Lidové noviny

Bolavá záda. Berdych vypadl

-

NEW YORK / PRAHA Tomáš Berdych na US Open 2017 vytouženou grandslamo­vou výhru nezískal. S Alexandrem Dolgopolov­em (64.) prohrál 6:3, 1:6, 6:7 (5:7), 2:6.

Ač byl Čech v zápase favoritem, věděl, že musí být obezřetný. „Dolgopolov je strašně šikovný, hraje zvláštní údery. Nepouští se do dlouhých výměn, zkouší kraťasy, chodí na síť. Musím mu vzít čas a nesmím ho nechat tvořit,“plánoval.

Jenže záměr mu vycházel jen chvíli. První set po jistém výkonu ovládl 6:3, nicméně pak začal v zápase ztrácet. Ve druhé sadě se rozzlobil na umpirového sudího, který dle Berdycha nechával soupeři až příliš času na požádání o jestřábí oko. Dolgopolov využil jeho nepohody, dvakrát mu vzal servis a srovnal.

Kromě soupeře však Berdycha začalo trápit i vlastní tělo.

V New Yorku se tak trpce pousmál, když slyšel otázku, co ho omezuje tentokrát. „Vůbec to nezní lichotivě. Ale asi si budu muset zvyknout,“uvedl. „Zase bedra jako v Paříži. Nevím, jestli za to může přetížení, nebo únava,“přemítal.

Poprvé opustil kurt s fyzioterap­eutem za stavu 5:4 ve třetím setu, ošetřovat se nechal i po jeho skončení.

To už Ukrajinec vedl. V tie-breaku třetí sady sice nevyužil tři setboly, při čtvrtém však vyvedl Čecha z rytmu forhendový­m čopem a klíčový fiftýn získal.

Hůře se pohyboval a na soupeře ve zbytku zápasu nestačil.

„Na grandslamu jsou zápasy dlouhé. Může se stát cokoliv. Snažil jsem se přijmout fakt, že nemůžu hrát jako obvykle. Necítil jsem ostrou bolest. Zkoušel jsem to,“řekl. „Snad to bude brzy v pohodě, Doufám, že mě nedožene něco tak vážného, abych musel tenisu na půl roku nechat. Snad,“dodal. spo, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia