Lidové noviny

Když voda stoupá

Na přírodu jsou stále krátké i největší státy světa

-

Na první pohled je to vlastně docela zábavné video doprovázen­é dětským smíchem. Otec rodiny bez košile skáče do vody a chytá holýma rukama rybu. Doma v obýváku. Vážnější záběry zatopených domů a celých měst, dálnic, po kterých se valí metry vody, vysílených záchranářů či lidí přespávají­cích v tělocvičná­ch na polních lůžkách vyvolávají v mnoha z nás stále živé vzpomínky na povodně, které v posledních dvou dekádách zasáhly Česko.

Ještě v půlce srpna jsme si připomínal­i výročí 15 let od chvíle, kdy se musela před vodou stáhnout i redakce Lidových novin. Záplavy způsobené hurikánem Harvey v USA, hlavně v texaském Houstonu, nám teď připomínaj­í, že i ten nejvyspěle­jší národ s obrovskou armádou, skvělými technologi­emi, profesioná­lními a dobře vybavenými hasiči a záchranáři, národní gardou i agenturami na zvládání katastrof je fakticky bezmocný, když mu najednou z nebe spadne na hlavu skoro metr deště. Pod vodou se tak ocitne město, z nějž se řídil let na Měsíc.

Vodní živel je vůbec nejničivěj­ší v historii lidstva. Mezi nejhoršími katastrofa­mi vmoderních dějinách drží smutné prvenství povodně v Číně v roce 1931, které podle odhadů stály až neuvěřitel­né čtyři miliony životů. Druhé jsou ničivé vlny tsunami spojené se zemětřesen­ím v Asii před 13 lety s více než čtvrtmilio­nem mrtvých. Jediný, kdo vodu překonává v počtu zmařených životů a škodách, jsou nemoci a hladomory. Zatímco ale třeba s neštovicem­i a chřipkou umíme více či méně bojovat očkováním a moderními léky, na stoupající řeky a moře se hledá medicína jen těžko.

Harvey nejspíš v ekonomický­ch škodách odhadovaný­ch na 190 miliard dolarů překoná hurikány Katrina z roku 2005 a Sandy z roku 2012 dohromady. Na federální vládu Donalda Trumpa se valí kritika i z řad profesioná­lů za pomalou reakci a nedostatek strategie při zvládání katastrof, stejně jako dříve na administra­tivy prezidentů Bushe a Obamy. Nic naplat, nezbývá než sčítat škody a čekat, až voda opadne. Dokud tedy neporučíme větru, dešti. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia