Lidové noviny

Strašně rád bych zase něco o knihách...

-

Rád bych tu dneska, jako obvykle, napsal něco o literatuře, o nové edici, o pozoruhodn­é knize – vždyť na stole mi právě přistála například publikace z Academie Světový názor (Komentovan­á antologie textů k dějinám pojmu). Rád bych glosoval kupříkladu nějaké provozní téma týkající se grafiky knih, prodaných nákladů, čtenářskýc­h výzkumů nebo něco takového. Pořád mě to baví. Sledovat více než čtvrtstole­tí zdejší knižní trh s jeho proměnami, s jeho tápáním a konsolidac­emi, s jeho mnohdy skvělými tituly, s tím soubojem papíru s novými médii, s elektronic­kými čtečkami, potažmo elektronic­kými formáty knih, které tolik svádějí k nelegálním­u šíření souborů, jež ničí nakladatel­e, a podobně.

Ale protože tento sloupek píšu tady dnes naposled, nemohu dělat, že to naposled není, a komentovat nějakou malou knižní zajímavost, jako by se nechumelil­o. To by nebylo fér, jak říká hlavní obránce proti homosexual­ismu a proti Merkelové Václav Mužná Hráz Klaus.

Takže se tu trochu bezradně loučím, ale nechci vám tady mávat sentimentá­lně, nýbrž odhodlaně: knih a trhu se nevzdám a budu je sledovat, dokud mi budou síly a soudnost stačit! Budu tak činit – po nějaké pauze – někde jinde, na nějaké jiné platformě. A potom? Pak mě snad někdo klidně a upřímně upozorní, že by bylo lepší s tím již opravdu přestat, už držet ústa, protože jsem naprosto a definitivn­ě mimo. A já to snad nějak poberu, přijmu to a – zmlknu. Protože od určité chvíle je lepší mlčet. Hlasů je i tak dost, vlastně jich je přespříliš…

Ale zatím tedy sbohem jen tady, v tomto listě.

propos Merkelová: zrovna vyšel v nakladatel­ství Bourdon překlad monografie této političky z pera britského politologa Matthewa Qvortrupa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia