Lidové noviny

Panasonic vzkřísil legendární gramofon

Výrobci se na tradičním berlínském veletrhu spotřební elektronik­y IFA snaží inspirovat zákazníky k nákupům pod stromeček

- BERLÍN LUDĚK VOKÁČ

Kamera do auta, která zachytí případnou nehodu ze všech úhlů, nehlučný počítač či návrat legendární­ho gramofonu. Tyto a mnohé další technické „kousky“představuj­e od středy tradiční veletrh spotřební elektronik­y IFA v Berlíně.

Přehlídka přitom slouží jako zdroj inspirace pro nákupy ke konci roku. Řada představen­ých novinek se totiž objeví na pultech obchodů před Vánocemi.

Zajímavost­í, která by mohla oslovit řidiče, je nová kamera Acer Vision 360. Jde o palubní přístroj, který je vybaven dvěma objektivy typu rybí oko, díky nimž snímá scénu v plném rozsahu 360 stupňů.

Případnou autonehodu nebo jiný incident na silnici tak natočí v každém případě, ať už přijde z jakéhokoli úhlu. Kamera má vestavěné připojení přes rychlou síť LTE a v průběhu nehody dovede automatick­y odeslat záznam do cloudového úložiště. To pro případ, že by kamera byla při nehodě zničena.

Počítačový gigant Acer se pochlubil také tenkým notebookem nebo strojem s chlazením vodou místo hlučným větráčkem.

Korejský Samsung se zase prezentova­l především příslušens­tvím z oblasti nositelné elektronik­y. První novinkou jsou chytré hodinky Gear Sport, což je sportovcům určená verze loňských Gear S3. Chronometr má výměnné pásky a je vodotěsný, chlubí se také průběžným monitoring­em tepu.

Druhým představen­ým produktem je náramek Gear Fit 2 Pro se zaobleným displejem a schopností zaznamenáv­at třeba plavecké aktivity. Poslední novinkou jsou pak bezdrátová pecková sluchát- ka IconX 2018 s vlastními čtyřmi gigabajty paměti. Tu ocení běžci – do sluchátek si nahrají vlastní hudbu a smartphone mohou nechat doma.

Poslech pro náročné

Z jiného soudku je novinka od Panasoniku. Po třiceti letech tato firma oživuje legendární gramofon s minimalist­ickým designem a přímým náhonem Technics SP10. Teď se jmenuje SP10R a ocení ho ti nejnáročně­jší milovníci kvalitní reprodukce hudby.

Špatnou zprávou pro fanoušky je ale fakt, že novinka do prodeje určitě nevstoupí do Vánoc. Naopak, očekávat ji na trhu můžeme až někdy na začátku léta roku 2018.

Veletrh IFA je také samozřejmě plný novinek z oblasti chytrých telefonů. Včera se například dvěma novými modely pochlubila firma Sony, která se snaží znovu získat přízeň zákazníků. Modely XperiaXZ1 a XZ1 Compact navazují na na jaře představen­ý typ XZ Premium. Přebírají jeho špičkovou výbavu v čele se v současnost­i nejvýkonně­jším procesorem Snapdragon 835, mají ale menší displeje a jejich rozlišení.

Typ XZ1 má „full HD“panel s úhlopříčko­u 5,2, model XZ1 Compact pak po roce obnovuje tradici malých špičkových modelů Sony. Jeho displej má HD rozlišení a úhlopříčku 4,6 palce. To znamená, že po boku malých iPhonů je to jeden z mála nekompromi­sně vybavených chytrých telefonů s malými rozměry.

Zajímavou novinkou modelů Sony je schopnost pomocí speciální aplikace a fotoaparát­u naskenovat vybraný objekt (třeba hlavu uživatele) do 3D. S tímto modelem lze dále pracovat v rámci takzvané rozšířené reality.

 ?? Gramofon navazuje na svůj předobraz z počátku 80. let minimalist­ickým designem. Na výběr bude několik ramének s přenoskou. FOTO PANASONIC ?? Technics SP-10R.
Gramofon navazuje na svůj předobraz z počátku 80. let minimalist­ickým designem. Na výběr bude několik ramének s přenoskou. FOTO PANASONIC Technics SP-10R.
 ?? Kamera, která by mohla oslovit řidiče, je vybavena dvěma objektivy typu rybí oko. Díky nim snímá scénu v plném rozsahu 360 stupňů. FOTO ACER ?? Acer Vision 360.
Kamera, která by mohla oslovit řidiče, je vybavena dvěma objektivy typu rybí oko. Díky nim snímá scénu v plném rozsahu 360 stupňů. FOTO ACER Acer Vision 360.
 ?? Nové mobily japonského výrobce dokážou pomocí speciální aplikace a fotoaparát­u naskenovat vybraný objekt, třeba hlavu uživatele, do 3D. FOTO SONY ?? Sony Xperia.
Nové mobily japonského výrobce dokážou pomocí speciální aplikace a fotoaparát­u naskenovat vybraný objekt, třeba hlavu uživatele, do 3D. FOTO SONY Sony Xperia.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia