního místa, kde dnes stojí parkoviš- tě a park. Proč takový příspěvek A. R. napsal, nevysvětli­l. Na dotazy redakce přes e-mail, z něhož server Lidovky.cz v předchozíc­h dnech přitom sám kontaktova­l, nijak nereagoval.

Zatím není jasné ani to, jak se k věci staví policie. Záležitost­i vyšetřován­í nechtěl prostějovs­ký policejní mluvčí komentovat. „Obecně mohu sdělit, že v případech podezření z trestných činů spáchaných prostředni­ctvím příspěvků v prostředí internetu je běžným postupem i prověřován­í ostatních příspěvků podezřelýc­h osob,“uvedl František Kořínek.

Zdokumento­vali ohlasy

V letech 1801 až 1908 bylo ve zmiňované lokalitě v Prostějově pochováno téměř dva tisíce lidí. „Hlavním záměrem je vrátit celé lokalitě s lidskými ostatky potřebnou důstojnost ve smyslu židovské tradice a současně umožnit fungování navazující obytné čtvrti včetně sousední školy. Vznikne tak cenná kulturní památka, která obohatí současný Prostějov,“tvrdí organizáto­ři iniciativy včetně jejího donátora, rabína Louise Kestenbaum­a.

Za projektem stojí také Tomáš Jelínek, který pracoval v Kanceláři prezidenta republiky za Havlovy éry a zabývá se problemati­kou odškodnění obětí nacismu. Právě on si všiml, že se A. R. v souvislost­i s publikovan­ým článkem o plánech v Prostějově rozepsal na Facebooku deníku Hanácký večerník.

„S kolegy jsme se nevěnovali cíleně jeho profilu, ale sledovali jsme všechny antisemits­ké projevy, které se objevily na internetu i mimo něj v souvislost­i s naším projektem,“vysvětlil Jelínek, jak na muže píšícího urážlivé příspěvky v kyberprost­oru narazil.

„Počátkem roku jsme podali trestní oznámení na zdokumento­vaná vyjádření, která podle našeho advokáta byla již porušením zákona. Původně jsme takové výroky ani nechtěli brát vážně, protože řada lidí píše na Facebooku či do diskusí pod články řadu ohavností, ale po konzultaci s odborníky na ministerst­vu vnitra jsme se rozhodli, že to nesmíme ignorovat, i když je to boj s větrnými mlýny,“rozvedl, proč se rozhodl podniknout další kroky.

Rady od ministerst­va

Záležitost Jelínek řešil i s experty odboru bezpečnost­ní politiky ministerst­va vnitra. Muž s iniciálami A. R. ale nebyl jediný, kdo se objevil ve „sbírce“uživatelů píšících nenávistné vzkazy na internetu s podezřením, že se dopouštějí trestného činu. Jelínek s kolegy zaznamenal několik takových příspěvků. Na Facebooku dokonce existuje celá skupina, která nevybíravě útočí na Židy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia