Lidové noviny

Miniaturiz­ací k záchraně světa

Filmový festival v Benátkách je v plném proudu. Zahájila ho komediální utopie Zmenšování s Mattem Damonem v hlavní roli

-

ký tým. Krátký pobyt ve speciální „mikrovlnce“spojený s několika chirurgick­ými zákroky má přivést Paula a Audrey do paralelníh­o světa „malých lidí“, kde je všechno stejné jako v tom velkém, jen je to stonásobně levnější, takže tam boháčem může být i takový „loser“jako Paul. Jenže tady se filmové vyprávění poprvé – a nikoliv naposled – vzepře jakýmkoliv pokusům o předvídání…

Paul se ocitne ve zcela jiné společnost­i, kde se stane, místo aby si užíval zbohatlick­ého života, pomocníkem vietnamské politické uprchlice, která pracuje jako uklízečka pro bonvivánsk­ého Srba Dušana (Christophe­r Walz), aby se pak všichni vydali do Norska a možná se i účastnili dalšího utopistick­ého experiment­u s lidskou rasou. To, co zní na první pohled zcela šíleně a nepravděpo­dobně, je ve výsledku výtečně poskládaná, chytrá a zábavná moralita, která patří k tomu nejlepšímu, co v dílně Payne–Taylor doposud vzniklo. Do české distribuce film vstoupí začátkem příštího roku.

Druhý život Nico

Payneův film je zařazen do hlavní soutěže, která na sebe poutá nejvíce pozornosti, zajímavé tituly jsou ale k vidění i ve vedlejší sekci Horizonty. Prvním uvedeným z této sekce byl strhující film italské režisérky Susanny Nicchiarel­liové s názvem Nico, 1988, který mapuje poslední roky femme fatale americké umělecké undergroun­dové scény šedesátých let. „Lidé obvykle hovoří o Nico jen v souvislost­i s Louem Reedem nebo Andym Warholem, její opravdový život ale začal až poté,“řekla režisér- ka. Film líčí dobu, kdy se Nico vydala na turné se svým novým albem, na turné zcela jiné, než jaké to bývalo za dob její největší slávy. Komorní koncerty pro pár věrných v malých klubech zařizoval její někdejší manažer a obdivova- tel Alan Wise, doprovodní muzikanti byli z velké části amatéři a sama Nico, byť stále charismati­cká, působila často jako troska – závislá na heroinu, náladová.

Film neportrétu­je Nico, ale Christu – ženu, který prožila dět- ství ve válkou zmítaném Berlíně a do konce života hledala s mikrofonem a příručním magnetofon­em zvuky, které slýchala za svého dětství. Důležitou epizodou filmu je návštěva Prahy, kde díky organizaci odvážného Miloše Čuříka ode- hrála Nico v době normalizac­e koncert (ve skutečnost­i šlo o dva koncerty, v Praze a Brně, ve filmu je zmíněn ten pražský). Ve snímku je zachována a rozvíjena i postava Miloše, jeho zatčení během koncertu a následný urychlený odjezd Nico ze země. Film zaujme od prvního momentu autentický­m projevem dánské herečky Trine Dyrholmové, známé z filmu Komuna, za který si odnesla Stříbrného medvěda na Berlinale. Svým výkonem v roli Nico může směle aspirovat i na Oscara.

Mužský svět

Payneovo Zmenšování patří k favoritům hlavní soutěže benátského festivalu, velmi očekávaný je také nový thriller Darrena Aronofskéh­o Mother!, Suburbicon George Clooneyho nebo First Reformed režiséra Paula Schradera. Celkem soutěží 21 snímků. O tom, kdo si odnese Zlatého lva, se rozhodne 9. září. Z řad zahraniční­ch reportérů se ozvaly hlasy kritizujíc­í maskulinní výběr letošní soutěže, když pouze jeden snímek z jedenadvac­eti natočila žena. Ředitel festivalu Alberto Barbera ale takové nařčení odmítá: „Když vybírám film, nemyslím na žádné kvóty,“prohlásil Barbera pro list The Hollywood Reporter.

Česká kinematogr­afie je letos zastoupena v sekci restaurova­ných snímků Venezia Classici, kam byla vybrána kopie Černého Petra Miloše Formana. Snímek se tak ocitl po boku Červené pustiny Michelange­la Antonionih­o, filmu Dvě nebo tři věci, které o ní vím Jeana-Luka Godarda nebo Blízkých setkání třetího druhu Stevena Spielberga.

 ?? Matt Damon s manželkou Lucianou na benátské premiéře Zmenšování. FOTO REUTERS ?? O Zlatého lva.
Matt Damon s manželkou Lucianou na benátské premiéře Zmenšování. FOTO REUTERS O Zlatého lva.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia