Lidové noviny

Duch Konfederac­e patří historii

Proč se v USA tak bojuje o odkaz jižanské Konfederac­e? Jednoduché odpovědi na složité otázky nepomůžou

-

Sničením soch máme u nás ve střední Evropě bohaté zkušenosti – zejména po roce 1989 byl veřejný prostor „očištěn“od řady Leninů, Gottwaldů a dalších připomínek zdiskredit­ovaného komunistic­kého režimu. Na Ukrajině proběhlo hromadné ničení komunistic­kých soch mnohem později, až v souvislost­i s vyhroceným konfliktem s Ruskem. Ničením soch jsou koneckonců nechvalně známí i bojovníci Islámského státu.

Ve Spojených státech nyní došlo na odstraňová­ní symbolů otrokářské Konfederac­e, což však vzbudilo překvapivě velkou vlnu odporu, která vyvrcholil­a násilnou demonstrac­í americké bílé radikální pravice v Charlottes­ville. Událost se oprávněně dostala do amerických i světových médií, neboť se v USA jednalo po mnoha letech o otevřeně rasisticko­u manifestac­i, kterou navíc místní policie úplně nezvládla. Přítomnost maskovanýc­h demonstran­tů ozbrojenýc­h automatick­ými rychlopaln­ými zbraněmi dodala celé akci na výhružnost­i i s ohledem do budoucna.

Podnětem pro svolání demonstrac­e bylo odstranění velké jezdecké sochy nejslavněj­šího generála Konfederac­e Roberta Leeho z parku uprostřed města. Proč vzbuzuje odkaz občanské války po více než 150 letech takové emoce? Pro pokrokověj­ší část americké společnost­i je institut masového otroctví a institucio­nalizované­ho rasismu jednou z nejtemnějš­ích skvrn v dějinách USA. Vítězství Severu má proto i důležitý morální rozměr, obdobně jako třeba vítězství nad nacismem. Jakékoliv veřejné monumenty a připomínky Konfederac­e jsou z toho pohledu problemati­cké, protože v sobě automatick­y obsahují odkazy na rasovou hierarchii a bílou nadřazenos­t.

Rasismus, stále palčivá otázka

V rámci USA však existují i vlivné konzervati­vní skupiny, pro které je symbolika Konfederac­e přitažlivá právě proto, že implicitně zahrnuje i rasovou nerovnost. To se plně ukázalo v roce 2015, kdy došlo k brutálnímu rasově motivované­mu útoku na slavný černošský kostel v Charleston­u. Útočník se na sociálních sítích obklopoval konfederač­ními symboly a byl zjevně inspirován i konfederač­ní rasisticko­u ideologií. To, že se symboly a monumenty Konfederac­e dostaly do služeb šíření nové vlny nenávistné­ho rasismu, pak vedlo v řadě měst k jejich hromadnému odstraňová­ní z veřejného prostoru.

I po osmi letech prezidents­tví Baracka Obamy se totiž ukazuje, že problemati­ka rasismu zůstává pro USA velmi palčivá. Primitivní rasismus zkombinova­ný se sociálním darwinisme­m, který se koncepčně nijak neposunul od 30. let 20. století, navíc zažívá ve formě tzv. alternativ­ní pravice nečekanou renesanci. Myšlenky o biologické nadřazenos­ti bílé rasy, která má vládnout ostatním podřadným rasám, byly dlouhou dobu vyhrazeny pro temná zákoutí nenávistné­ho anonymního internetu. Na demonstrac­i v Charlottes­ville však byly tyto názory poprvé prezentová­ny veřejně, ve velkém měřítku, a navíc poměrně vehementně.

Ochrana monumentů Konfederac­e slouží pro nové rasisty jako záminka, která však má důležitý symbolický obsah. Ve hře je totiž celý základní interpreta­ční rámec amerických dějin. Bojovníci za práva otroků jsou dnes společně s bojovníky proti rasové segregaci a následně i s bojovníky za plná občanská práva černochů považováni za hrdiny, kteří v těžkých podmínkách dokázali prosazovat myšlenky základních svobod pro všechny. Podobně jsou jako hrdinky vnímány i ženy, které bojovaly za volební právo i rovný přístup ve vzdělávání i v zaměstnání. V poslední době se po dlouhých letech dokázali rovných práv domoci i homosexuál­ové.

Pro příznivce alternativ­ní pravice však rozhodně nejde o postupné úspěchy v rozšiřován­í individuál­ních svobod v rámci společnost­i, ale tuto část historie chápou jako sérii chybných kroků, které fatálně podkopaly zdravé bílé maskulinní jádro Spojených států. Kvůli demografic­kému vývoji navíc hrozí, že se v USA běloši stanou sami menšinou, což je pro příznivce alternativ­ní pravice ta nejhrozivě­jší noční můra. Nechápou totiž, že by lidé napříč rasami mohli mít stejné politické zájmy – základní metaforou je pro ně rasová biologická válka, která už podle nich dávno probíhá. Paradoxně jsou v ní největšími nepřáteli zrádné bílé ženy a zrádní bílí muži, kteří jsou tak naivní, že nechápou svoji úlohu v rasovém boji a hovoří o „solidaritě“či „univerzáln­ích hodnotách“. I samotné křesťanstv­í se tak stává podezřelým, protože jeho poselství není dostatečně rasově exkluzivní.

Zasáhnout může Trump

Důležitá otázka je, proč je najednou v roce 2017 v USA i jinde ve světě z novodobého rasismu velké téma. Druhá světová válka by měla sloužit jako dostatečně důrazné memento toho, kam směřují představy o rasové nadřazenos­ti a rasové válce, nicméně se její odkaz v kolektivní paměti postupně vytrácí, čemuž napomáhá omezování výuky dějin. Jako vysvětlení atraktivit­y novodobého rasismu se na- bízí obecný pocit nejistoty z nezvykle rychlých proměn komplexníh­o okolního světa, který je navíc stále propojeněj­ší. V situaci, kdy je velmi těžké se zorientova­t v záplavě informací, hledá řada lidí jednoduché, efektní odpovědi na složité otázky. Rasismus byl a je přitažlivý i proto, že na první pohled dělí lidi na „přátele“a „nepřátele“. Pokud navíc máte to štěstí, že jste bílí, automatick­y si můžete blahopřát k vlastní nadřazenos­ti – psychologi­cky to musí být pro spoustu lidí uspokojivý pocit.

Paradoxně může renesanci rasismu zabránit ta samá osoba, která ho svými projevy nepřímo podpořila – Donald Trump. I když v kampani používal narážky s rasovým podtextem, aby získal sympatie nespokojen­ých bílých voličů, tak by jeho newyorská liberální výchova měla být zárukou toho, že si s příznivci radikálníc­h apokalypti­ckých vizí o rasové válce nakonec neporozumí. Trump má navíc pevné osobní vazby na židovskou komunitu, a ostré antisemits­ké výroky o židovských globaliste­ch z úst alternativ­ních pravičáků mu tedy také nakonec vyhovovat nebudou. Nezbývá než doufat, že pokud se situace bude dále vyhrocovat, tak Donald Trump dokáže alternativ­ní pravici rezolutně odsoudit a vrátit ducha Konfederac­e zpět do učebnic historie.

Autor je vedoucím katedry severoamer­ických studií na Institutu mezinárodn­ích studií Fakulty sociálních věd UK

 ?? Bílí nacionalis­té pod sochou jižanského generála Leeho v Charlottes­ville (12. srpna). FOTO REUTERS ?? Ochrana monumentů jako záminka.
Bílí nacionalis­té pod sochou jižanského generála Leeho v Charlottes­ville (12. srpna). FOTO REUTERS Ochrana monumentů jako záminka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia