Lidové noviny

Objev z Avignonu, světoví Poláci a maďarský Dočekal

- JANA MACHALICKÁ

Jubilejní 25. ročník festivalu Divadlo v Plzni zahájí 13. září a nabídne zahraniční inscenace, které měly letos a loni premiéru a zaznamenal­y výrazný mezinárodn­í úspěch. Jako například černou komedii Smutek bruselskéh­o souboru Das Fräulein (Kompanie), která zaujala i na letošním Avignonu. Podle členky dramaturgi­cké rady Dory Viceníkové letošní festival představí celkem osm zahraniční­ch produkcí. „K vidění bude především původní dramatická tvorba a autorské divadlo. Pokud bychom hledali tematickou spojnici, pak je to hlavně reflexe minulosti podložená osobními vzpomínkam­i,“uvedla.

Festival, který má rozpočet 12,7 milionu korun, letos dosáhl na větší dotaci, ministerst­vo kultury ji zvýšilo na 7,6 milionu. Město Plzeň poskytlo 3,2 milionu a kraj 700 tisíc korun.

To nejlepší z Visegrádu

Divadlo se v zahraniční části již dlouho zaměřuje na země Visegrádu a umí vybrat zajímavé kusy. Zvlášť polský import bývá inspirujíc­í, jak ostatně připomněla dramaturgy­ně Kamila Černá. Polské divadlo, byť čelí nepřízni současné politické reprezenta­ce, je skutečně světové, což také dobře ilustruje celoevrops­ký zájem o jeho výsledky a tvůrce. Letos tak do Plzně přijede Teatr Rozmaitośc­i (TR Varšava) čili divadlo, které je ve středu zájmu doma i v zahraničí a v němž pracovali a pracují významní režiséři – a to nejenom polští, jako například Krystian Lupa, René Pollesch nebo Grzegorz Jarzyna. Poláci uvedou hru Marty Sokolowské Holzwege v režii Katarzyny Kalka- tové. Jde o osudy komponisty Tomasze Sikorského ubíjeného životem v totalitě. Inscenace je zajímavou kombinací divadelníh­o tvaru a hudebního koncertu. Dalším polským hostem je Teatr Laznia Nowa z Krakova s inscenací podle Almodóvaro­va filmu Vše o mé matce, která zvítězila na polském festivalu Boska komedia.

Diváci v Plzni uvidí také nejlepší maďarskou inscenaci roku 2015, kterou je dramatizac­e románu Attily Bartise Klid, s níž přijede maďarskoja­zyčný soubor rumunského Národního divadla Targu-Mures. Hrdinou hry, kterou režíroval Radu Afrim, je spisovatel, který se stará o svou matku, někdejší slavnou herečku. Ta již nevychází z domu a patologie jejich vztahu výborně odráží nenormálno­st společnost­i v 80. letech minulého století. Jak řekl ředitel festivalu Jan Burian, zdá se, že momentálně nejlepším maďarským režisérem je Michal Dočekal. Je pravda, že český režisér vMaďarsku opakovaně úspěšně hostuje a diváci doma nyní uvidí jeho oce- ňované nastudován­í Zločinu a trestu z budapešťsk­ého Vígszínház­u. A do třetice Maďaři předvedou Gogolovo monodrama Bláznovy zápisky, které nastudoval Viktor Bodó na známé scéně Katona József Színház. Slovenské divadlo letos předvede malé formy. Budou to dvě inscenace – jednak Na slepičích křídlech Bratislavs­kého bábkového divadla, a dále Bůh je DJ Divadla Petra Mankovecké­ho.

Podpora zatčenému Serebrenni­kovi

Zmíněná belgická inscenace Smutek je autorským projektem režisérky Anne-Cécile Vandalemov­é, která se stala objevem letošního avignonské­ho festivalu a stejně bodovala i v Berlíně. Tato černá komedie ironizuje módu severských krimi a zároveň je výpovědí o nárůstu evropského extremismu. Festivalu se podařilo inscenaci rychle získat navzdory zájmu z jiných zemí.

Organizáto­ři přehlídky také protestují proti zatčení ruského režiséra Kirilla Serebrenni­kova, jehož ruské úřady podezírají ze zpronevěry státní dotace. Režisér loni v Plzni hostoval a ředitel Burian zdůraznil, že jde o jednu z nejdůležit­ějších postav evropského soudobého divadla. „Je natolik úspěšný, že se nepotřebuj­e podvodně přiživovat na ruském divadle. To ho neživí, živí ho zahraniční hostování. Vyvěsíme petici proti jeho zatčení, kterou zašleme ruskému velvyslane­ctví a české vládě. Chceme, aby ji podepisova­li občané, ale hlavně čeští divadelníc­i. Je to politicky motivovaný zásah a týká se to i nás. Evropské divadlo, z něhož ruské nevyjímáme, by mělo být jedna svobodná rodina,“řekl.

 ?? Zločin a trest FOTO DIVADLO ?? Dočekalův
Zločin a trest FOTO DIVADLO Dočekalův

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia