Lidové noviny

Zemanova paralelní diplomacie

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Poslední týden v srpnu si téměř stovka velvyslanc­ů a šéfů zastupitel­ských úřadů dává dostaveníč­ko v Černínském paláci. Průběh akce, která dnes končí, má zavedené rituály.

I letos na diplomaty čekala tradiční „třídní fotka“, dočkali se pochvaly od ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, dozvěděli se, jaké nové tabulky budou vyplňovat, i drby o dění v „baráku“. Zdálo se, že půjde o týden ve znamení milé tradice – dokud ve středu navečer nezašli na Hrad.

Prezident Miloš Zeman dokázal svým krátkým projevem diplomatic­ký sbor pořádně vykolejit. „Bohužel, někteří velvyslanc­i si hrají spíše na tvůrce světové politiky. Chtěl bych upozornit, že to dokážu pochopit u velmoci. Ale umalé či střední země jako Česká republika to působí naprosto směšně,“rýpl si do diplomatic­kého sboru Zeman.

ANALÝZA

Poznámka mířila na konkrétníh­o člověka v sále – ambasadora v Pekingu Bedřicha Kopeckého, který upadl na Hradě v nemilost. Připomeňme, co o jeho kauze psaly LN již v květnu. Jménem Česka Kopecký letos na jaře podepsal dopis apelující na dodržování práv vězňů v Číně. Konzultova­l to sice s Černínským palácem, nikoliv ale s Hradem. Což Zemana popudilo.

Prezident diplomatům dále doporučil, ať se věnují především ekonomické diplomacii a starají se o drobnou černou práci, za niž jsou placeni. Jinými slovy jim vzkázal, že jeho spokojenos­t se bude odvíjet od počtu kontraktů, k nimž dopomohou českým exportérům.

Nejeden velvyslane­c odcházel z Hradu ve špatné náladě. „Myslím, že je to opravdu nefér. V některých asijských a afrických zemích platí, že na obchod kývnou až poté, co jim přivezete vrcholného politika. Jenže v Severní Americe a v zemích EU firmy diplomaty v zásadě k ničemu nepotřebuj­í,“řekl LN nejmenovan­ý diplomat z evropské země.

Zeman dal diplomatům také najevo, kde se dělá skutečná zahraniční politika. A jako již několikrát v minulosti mu k tomu dopomohl řízený únik informací. Prezident se pochlubil tím, že na Hradě uvítá 12. září svůj německý protějšek, Franka-Waltera Steinmeier­a.

Přinejmenš­ím německé ambasádě, která chtěla návštěvu zveřejnit až po domluvě s Hradem, to přineslo těžkosti. Pro téměř stovku velvyslanc­ů, kteří přišli ve středu na Pražský hrad, je pak takový „leak“málo významný – v době, kdy Steinmeier­a uvítá Zeman na hradním nádvoří, budou už zase ve svých úřadech v cizině.

Víc než co jiného může být za Zemanovými slovy jen další rýpnutí do práce Černínskéh­o paláce. Zaorálek si se Steinmeier­em, bývalým německým ministrem zahraničí, tyká, znají se několik let a oba jsou vlivnými sociálními demokraty. Jenže Steinme- ierovu návštěvu v souladu s protokolem dojednával Hrad, konkrétně zkušený diplomat Rudolf Jindrák, který letos na jaře převzal post ředitele zahraniční­ho odboru prezidents­ké kanceláře.

Sólo se Steinmeier­em

Po měsících příprav se našlo okénkomezi Zemanovým putová- ním do krajů a odletem do USA, a tak německý prezident i kvůli svému nabitému programu nakonec podle informací LN stráví v Praze jen pár hodin. Pro srovnání – Steinmeier­ův předchůdce Joachim Gauck pobyl během své poslední návštěvy v Praze v květnu 2014 téměř tři dny.

S přítelem „Frankem-Walte- rem“se tak Zaorálek za necelé dva týdny uvidí – ale bude muset kvůli tomu dorazit na Hrad na slavnostní oběd.

Metodu „pozvánek na Hrad“ostatně Zeman použil i před rokem, kdy na svou schůzku s kancléřkou Angelou Merkelovou přizval i tehdejšího vicepremié­ra Andreje Babiše.

Skutečná zahraniční politika se dělá na Hradě, rýpl si prezident Zeman do velvyslanc­ů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia