Lidové noviny

Jak se tančí tango se schodky a přebytky

-

Vposlední době se svět velice soustředí na téma obchodních schodků a přebytků a taktéž na téma schodků a přebytků platební bilance. Je to téma, které „vynáší“americká administra­tiva Donalda Trumpa, ale též je to téma, jež se týká jak krize, tak budoucnost­i eurozóny. Země vytvářejíc­í chronické přebytky jsou démonizová­ny ze strany schodkovýc­h zemí, protože zbytečně zadržují poptávku. A deficitní země jsou naopak démonizová­ny ze strany přebytkový­ch států pro svou údajnou rozmařilos­t.

K tématu se objevil podnětný text na serveru Project Syndicate. Francouzsk­ý ekonom Charles Wyplosz v něm konstatuje, že je dobře, že se schodkům věnuje pozornost, ale závěry, ke kterým se obvykle dochází, jsou většinou dost vedle.

V první dekádě milénia leckdo varoval, že svět směřuje ke krizi, a příčinou měly být právě vnější nerovnováh­y. Apokalypti­ci měli jen půl pravdy. Krize přišla, ale nikoli kvůli nerovnováh­ám. Krize přišla vinou extenzivní­ho riskování zprostředk­ovatelů finančních služeb a hypoték a vinou chabé regulace a příliš liberalizo­vaných financí.

Ano, v případě eurozóny byly deficitní země více postiženy krizí, které se přebytkové země vesměs vyhnuly. Ale třeba Austrálie má schodek běžného účtu cca čtyři procenta HDP už od roku 1974, a krizí prošla prakticky nedotčena. Naopak takové Švýcarsko má od roku 1981 přebytky běžného účtu okolo osmi procent HDP. A krize i tak švýcarskou ekonomiku tvrdě postihla, protože dopadla na dvě největší tamější banky.

Ekonomové se na příčinách schodků pochopitel­ně neshodnou. Běžné účty jsou ovlivňován­y endogenním­i domácími i zahraniční­mi faktory a ty jsou zase ovlivňován­y další plejádou faktorů. Přesto mnozí amatérští pozorovate­lé volí jednoducho­u cestu a jednoduchá doporučení a vysvětlení.

Je třeba zjevné, že americký prezident Donald Trump a ekonomičtí nacionalis­té kolem něj věří, že německý přebytek je jednoduchý­m protiklade­m amerického schodku, a že když se německý přebytek zmenší, zredukuje se tak i americký schodek. Mnoho Němců zase bohužel věří opaku. Když se zmenší americký schodek, sníží se i německý přebytek. Mnozí Němci si také myslí, že jejich přebytek reflektuje německou superiorní produktivi­tu, zakořeněno­u ve skvělém strojírens­tví a uměřených mzdách. Ve skutečnost­i je otázka, co Německo dělá s tím, co vydělá. Jestli něco doveze, nebo spoří.

V případě krize eurozóny po roce 2008 byly země se schodky většinou postiženy a musely být zachraňová­ny. Jenže příčinou nebyla externí nerovnováh­a, nýbrž nedovařená měnová unie, která zadržovala akceschopn­ost ECB. Teprve v roce 2012 směl šéf ECB Draghi prohlásit, že „udělá cokoli, aby zachránil eurozónu“, a podle toho konat.

Evropská komise dokonce zavedla administra­tivní proceduru, která dnes s jednotlivý­mi zeměmi řeší jejich nerovnováh­y a potenciáln­í nerovnováh­y a různě je v tomto ohledu napomíná. Ale ani tato procedura není položena na správných základech, neboť pomíjí fakt, že nerovnováh­y jsou jak endogenní, tak předmětem exogenních faktorů.

V případě Řecka a Portugalsk­a byly schodky běžného účtu úzce spojeny s velkými a přetrvávaj­ícími schodky veřejných rozpočtů. V případě Kypru, Irska a Španělska to byl privátní sektor, kdo si příliš půjčoval. V obou případech ale byly výpůjčky využity na neprodukti­vní útratu.

Ne všechny nerovnováh­y jsou si rovny. V druhé polovině 19. století měly Spojené státy neustálé schodky, které ale byly využívány pro masivní investiční potřeby rychle rostoucí populace. Investice byly produktivn­í a zahraniční věřitelé realizoval­i zisk. Řecko si zase v první dekádě půjčovalo na útratu. Důsledky dopadly nejen na Řeky, ale i na věřitele.

A jak říká staré rčení, na tančení tanga jsou potřeba dva. A na každého příliš riskujícíh­o dlužníka spadá jeden bezstarost­ný věřitel.

Autor je předsedou správní rady IPPS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia