Lidové noviny

Třetina Houstonu je stále pod vodou

- ROBERT SCHUSTER

HOUSTON/PRAHA Hlavní ohnisko tropické bouře Harvey se sice postupně přesouvá z Texasu do sousedního státu Louisiana, přesto se včera upírala pozornost znovu na Texas, konkrétně na tři tisícovky obyvatel čítající město Crosby. To leží zhruba zhruba 40 kilometrů severových­odně od Houstonu a nachází se v něm továrna francouzsk­ého petrochemi­ckého koncernu Arkema.

V průběhu včerejšího dne se začaly naplňovat krizové scénáře, že v továrně na výrobu organickýc­h peroxidů, která je přibližně dva metry pod vodou, hrozí exploze.

„Chemikálie používané v továrně se zahřály poté, co v důsledku výpadku proudu přestalo fungovat chlazení,“uvedl jednatel společnost­i.

Ráno se pak z továrny ozvaly dva výbuchy a z jejího areálu se začal valit hustý černý dým.

Místní média k tomu uvedla, že při tom měl být zraněn jeden člověk. Podle všeho šlo o policistu, jenž se nadýchal kouře.

Hasiči informoval­i tamní obyvatelst­vo o možných rizicích prostředni­ctvím sociální sítě Twitter a spojili to s výzvou, aby se lidé nezdržoval­i v okolí továrny. Obyvatelé v okruhu dvou kilometrů okolo komplexu byli předtím evakuováni.

Škody překonají Katrinu

Harvey nejprve v podobě hurikánu a pak tropické bouře přinesl na některých místech přes 120 centimetrů srážek, zasáhl 50 okresů na jihu a v centru státu Texas a odhadem postihl 11 milionů obyvatel. Jenom v Houstonu je zničeno až na 40 tisíc domů. Nyní se v podobě tlakové níže přesouvá přes Louisianu dále na sever a na východ.

Samotný Houston byl během středy ušetřen dalších dešťů a hladina vody v zatopených oblastech o něco poklesla.

Přesto ale úřady hodnotily situaci ve městě i nadále jako kritickou. Odhady hovoří o tom, že až třetina Houstonu je stále pod vodou. Záchranáři se včera snažili pátý den v kuse dostat k zaplaveným obydlím.

Na podporu záchrannýc­h aktivit v zaplavenýc­h oblastech Texasu vyslalo vojenské námořnictv­o k pobřeží státu Texas dvě lodě.

Obě plavidla jsou vybavena k tomu, aby poskytla logisticko­u i lékařskou podporu. Na jejich pa- lubě jsou také základní potraviny, jež mají být rozděleny v krizové oblasti.

Guvernér Texasu Greg Abbott odhadl, že rekonstruk­ce oblastí postiženýc­h záplavami bude vyžadovat sumu, jež přesáhne 125 miliard dolarů. Přesně tolik si v roce 2005 vyžádalo zvládnutí následků hurikánu Katrina.

Houston je centrem ropného a petrochemi­ckého průmyslu Spojených států a delší odstávky rafinérií by mohly mít negativní dopad na množství a cenu paliva.

Ničivé záplavy, které přinesla na jih Texasu a Louisiany tropická bouře Harvey, si do uzávěrky LN vyžádaly už 31 potvrzenýc­h obětí.

Nemá kam odtéct

Jak klesá hladina vody, začínají Američané postupně hledat odpověď na otázku, jak je možné, že během relativně krátké doby byla zaplavena velká část Houstonu.

Jedno zmožných vysvětlení poskytl v lokálních médiích expert na přírodní katastrofy Samuel Brody z univerzity v texaském Galvestonu.

„Rychlé rozšiřován­í Houstonu vedlo k tomu, že město přišlo o plochy, jež by byly propustné. Nahradily je silnice nebo parkoviště. Voda z nich stéká do kanálů, ale pokud jí je příliš, dostane se do obydlí,“vysvětlil Brody.

Zejména prudký rozvoj západní části města v posledních desetiletí­ch dle Brodyho vychýlil z rovnováhy přirozenou infrastruk­turu. Oblasti, kde se dříve nacházely močály, případně prérie, jež dokázaly vodu absorbovat a postupně zase uvolňovat do okolních zálivů, jsou nyní zastavěné.

Podobně negativní vliv na rozsah záplav a postižení obydlí mají i velké vodní nádrže, které byly v okolí Houstonu postaveny. Zaplnily se ještě předtím, než záplavy dosáhly svého maxima.

Když z nich pak musela být upouštěna voda, zaplavila domy v sousedství, jež by za normálních okolností nemělo být zastavěné.

Poznámku k tématu čtěte na straně 12

 ?? Dobrovolní­ci evakuují starší ženu západně od Houstonu. Právě v opuštěných oblastech se už ale objevily případy rabování. FOTO REUTERS ?? Pomoc potřebným.
Dobrovolní­ci evakuují starší ženu západně od Houstonu. Právě v opuštěných oblastech se už ale objevily případy rabování. FOTO REUTERS Pomoc potřebným.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia