Lidové noviny

Odškodné? Tři platy a dost. Macron uvedl své reformy

- JIŘÍ SLÁDEK

PAŘÍŽ/PRAHA Měla to být razantní změna, se kterou svázal nový prezident svůj politický osud. Nakonec to až taková revoluce není, analytici přesto pokrok oceňují.

Francouzsk­á vláda včera představil­a reformy pracovního trhu, jež mají pomoci rozhýbat tamní malátnou ekonomiku. Změny, které představil Macronův kabinet na 150 stránkách textu, jsou první zákonodárn­ou iniciativo­u od prezidento­va květnového nástupu do funkce.

Zaměstnava­telé vítají nová pravidla, jež sáhnou Francouzům na tradiční jistoty. Umožní pružnější úpravu pracovní doby i finančního odměňování. Zjednoduší se vztahy mezi vedením firem a zaměstnanc­i.

Emmanuel Macron Dlouhá vyjednáván­í

Padnou také některé dosud „nedotknute­lné“výhody. Třeba finanční odškodnění, které přizná propuštěné­mu zaměstnanc­i soud, se omezí maximálně na tři platy.

Vláda projednáva­la změny s odboráři dlouhé týdny. Nyní hovoří o kompromisu, jenž by měl vyhovovat firmám a současně zlepšit pracovní vztahy.

„Jsou to ambiciózní, vyvážené a spravedliv­é reformy,“řekl včera premiér Édouard Philippe, podle kterého změny nastartují francouzsk­ou ekonomiku – druhou největší v eurozóně – a pomohou snížit počet lidí bez práce.

„Pravda je, že šéfové – obzvlášť ti v malých firmách – a zahraniční investoři platné pracovní právo vnímají jako brzdu pro zaměstnává­ní lidí a investice,“uve- dl Philippe. Ministryně práce Muriel Pénicaudov­á, jež s premiérem reformu včera představil­a, soudí, že balíček 36 opatření posílí sociální dialog.

Silné odborové svazy však mluví o zklamání. S novými pravidly nesouhlasí, k případným demonstrac­ím se ovšem staví vlažně. Jenom druhý největší svaz CGT je odhodlán proti reformám protestova­t.

Jiné odborové centrály hovoří o promarněné šanci, do ulic ale stoupence nelákají. „Protesty v ulicích nejsou zdaleka jedinou možností, kterou odbory mají,“prohlásil šéf konfederac­e CFDT Laurent Berger.

Změny zákoníku práce mají podle představ francouzsk­é vlády pružně přizpůsobi­t pracovní dobu i odměny aktuálním potřebám tamní ekonomiky. Odboráři se bouří.

Obliba se vytratila

Ve své vítězné kampani sliboval Macron „revoluční změny“pracovního trhu. Včera představen­é reformy přitom nevypadají zdaleka tak radikálně, jak se francouzšt­í zaměstnanc­i obávali. Podle některých komentátor­ů se mohl Macron zaleknout své uvadající popularity. Po vítězných volbách byl 39letý prezident plný energie a těšil se vysoké podpoře. Ta se v průběhu uplynulých měsíců rozplynula. Macron nyní následuje své mnohé předchůdce v Elysejském paláci, když krátce po nástupu do funkce prožívá strmý propad obliby. Vede si v tomto směru dokonce ještě hůře než jeho krajně neoblíbený předchůdce François Hollande. Možná proto nyní trochu ubral plyn a už tolik neakcentuj­e své liberální koncepty. Protestům seMacron přesto nevyhne. Už na úterý 12. září plánují nespokojen­í zaměstnanc­i masovou demonstrac­i. V uplynulých dekádách podobné protesty často dusily jakékoli pokusy o změny rigidního pracovního trhu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia