Lidové noviny

U muslimů dívka netrpěla, tvrdí posudek

-

LONDÝN/PRAHA Příběh pětiletého děvčátka, který vyvolal pozdvižení ve Velké Británii, má nečekané pokračován­í. Matka, které úřady dítě odebraly a následně je svěřily do péče muslimským rodinám, podle zveřejněný­ch spisů svá obvinění přehnala.

Na počátku týdne přinesl renomovaný deník The Times svědectví matky, která popisovala, jakmalá křesťanka svěřená muslimským rodinám plakala, že její pěstouni nemluví anglicky a nutí ji učit se arabsky. Nemohla ani nosit svůj řetízek s křížkem nebo jíst oblíbené špagety carbonara, protože se připravují se slaninou.

Takto nastíněný příběh nenahrával pouze odpůrcům islámu, ale pobouřil i velkou část britské veřejnosti. Kritika se snesla především na hlavy úředníků, kteří o pěstounské péči rozhodoval­i.

Nyní se ale ukazuje, že si žena mnoho věcí vymyslela. Soudkyně Khatun Sapnarová totiž rozhodla, že mají být zveřejněny dokumenty k celému případu. Ty například ukazují, že prarodiče děvčátka se hlásili k islámské víře, i když nikdy nebyli praktikují­cími muslimy.

Osmistránk­ový spis také odhalil, že žena je narkomanka a je závislá na alkoholu. Nadto byla v minulosti zatčena kvůli prostituci. To byly hlavní důvody, kvůli kterým úřady v březnu dívenku svěřily do náhradní péče.

Podle zjištění nezávisléh­o soudního opatrovník­a navíc současní pěstouni vůbec nebyli tak „kulturně nepřizpůso­biví“, jak matka tvrdila tisku. Hovořili anglicky a o dívku se podle posudku odborníka starali dobře.

Úřady: Barva pleti nebo náboženstv­í nehrají roli

K celému případu promluvil i vládní poradce pro výchovu Martin Narey. „V roce 2017 barva pleti nebo náboženstv­í nehrají roli,“řekl pro server The Telegraph. Podle něj nemůže být pěstounům zakázáno starat se o dítě jen proto, že mají jinou etnickou nebo nábožensko­u příslušnos­t.

V podobném duchu se vyjádřila i Debbie Jonesová, ředitelka sociálního odboru v londýnské čtvrti Tower Hamlets, kam tento případ spadá a který o pěstounské péči rozhodl. Její úřad původně celý případ odmítl komentovat, ona sama však nyní sdělila, že v každé situaci je prioritou zájem dítěte. Vždy se tedy dbá na to, aby bylo umístěno do bezpečného a milujícího prostředí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia